Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Δράσεις για την ανάδειξη του Μινωικού Πολιτισμού στην Κάτω Ζάκρο

Ολου του κόσμου οι φοιτητές  που μαγεύονται στη χώρα τους , από την αρχαία ιστορία της Ελλάδας, της Κρήτης, του Μίνωα, καταφθάνουν στη Κάτω Ζάκρο για  να αποδώσουν φόρο τιμής να υποκλιθούν  στο μεγαλείο του χώρου  και να ανακαλύψουν πτυχές και αξίες του Μινωικού πολιτισμού!



Η διεθνής οικογένεια  αρχαιολόγων που έχει αναπτυχθεί  στην περιοχή μας , με το πέρασμα του χρόνου, είναι το αποτέλεσμα   της συνεργασίας κ της  ανταλλαγής της γνώσης και των ευρημάτων τους και σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν ευρίσκονται, συνεργάζονται για να  μας πληροφορούν και να  μας μεταφέρουν τα ευρήματά και τις διατριβές τους!
Εδώ λοιπόν ,στο κέντρο του κόσμου του Μινωικού πολιτισμού τη Ζάκρο, ήρθε ο αμερικανός αρχαιολόγος κος Jack Dempsey, που τα τελευταία σαράντα χρόνια ,ζεί στην περιοχή μας και ερευνά τους  Μινωίτες. Στην ομιλία του στο πολύκεντρο της Ζάκρου είχε ακροατές τους  απογόνους των Μινωιτών  κατοίκους  της περιοχής κ μεγάλο αριθμό αλλοδαπών επισκεπτών και την παρουσίαση έκαναν η κα Αιλαμάκη Στέλλα και  ο κος Δασκαλάκης Νίκος
Ο καθηγητής ερμήνευσε  τους κύκλους του ηλίου και της σελήνης και τον τρόπο που  χρησιμοποιούσαν τον  χρόνο στην  Μινωική  Κνωσό , αλλά και πως ανέπτυξαν το χρονομετρικό σύστημα, δηλαδή  το ημερολόγιο της Κνωσού!  Η σχέση αυτού  του συστήματος με την πνευματική και  την πολιτική ζωή , αλλά και η αρχιτεκτονική του χώρου ήταν  άρικτα  συνδεμένα με την  καθημερνή ζωή των Μινωιτών , είπε ο Dr Dempsey.

Ένα άλλο μεγάλο  γεγονός αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο,  που εξελίχθηκε  στην περιοχή μας  είναι οι Μινωικές Γεύσεις που απόλαυσε το γκρούπ  του Iρλανδού λάτρη της Ζάκρου κου Jeson. Σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας Ακρογιάλη κο Περάκη Νίκο που  διοργάνωσαν ένα κλειστό Ελληνικό φεστιβάλ με τρίαθλο κ άλλες εκδηλώσεις γνωριμίας της περιοχής και ανακάλυψης των τοπικών προιόντων.
Οι Μινωικές Γεύσεις είναι  αποτέλεσμα της διατριβής της κυρίας Jerolyn Morrison με Ph.D.στην Αρχαιολογία και Ανθρωπολογία και με  εξειδίκευση στις Μινωικές Γεύσεις και την Μινωική Κεραμική.  Πριν από είκοσι χρόνια ήρθε στην Ελλάδα σαν φοιτήτρια από την Αμερική και έμεινε εδώ , από το ενδιαφέρον και την μεγάλη της αγάπη για τον Μινωικό Πολιτισμό. Είναι ο άνθρωπος που  τα τελευταία χρόνια έχει προωθήσει  τον Μινωικό Πολιτισμό, σε σχολεία , σε χώρους εστίασης , σε ξενοδοχεία , που με προσωπική προσφορά και σεμινάρια , αναδεικνύουν όχι μόνο  τα τοπικά  προιόντα / μέλι ,πετιμέζι, τραχανά κ.α./ και την χρήση που έκαναν οι Μινωίτες , αλλά μεθοδεύει  τη γνώση  της  Μινωικής  υγιεινής διατροφής!
Γιώργος Σετάκης

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας