Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Επίσκεψη ατο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου Σητείας από το ΣΔΕ



Οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Σητεία επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 το Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου Σητείας στο Καρύδι.

Εκεί, σε συνεργασία με τον Συντονιστή του Γεωπάρκου, κ. Βαγγέλη Περάκη, και τον Πρόεδρο του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σητείας, κ. Δασκαλάκη Γιάννη, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Σπήλαιο «Κάτω Περιστεράς» στο Καρύδι και να κατέβουμε για να θαυμάσουμε από κοντά τις ομορφιές που κρύβει ένα σπήλαιο, αλλά και να ενημερωθούμε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο του συγκεκριμένου σπηλαίου, όσο και των σπηλαίων γενικότερα. Για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες ήταν μία πρωτόγνωρη και, ταυτόχρονα, μοναδική εμπειρία και με τη βοήθεια των πλέον καταρτισμένων και ειδικών στο χώρο ανακαλύψαμε κάποια από τα «μυστικά» που κρύβουν αυτοί οι θησαυροί στον τόπο μας.  
Στη συνέχεια, το «ταξίδι» στη γνώση συνεχίστηκε στο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου στο Καρύδι, όπου, αρχικά ο κ. Δασκαλάκης, μας ενημέρωσε για τη δημιουργία των σπηλαίων, για τα είδη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και για την ανάγκη προστασίας τους. Έπειτα, ο κ. Περάκης μας ενημέρωσε για το Φυσικό Πάρκο Σητείας που χαρακτηρίζεται από πολύ πλούσια γεωκληρονομιά, η οποία περιλαμβάνει εντυπωσιακά πετρώματα από τις βασικότερες αλπικές τεκτονικές ενότητες, ιδιαίτερους σχηματισμούς και γεωμορφές στις μεταλπικές ενότητες, χαρακτηριστικές τεκτονικές και μικροτεκτονικές δομές, καθώς και πλούτο απολιθωμάτων.
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, όλοι οι συμμετέχοντες μείναμε ενθουσιασμένοι και εντυπωσιασμένοι από τον γεωφυσικό πλούτο της περιοχής μας, που όχι αδίκως εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Θεωρούμε χρέος όλων μας να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, προκειμένου να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τους κ.κ. Περάκη Βαγγέλη και Δασκαλάκη Γιάννη, οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι και διαθέσιμοι να μας ενημερώσουν και να μας μεταδώσουν τις γνώσεις τους, για τη φιλοξενία τους και για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την εθελοντική της παρουσία και συνδρομή την κ. Καραγιαννάκη Μαρία, η οποία μας μετέδωσε την αγάπη της για το Γεωπάρκο Σητείας. Ήταν μία ξεχωριστή μέρα για το Σχολείο μας που σιγά σιγά οδεύει προς την ολοκλήρωση της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς. Σας ευχαριστούμε θερμά όλους σας για το έργο που προσφέρετε στον τόπο μας.
Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Σητεία

Συνολικες προβολες σελιδας