Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι αγρότες & κτηνοτρόφοι της Κρήτης

ΕΛΙΕΣ ΜΑΖΕΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ
Τα ακριβή αιτήματά τους απέναντι στην κυβέρνηση ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα μέλη του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών Συλλόγων, που εκπροσωπεί 14 Αγροτικούς Συλλόγους, 1 Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και 3 Επιτροπές Αγώνα Αγροτών από όλο τη νησί, μετά τη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για τα άμεσα και οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης.


Συγκεκριμένα, το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων διεκδικεί:
α) Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά, άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. β) Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. γ) Να δοθούν άμεσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αναγκαία φάρμακα και να προχωρήσουν, με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης, οι ψεκασμοί σε όλες τις περιοχές, χωρίς καθυστέρηση. δ) Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
Υπάρχουν καταστροφές, σε περιοχές της Κρήτης, από χαλάζι και βροχοπτώσεις, κυρίως σε ελιές και αμπέλια. Κάποιες από αυτές εντάσσονται στα ΠΣΕΑ με αποζημιώσεις-ψίχουλα που θα δοθούν σε βάθος τριετίας, ενώ τα καλλιεργητικά και οικογενειακά έξοδα επιβίωσης "τρέχουν" καθημερινά και δεν υπάρχει εισόδημα για να καλυφτούν. «Διεκδικούμε άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου και του οργανισμού, δίνονται με καθυστέρηση και πάνω από ένα χρόνο σε αρκετές περιπτώσεις, και είναι για ψίχουλα», όπως αναφέρεται.
https://www.facebook.com/SitiaNea/
Η κατάρτιση δασικών χαρτών φέρνει ένα μεγάλο χαράτσι για αγρότες και κτηνοτρόφους, με τοπογραφικά, αντιρρήσεις και εξαγορά γης ή της χρήσης γης. «Να επιβαρυνθεί το κράτος εξ ολοκλήρου την όποια διαδικασία, και το οικονομικό κόστος που αυτή απαιτεί, και όχι να φορτώνεται στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων», αναφέρεται ακόμη.
«Το περιβαλλοντικό τέλος είναι ένα ακόμη χαράτσι για τους αγρότες, αλλά και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, αφού αφορά και στο νερό ύδρευσης. Είναι εφαρμογή της Οδηγίας 60/2000 της Ε.Ε. που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στη χρήση του ως εμπορικού προϊόντος και όχι ως κοινωνικού αγαθού. Θα επιβαρύνει με εκατοντάδες ευρώ τους αγρότες με τοποθέτηση υδρομετρητών στα χωράφια, σταθερό μόνιμο τέλος επιβάρυνσης ανά στρέμμα και μεταβλητό τέλος ανά κυβικό νερού σε κάθε πότισμα. Ήδη είναι πανάκριβο το νερό και με εμφανή την απουσία έργων υποδομής. Απαιτούμε από τους Δήμους να μη δεχτούν να γίνουν οι φοροεισπράκτορες του "πράσινου τέλους" για το νερό», υπογραμμίζεται από το Παγκρήτιο Συντονιστικό.

Για Περιφέρεια Κρήτης
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών από την Περιφέρεια, το Παγκρήτιο Συντονιστικό αναφέρει: «Από την πλευρά της, η Περιφέρεια όχι μόνο δε βρήκε κουβέντα να πει για την πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε., που έχει φέρει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού στο χείλος της καταστροφής, αλλά τους προέτρεψε να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες για να επιβιώσουν.
Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, έριξε τις ευθύνες στους ίδιους, που δεν προσαρμόζονται στις "σύγχρονες συνθήκες", ότι δε συγκροτούν ομάδες παραγωγών, δεν προχωρούν στο συνεργατισμό, σε διαδικασίες για την εξασφάλιση ταυτότητας και ποιότητας των προϊόντων, λες και έπαψαν ποτέ τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της Κρήτης να είναι πρώτης ποιότητας. Με άλλα λόγια, ο περιφερειάρχης εγκάλεσε τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης, που δεν έχουν αποδεχτεί την ΚΑΠ της Ε.Ε. και την επιχειρηματική γεωργία, που ο ίδιος και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν υιοθετήσει και προωθούν, στον περιβόητο "Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα", με την ψήφισή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Για το ζήτημα της δακοκτονίας, έγινε προσπάθεια από την Περιφέρεια να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος, μεταθέτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση, ενώ έγινε ακόμη προσπάθεια να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των ελαιοπαραγωγών, προτάσσοντας το μέτρο της ανακατανομής του περυσινού αποθέματος φαρμάκων στην περιοχή για τις ανάγκες του πρώτου ψεκασμού, συμπληρώνοντας με ευχολόγια και μεταφέροντας διαβεβαιώσεις από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών για άμεση εξασφάλιση των απαιτούμενων φαρμάκων, τονίζοντας, παράλληλα, ότι εάν είχε τη συνολική ευθύνη η Περιφέρεια το πρόβλημα δε θα υπήρχε.
Για όλα τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα, δε βρήκαν να πουν κουβέντα οι διοικούντες την Περιφέρεια, ούτε μια κριτική να κάνουν στην κυβέρνηση που έχει την ευθύνη».

«Καμία επανάπαυση»...
Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους «σε αγωνιστική ετοιμότητα. Καμία επανάπαυση, ιδιαίτερα στο θέμα της δακοκτονίας, το οποίο ουσιαστικά συνεχίζει να βρίσκεται στον αέρα, μιας και Περιφέρεια-κυβέρνηση δεν έχουν δώσει καμία έμπρακτη δέσμευση για την έγκαιρη και απρόσκοπτη διεξαγωγή της (τα υπόλοιπα φάρμακα υπολογίζεται να δοθούν τον Αύγουστο). Οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, στα πλαίσια του αγωνιστικού δεκαπενθήμερου δράσης, με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού».
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας