Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Πρόβλημα με τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και δεύτερης παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων αφήνει το πρόβλημα που έχει προκύψει από με χιλιάδες κατ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι δεν «αναγνωρίζονται» από το TAXIS και κινδυνεύουν να φορολογηθούν με 22% από το πρώτο ευρώ.


Το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις των αγροτών παραδέχθηκε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εφόσον υπάρξουν προβλήματα. Όπως είπε η ίδια τέσσερις ημέρες πριν από την λήξη της προθεσμίας (εκπνέει στις 17 Ιουλίου) περισσότεροι από 550.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τη δήλωσή τους.
Τα προβλήματα με τις δηλώσεις των αγροτών επικεντρώνονται στον κωδικό 037-038 του εντύπου Ε1. Ο κωδικός αυτός αφορά στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φέτος δικαιούνται έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κωδικός είναι προσυμπληρωμένος από το σύστημα με βάση το αρχείο που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΑΑΔΕ, το οποίο όμως, όπως προκύπτει, είχε λάθη.
Ετσι, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο αρχείο, με αποτέλεσμα κατά την υποβολή της δήλωσης το Taxisnet να μην τους αναγνωρίζει ως κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά ως επαγγελματίες και να τους φορολογεί με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ, καλώντας τους να πληρώσουν υπέρογκους φόρους.
Παρά το γεγονός ότι οι λογιστές εντόπισαν εξαρχής τα προβλήματα αυτά και έγιναν ορι- σμένες διορθώσεις, περίπου 100.000 δηλώσεις αγροτών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά με «επιφύλαξη», με αποτέλεσμα να μην εκκαθαρίζονται και να πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει εντός 30 ημερών στη ΔΥΟ τα δικαιολογητικά της δήλωσης και τη βεβαίωση με την οποία αποδεικνύεται ότι έχει την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη.
Το θέμα εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αναζητείται μια λύση της τελευταίας στιγμής, ενώ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα με τις δηλώσεις των αγροτών.

Παράταση στις δηλώσεις

Στους φοροτεχνικούς των αγροτικών περιοχών που ζητούν εδώ και μέρες νέα παράταση και λύση στο πρόβλημα των αγροτικών εισοδημάτων προστέθηκε χθες και το οικονομικό επιμελητήριο της Ελλάδας.
Χθες, ο πρόεδρος του ΟΚΕ , Κων. Κόλλιας, υπέβαλε αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κατά δέκα ημέρες, μέχρι και τις 27 Ιουλίου. Η παράταση αυτή δεν επηρεάζει το χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, που λήγει στις 31 Ιουλίου.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας