Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Άνοιξαν "πυρ" κατά του δάκου

Δάκος, ελιά, ελαιόδεντρο"Πυρ" κατά του δάκου της ελιάς άρχισε ο ελαιουργός-τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης, με τη συνεργασία των γεωπόνων της εταιρείας PROACTIVE Α.Ε., μέσω της οποίας έχει γίνει και ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στα Καλέσα του δήμου Μαλεβιζίου.

Ο ίδιος μάλιστα καλεί και τους άλλους ελαιουργούς, πέρα από την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου από την Περιφέρεια Κρήτης, να προβούν σε ανάλογες διαδικασίες, γιατί, όπως όλα δείχνουν, ο πληθυσμός του δάκου της ελιάς είναι μεγάλος και, αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση των πάντων, τα αποτελέσματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα όταν θα φτάσουμε στην ώρα του απολογισμού της ζημιάς!
Πιο αναλυτικά, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης δήλωσε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ότι η εταιρεία του, με τις γεωπόνους που διαθέτει, συνεργάζονται ήδη με τους γεωπόνους της εταιρείας PROACTIVE A.E.
https://www.facebook.com/SitiaNea/
«Προσπαθούμε», σύμφωνα με τον ίδιο, «να συμβουλέψουμε τον κόσμο κάνοντας επιτόπιες επισκέψεις σε ελαιώνες ανά πεδίο, σε Καλέσα, Ροδιά, Πετροκέφαλο, Πενταμόδι και Άγιο Μύρωνα». Και συνεχίζει λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια προσπάθεια «να μπορέσουμε, δίνοντας φάρμακα ή ραντίζοντας με δικά μας έξοδα, να καταπολεμήσουμε το δάκο. Η Περιφέρεια θέλει αλλά δεν έχει τα κονδύλια ώστε να κάνει τη δουλειά της σωστά».
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης τόνισε ότι «η υπηρεσία έχει βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια, δίνοντάς μας πληροφορίες και τεχνογνωσία. Καλώ όλους τους συναδέλφους ελαιουργούς και άλλες οργανώσεις να κάνουν κάτι παρόμοιο, διότι οι πληθυσμοί του δάκου είναι αρκετοί και ίσως έχουμε πρόβλημα. Εμείς οι ελαιουργοί, οι παραγωγοί και οι εμφιαλωτές, καθώς και η ποιότητα του ελαιολάδου μας, θα είμαστε οι μόνοι χαμένοι».

«Μόνο σε ενιαίες εκτάσεις»
«Αν δε γίνονται δολωματικοί ψεκασμοί σε ενιαίες εκτάσεις, δε θα υπάρχει αποτέλεσμα. Ευτυχώς εμάς η περιοχή στην οποία κάνουμε αυτή την προσπάθεια είναι μεγάλη», λέει από την πλευρά του στην εφημερίδα μας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας PROACTIVE A.E. Νίκος Μπουνάκης.
«Καταρχήν, δε χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πόσο σημαντικά επηρεάζει η δακοκτονία την ποιότητα του ελαιολάδου. Εμείς λοιπόν δεχτήκαμε αυτή την πρόσκληση από τον κ. Αλμπαντάκη και παρακολουθούμε μια Ομάδα Παραγωγών που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Πάμε λοιπόν και τους δίνουμε συμβουλές σε θέματα άρδευσης, φυτοπροστασίας κ.λπ. Μετά, λοιπόν, από μια πρώτη επίσκεψη, κάναμε τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό».
Και στο σημείο αυτό τονίζει: «Αν δε γίνουν δολωματικοί ψεκασμοί σε επίπεδο Κρήτης, δε σώζεται καμία παραγωγή. Διότι το έντομο πολλαπλασιάζεται. Και δεν αρκεί συνεπώς να πάει κάποιος να ψεκάσει το λιόφυτό του, αν δεν έχουν ψεκάσει και οι διπλανοί του. Τώρα εμείς, επειδή το κάνουμε σε μια ευρύτερη περιοχή, η επέμβασή μας αυτή θα έχει αποτέλεσμα. Μάλιστα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουμε φτιάξει μια ομάδα εξειδικευμένων γεωπόνων να ασχολούνται με την υπόθεση αυτή, παρακολουθώντας από κοντά το πρόβλημα του δάκου και εφαρμόζοντας το πρόγραμμα αυτό, που απευθύνεται στην Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου τού Μιχάλη Αλμπαντάκη».
Εξάλλου, ως εταιρεία, η PROACTIVE A.E. υλοποιεί και τέσσερα προγράμματα εναλλακτικής καταπολέμησης του δάκου και τα αποτελέσματα από την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ως το τέλος του χρόνου. Αυτά τα προγράμματα, που αφορούν στη βελτίωσης της ποιότητας ελαιολάδου, βρίσκονται στο δεύτερο έτος της εφαρμογής τους.

Αγώνας δρόμου για να βρεθούν φάρμακα
Την ίδια ώρα, αγώνας δρόμου γίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να βρεθούν φάρμακα δακοκτονίας και να γίνουν οι πρώτοι ψεκασμοί. Να υπενθυμίσουμε, μάλιστα, ότι έχουν αναζητηθεί φάρμακα ακόμη και από άλλες περιφέρειες της χώρας.
Σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει φάρμακα μόλις για το 70% περίπου των ελαιοδέντρων της Π.Ε. Ηρακλείου, προκειμένου να γίνει ο πρώτος ψεκασμός. Το θέμα, ωστόσο, δε λύνεται με ένα ψεκασμό, καθώς θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προμήθεια της Περιφέρειας Κρήτης με τα αναγκαία φάρμακα, ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας