Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Συνεργασία του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Αναπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ) με το Προγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας (ΠΠΑ)


Ο Δημοτικός  Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας και το Πρόγραμμα Προαγωγωγής Αυτοβοήθειας, πραγματοποίησαν έναν κύκλο σεμιναρίων που απευθυνόταν στους κοινωνικούς επιστήμονες που εργάζονται στις δομές του Δήμου Σητείας .


 Το σεμινάριο είχε τίτλο «Οι αιτίες, οι τρόποι αντιμετώπισης και η πρόληψη του φαινομένου των εξαρτήσεων» και διάρκεια εννέα ωρών. Βασικοί στόχοι του σεμιναρίου ήταν αφενός η ενημέρωση των κοινωνικών επιστημόνων του Δήμου για το φαινόμενο των εξαρτήσεων και τους τρόπους αντιμετώπισής του και αφετέρου η γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας, ιδιαίτερα σχετικά με τα προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ.
https://www.facebook.com/SitiaNea/
Το εν λόγω σεμινάριο θεωρούμε πως θα  συμβάλλει στην καλύτερη δικτύωση των κοινωνικών δομών του Δήμου με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας και στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους στην υποστήριξη ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης και του οικείου περιβάλλοντός τους.
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας είναι ένα πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας λειτουργεί από το 2008 και αναπτύσσει δράσεις σε δύο επίπεδα: 
Α) σε επίπεδο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες και νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες καθώς και υποστήριξης μελών του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος και 
Β) σε επίπεδο ανάπτυξης δράσεων με την τοπική κοινότητα με κύριο στόχο την πρόληψη του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Οι παρεμβάσεις πρόληψης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στοχεύουν τόσο στο σύνολο του νεανικού πληθυσμού και γενικότερα της τοπικής κοινότητας, όσο και σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή άτομα που έχουν ήδη αρχίσει τον πειραματισμό με τις ουσίες.

Οι δράση έρχεται να πλαισίωση τις ενέργειες του Δημοτικού Οργανισμού μέσα από τις δομές του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και του ΚΑΠΗ , ενώ παράλληλα συνεπικουρεί τις ενέργειες της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου και της νεοϊδρυθείσας δομής του Κέντρου Κοινότητας.
Πάγια θέση μας είναι η συστράτευση και η συνεργασία όλων τον φορέων στην κατεύθυνση της υποστήριξης των συμπολιτών μας . 

                                                                                                 Ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ 

                                                                                                       Λεωνίδας Τερζής 

                                                                                                     Αντιδήμαρχος Σητείας 


Συνολικες προβολες σελιδας