Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Η πορεία των έργων στο Δήμο Σητείας

Σύσκεψη με αντικείμενο τον μέχρι το τέλος του έτους προσδιορισμό δράσης ως προς τις μελέτες και την υλοποίηση έργων στο Δήμο Σητείας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.
Στην πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών
Νίκος Κοζυράκης, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Νίκος Τσουκνάκης και οι Αρχιτέκτονες Γεωργία Ζαβερδινού και Γιώργος Σπυριδάκης.
Στο παραλιακό μέτωπο
Η συζήτηση κινήθηκε σε συγκεκριμένους άξονες. Ο ένας αφορούσε τις δύο μεγάλες αναπλάσεις.
«Η πρώτη», εξήγησε ο κ. Κοζυράκης, «αφορά την ανάπλαση σε τμήμα του παραλιακού τμήματος μέχρι την δίοδο προς τα Λιβάδια- πριν τον Πετρά και η δεύτερη, στην περιοχή του Τελωνείου έως και το ενετικό τείχος προς το λιμάνι. Τα δύο αρχιτεκτονικά σχέδια και οι μελέτες είχαν τεθεί σε διαβούλευση -παρ’ ότι δεν ήταν υποχρεωτικό- κατεγράφησαν απόψεις πολιτών και πλέον αναμένεται η ολοκλήρωση του τελικού σταδίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μετέπειτα θα ακολουθήσουν οι αδειοδοτήσεις, η κοστολόγηση των έργων, οι δημοπρατήσεις κλπ.
Βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι να προχωρήσουν γρήγορα και τα δύο έργα, που είναι με ιδίους πόρους του Δήμου.
Με την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού θα ακολουθήσει η διαδικασία της υπόλοιπης μελέτης, που περιλαμβάνει το τμήμα πάνω από τις “πάπιες”, μέχρι και το λιμάνι, όπου προβλέπεται η δημιουργία πεζοδρομίου, το οποίο θα δώσει την δυνατότητα ασφαλούς κίνησης των επιβατών του λιμανιού -θα συνδέει το δρόμο με το λιμάνι. Θα τοποθετηθούν παγκάκια, θα φυτευτούν δέντρα κλπ. Στόχος μας είναι όλο το παραλιακό μέτωπο της Σητείας να αποκτήσει μία άλλη καλύτερη όψη, μία ελκυστικότητα μεγαλύτερη για τους ντόπιους και τους επισκέπτες οι οποίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τον περίπατο τους στο λιμάνι, αλλά να κινούνται και με ασφάλεια. Αν συνδυαστεί με το πάρκο Χλουβεράκη το οποίο ολοκληρώθηκε, θα έχουμε μία πλήρη ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου, από την παραλία μέχρι το προαναφερθέν σημείο».
Για την αναβάθμιση της πόλης
Ετέθη και η αναγκαιότητα παρεμβάσεων ή αναπλάσεων σε διάφορα σημεία της πόλης. Όπως είναι και μία πάροδος στην οδό Ρουσελάκη στα Κόκκινα, για να επικοινωνεί ο δρόμος με τους υπόλοιπους της περιοχής, να βελτιωθεί η κίνηση και να εξυπηρετούνται οι πολίτες.
«Σκοπός μας είναι σταδιακά να αναπτύσσεται η πόλη ομοιόμορφα έχοντας μία ωραία εικόνα. Ζητούμενη είναι η αισθητική, αλλά και η χρηστική αναβάθμιση της πόλης με παρεμβάσεις μικρού μεγέθους ίσως, αλλά μεγάλης σημασίας», ανέφερε ο κ. Κοζυράκης.
«Ήδη», συνέχισε, «οι μελέτες για τις παιδικές χαρές είναι έτοιμες και σύντομα, μέχρι τέλος του μήνα αναμένονται τα τεύχη δημοπράτησης.
Τα χρήματα υπάρχουν στον προϋπολογισμό οπότε στόχος μας είναι να φτιάξουμε άμεσα τις τρεις παιδικές χαρές της Σητείας, δίπλα στο ταχυδρομείο, στην πλατεία Καταπότη και στην Γεννηματά, η οποία είναι και η πρώτη που θα γίνουν δράσεις, ώστε να είναι πιστοποιημένη παιδική χαρά. Το ίδιο θα συμβεί και με τις άλλες.
Σκοπός μας είναι να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα παιδιά τις παιδικές χαρές και να είναι νόμιμη η λειτουργία τους».
Οι υποδομές άθλησης
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν η δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών και οι παρεμβάσεις στις υφιστάμενες. Έγινε λόγος για το γήπεδο 5×5 στο Πισκοκέφαλο, την μελέτη και τη δημιουργία του γηπέδου beach volley, αλλά και τις παρεμβάσεις στο γήπεδο Σητείας. Στο Πισκοκέφαλο προβλήματα εμφανίζουν ο τάπητας, τα -λόγω παλαιότητας- τέρματα και η περίφραξη.
Στο γήπεδο της Σητείας χρήζει αντιμετώπισης το σημαντικό πρόβλημα στο τοιχίο. Η παρέμβαση που θα υλοποιηθεί  σε συνεργασία με την Περιφέρεια μέσω χρηματοδότησης περίπου 300.000 €. Εντός του επόμενου μήνα αναμένονται οι σχετικές μελέτες για να προχωρήσει η δημιουργία τοιχίων αντιστήριξης και άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων
«Επιδίωξή μας», σημείωσε ο κ. Κοζυράκης, «είναι η δημιουργία αθλητικών υποδομών, αλλά και η παρέμβαση σε υπάρχουσες ώστε να παρέχουν την καλύτερη, ασφαλή κι αποδοτικότερη δυνατή χρήση για τα παιδιά, τους νέους κι όλους όσους τις χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο».
Η αγροτική οδοποιία
Η μελέτη, κοστολόγηση και κατανομή των υλικών σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και την πόλη της Σητείας έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για εργολαβία ύψους 835.000 € από ΣΑΤΑ, ΑΠΕ και δέσμευση ποσού από τον προϋπολογισμό του 2018.
«Για πρώτη φορά όλες οι Τ.Κ. θα λάβουν ένα πολύ σημαντικό αριθμό υλικών, κυρίως τσιμέντων, αλλά και ασφαλτικών που θα καλύψει σημαντικές ανάγκες οδοποιίας.
Τον κύριο λόγο σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις θα έχουν οι Πρόεδροι των Τ.Κ. δεδομένου ότι είναι καλύτεροι γνώστες των προβλημάτων των περιοχών τους. Τονίζω όμως ότι δεν πρέπει να πέσει ούτε μισό κυβικό σε ιδιωτικούς χώρους, είναι βασικό.
Στόχος μας είναι να καλύψουμε ανάγκες όχι μόνο της πόλης, αλλά και όλων των χωριών όπου θα πρέπει να δώσουμε μία μεγάλη ώθηση, διότι ο πρωτογενής τομέας, το αγροτικό εισόδημα κυρίως είναι ο βασικός οικονομικός άξονας της ζωής των περιοχών αυτών. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα κάλυψης των προτεραιοτήτων και των άμεσων αναγκών των χωριών.
Εκτιμάται ότι, εφ’ όσον όλα εξελιχθούν, τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα έχει ξεκινήσει η εργολαβία», επεσήμανε ο κ. Κοζυράκης.
Για τις μελέτες
Επιπλέον εντός της εβδομάδας προγραμματίζεται συνάντηση για τις μεγάλες παρεμβάσεις και την πορεία τους, όπως το master plan του λιμανιού της Σητείας. Θα συμμετάσχουν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο κ.  Κοζυράκης, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και οι αρμόδιοι για τις εν εξελίξει μελέτες.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας