Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Πόσο μας έλειψες»

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 31 Μαΐου, στην κατάμεστη αίθουσα του Ι. Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας, το νέο βιβλίο της Κατερίνας Γ. Τσούκη, με τίτλο: «Πόσο μας έλειψες!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άθως».

Την εκδήλωση παρουσίασε η Φιλόλογος καθηγήτρια κ. Αφροδίτη Μακρυνάκη-Συγγελάκη που ανέγνωσε ένα σύντομο βιογραφικό της κ. Τσούκη και επεσήμανε ότι αποτελεί ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Γονέων Δήμου Σητείας.
Το σύγγραμμα παρουσίασε με λόγο απλό και μεστό ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Προϊστάμενος του ναού, αφού προηγουμένως μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε o oμιλητής, η κ. Τσούκη λειτουργεί και λειτανεύει τα χαρίσματά της  μέσα στην κατ’ οίκον Εκκλησία, την οικογένειά της, αλλά και στην Ενορία, ως μια εκ των Κατηχητριών, και ευρύτερα στην κοινωνία.  Εμπνέεται από ένα πραγματικό γεγονός, μια λιτανεία-πορεία 170 χλμ. μέσα στα δάση, στους βάλτους και τα ποτάμια της Ρωσίας, και πετυχαίνει ένα μυστικό άγγιγμα ψυχής, καθώς με λόγια απλά και καρδιακά μεταλαμπαδεύει βαθιά νοήματα για  την αναζήτηση  της ελπίδας, της χαράς και της αιώνιας αλήθειας. «Τη θέση του ήρωα του βιβλίου, του Νικολάι, μπορεί να λάβει ο καθένας από μας που διψά το φως, την ελπίδα και την αληθινή χαρά». Αυτός ένοιωσε την ανάγκη να «ζεσταθεί» η ψυχή του και να αισθανθεί πληρότητα στην αγάπη του Χριστού για να ορθοποδήσει! Μέσα από την πομπή της μεγαλύτερης λιτανείας στον κόσμο ανακαλύπτει πως η ψυχική πληρότητα και η χαρά της ζωής δεν κρύβεται ούτε στις εφήμερες επαγγελματικές επιτυχίες, ούτε στη δόξα και στα υλικά αποκτήματα.
Ο π. Φιλοκτήμων, ο οποίος ανέγνωσε αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα του καλαίσθητου βιβλίου, τόνισε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία … λιτανεύει στο Υπερουράνιο Θυσιαστήριο τις ταλαιπωρίες των δοκιμαζομένων παιδιών της, τρέφει την υπομονή, ζωογονεί την προσευχή, ενδυναμώνει την αγάπη, ανασταίνει την ελπίδα και στερεώνει την αίσθηση του ομοθυμαδόν».
Τη μαρτυρία μίας «ταπεινής και απλοϊκής ψυχής» επικαλέσθηκε για να ολοκληρώσει την παρουσίαση του βιβλίου ο π. Φιλοκτήμων, της 99χρονης κυρίας Ανδρονίκης, η οποία μαγνητοσκοπημένα εξιστόρησε την θαυμαστή και πάνδημη λιτανεία για τη λειψυδρία που έγινε τη δεκαετία του ’50, η οποία ξεκίνησε από τον Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης και πριν ολοκληρωθεί «άνοιξαν οι ουρανοί».
Η συγγραφέας ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και τον εκδοτικό οίκο για την παρουσίαση του βιβλίου της και το αγκάλιασμα αυτής της δουλειάς της, την οποία η ίδια βίωσε έντονα και ιδιαίτερα ευχαριστήθηκε.
Τέλος, ο υπεύθυνος της Έκθεσης Βιβλίων του Ιερού Ναού κ. Εμμανουήλ Μαρινάκης, που παρουσίασε στον βιντεοπροβολέα φωτογραφικό υλικό από τη μεγαλύτερη αυτή λιτανεία, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα των πωλήσεων του βιβλίου θα διατεθούν για το Κατηχητικό έργο της Ενορίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε με θερμά λόγια ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, ο οποίος τόνισε ότι γεμίζει υπερηφάνεια και ικανοποίηση τους Σητειακούς το γεγονός ότι η συγγραφέας επέλεξε τον τόπο μας για να ζει και να δραστηριοποιείται πολύπλευρα.
Επίσης, αναγνώσθηκε ο χαιρετισμός του κ. Αθανασίου Σταμούλη, από τον εκδοτικό οίκο «Άθως», ο οποίος τόνισε ότι το βιβλίο αυτό προέρχεται «από τις πηγές της Ορθόδοξης παράδοσης».
Τέλος, ο π. Φιλοκτήμων ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, που έδωσε την ευλογία και την ευκαιρία να παρουσιασθεί το συγκεκριμένο βιβλίο, τους σεβαστούς Πατέρες, τον παριστάμενο Δήμαρχο Σητείας, την παρουσιάστρια και όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα ο Ιερός Κλήρος της πόλης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Χαράλαμπος Λεβεντέρης και άλλοι εκπαιδευτικοί, φίλοι και γνωστοί της συγγραφέως.

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας