Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Δυναμική συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων και εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα στον σχεδιασμό και την παγκόσμια ανάδειξη του Γεωπάρκου Σητείας ως μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή.



Την Κυριακή 2 Ιουλίου στο Κανένε (Αγίου Σπυρίδωνα), Ο Φορέας Διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας (ΔΟΚΑΣ), σε συνεργασία με το EcoleNational Superieurede Paysage στην Γαλλία και το Μουσείο Ιστορίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πραισού συνδιοργάνωσαν συνάντηση εργασίας, με θέμα:

«Το Γεωπάρκο Σητείας ως μοχλός ανάπτυξης. Συνάντηση εργασίας φορέων για το συμμετοχικό σχεδιασμό και την ανάδειξη της πολιτιστικής και παραγωγικής μας ταυτότητας»
Στόχοι της συνάντησης στην οποία είχαν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των πολιτιστικών συλλόγων και αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα γενικότερα (πχ κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία κτλ) οι οποίοι εντάσσονται εντός των ορίων του Γεωπάρκου Σητείας ήταν:
https://www.facebook.com/SitiaNea/
·         Η καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών πολιτιστικών στοιχείων και προϊόντων της περιοχής τα οποία χρίζουν ανάδειξης ή και προστασίας
·         Ο καθορισμός  από κοινού της ταυτότητάς μας ως περιοχή, καθώς και ο σχεδιασμός ενός κοινού οράματος και σειράς δράσεων για την επίτευξή του
·         Η καταγραφή προτάσεων για τη βελτίωση της ενημέρωσης και επικοινωνίας των φορέων του Γεωπάρκου καθώς και ο σχεδιασμός διάφανων ανοικτών συμμετοχικών διαδικασιών για την επίτευξη των ανωτέρων στόχων. 

Παρά τον Καύσωνα της Κυριακής 14 εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, εκπρόσωποι τοπικών συμβουλίων, συνεταιρισμών και φορέων, ήρθαν στο Κανένε ( Αγ. Σπυρίδωνας ), και συνεργάστηκαν αδιάκοπα επί 6 ώρες καταγράφοντας τα ιδιαίτερά χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς και δράσεις και ιδέες για την ανάδειξή τους ακολουθώντας την μέθοδο community based mapping. Ο πλούτος της πληροφορίας που συλλέχθηκε είναι σημαντικός, όπως επίσης διαπιστώθηκαν κάποια κοινά πορίσματα μεταξύ των συλλόγων.
Ένα κοινό όραμα για τα επόμενα 20  χρόνια που εξέφρασαν οι φορείς για την περιοχή ήταν να δουν την αύξηση του πληθυσμού στα δημοτικά διαμερίσματα   της  Σητείας , ενώ στο σύνολο τους,  εξέφρασαν φόβο για την πληθυσμιακή ερημοποίηση, την κλιματική αλλαγή/ξηρασία, τις πυρκαγιές, και την  ανεξέλεγκτη χωροθέτηση  ΑΠΕ.
Το σημαντικότερο  στοιχείο της συνάντησης ήταν η διάθεση συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων προκειμένου να αναδειχθεί η περιοχή του Γεωπάρκου συνολικά. Οι σύλλογοι κατέθεσαν προτάσεις για κοινές δράσεις όπως φεστιβάλ Σητειακής γαστρονομίας, η Σητειακής μουσικής κληρονομιάς, καθώς και μια σειρά από περιπατητικές και θεματικές διαδρομές που ενώνουν όμορα χωριά και μπορούν να δημιουργήσουν ενδιαφέρουσες τουριστικές δραστηριότητες.
Τέλος προκειμένου να μπορέσει να υποστηριχθεί η λειτουργία του Γεωπάρκου ,  βασιζόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας του ENSP και διεθνών πρακτικών, προτάθηκε η δημιουργία του Συλλόγου Φίλων του Γεωπάρκου Σητείας. Την  πρόταση χαιρέτησαν  οι φορείς ,ενώ παράλληλα εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν στη διαβούλευση και να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.

Για το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε  η άμεση επικοινωνία με το φορέα διαχείρισης για την ολοκλήρωση της καταγραφής των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και    τον καθορισμό των δράσεων.         Η επόμενο συνάντηση  καθορίστηκε για  την Κυριακή 9 Ιουλίου, με σκοπό τον καθαρισμό του Ε4 Ζήρου –Ζάκρου.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή δραστηριότητα του Γεωπάρκου Σητείας και ιδιαίτερα τον πολιτιστικό σύλλογο Πραισού, τον Πρόεδρο του κ. Εμμ Φυγετάκη  και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πραισού, κ. Νίκο Κοκκινάκη, τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό, καθώς και τους κατοίκους  του χωριού για την άψογη συνεργασία, την φιλοξενία  και την οργάνωση αυτής της  εκδήλωσης.
Αντίστοιχη συνάντηση εργασίας με τους φορείς του τουρισμού και της εστίασης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Ιουλίου στη Σητεία με στόχο να ενημερωθούν για το τοπικό σύμφωνο ποιότητας που προωθεί το Γεωπάρκο της Σητείας.

Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ
Αντιδήμαρχος Σητείας
Λεωνίδας Τερζής

Συνολικες προβολες σελιδας