Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Χατζηνάκης Γιάννης Δημοτικός Σύμβουλος- Αγγελετόπουλος Δημήτρης Πρόεδρος Τ.Σ. Παλαικάστρου:Προβληματισμός για όλα όσα διαδραματίζονται στην Ανώνυμη Εταιρεία «ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ».

Το τελευταίο διάστημα η κοινωνία της Σητείας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό όλα όσα διαδραματίζονται στην Ανώνυμη Εταιρεία «ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ».
Μετά το κλείσιμο της Ένωσης Σητείας και το πλήγμα που δέχτηκαν οι ελαιοπαραγωγοί του τόπου, ελπίζουμε να πρυτανεύσει ο κοινός νους και να μην έχουμε την επανάληψη του ίδιου φαινομένου και με την πιο πάνω αναφερόμενη Α.Ε.
Το νέο Δ.Σ. της, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι μεγάλες ευθύνες που επωμίστηκε ξεπερνούν τα όρια της εταιρείας και αγγίζουν όλη την τοπική κοινωνία και την οικονομία της.
Οι ρεβανσισμοί, η αψυχολόγητη επίδειξη «πυγμής» προς τους εργαζόμενους και η έλλειψη διάθεσης συνεργασίας, ίσως οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.Με αφορμή τη δημιουργία εργασιακού σωματείου των εργαζομένων (νόμιμο και αυτονόητο δικαίωμά τους ), το νέο Δ.Σ. απέλυσε στην ουσία όλο το προσωπικό που όλα αυτά τα χρόνια έχτισε και στήριξε την επιχείρηση υπερβάλλοντας εαυτούς πολλές φορές.
Στη θέση του, εκμεταλλευόμενο την ανάγκη και την ανέχεια που έχει δημιουργήσει η κρίση, προσλαμβάνει νέο άπειρο προσωπικό, με ποιος ξέρει τι εργασιακούς όρους. Ανώνυμη εταιρεία είναι, τα συμφέροντά της κοιτάζει, αλλά εδώ με την απόλυση του προσωπικού, δημιούργησε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
https://www.facebook.com/SitiaNea/Ελαιοπαραγωγοί περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις καθώς εκκρεμούν μεγάλα ποσά εξόφλησής τους. Φήμες για κακοδιαχείριση από το προηγούμενο Δ.Σ., δηλητηριάζουν την κοινωνία, σπιλώνοντας υπολήψεις και διαδρομές ζωής.

Παραθέτοντας τα παραπάνω γεγονότα περιληπτικά, δημιουργούνται εύλογα διάφορα ερωτηματικά, απορίες, διαπιστώσεις αλλά και πολλές αφορμές για κουτσομπολιά, όπως:
1. Είναι αλήθεια ή όχι ότι πίσω από την όλη υπόθεση, πίσω από το νέο Δ.Σ. ευρίσκεται η εταιρεία που αγόρασε την Ένωση Σητείας, ώστε να αποκτήσει τη μοναδικότητα αγοράς της παραγωγής, για να μην υπάρχει ανταγωνίστρια εταιρεία, καθορίζοντας τις τιμές του λαδιού όπως θέλει σαν μοναδικός φορέας αγοράς και προώθησής του, εις βάρος των παραγωγών?
2. Έχει συνειδητοποιήσει το νέο Δ.Σ. πόσο κακό έκανε στους (6+15=21) εργαζόμενους και στις οικογένειές τους? Πόσο κακό έκανε στην κοινωνία με την απόλυσή τους? Γιατί, επειδή άσκησαν ένα νόμιμο δικαίωμά τους? Μήπως τιμωρήθηκαν επειδή κατά το νέο Δ.Σ. «ευθύνεται» κάποιος άλλος , που από την πρώτη μέρα ίδρυσης της εταιρείας ήταν συνεργάτης με τους απολυμένους? Αν «ευθύνεται» αυτός ο κάποιος άλλος, να την πληρώσει αυτός ο ίδιος και όχι οι επί σειρά ετών συνεργάτες του. Γιατί να εισπράξουν τόσο μεγάλο μίσος?
3. Στο άμεσο χρονικό διάστημα θα κλείσουν και οι ιχθυοκαλλιέργειες με αποτέλεσμα, 40-50 άτομα να βρεθούν στην ανεργία. Τι θα γίνουν τόσοι άνεργοι στη μικρή μας κοινωνία? Τι επιπτώσεις θα έχει στις οικογένειές τους? Αντέχουν οι Σητειακοί 70 περίπου νέους ανέργους? Τόσο κακομοίρηδες είμαστε?
4. Ας υποθέσουμε ότι δεν διοικούσε την Α.Ε. το νέο Δ.Σ. και ήταν ακόμα το παλιό που είχε πρόεδρο τον παππούλη (Ηγούμενο). Θα απέλυε τους εργαζόμενους αν είχαν προβεί στις ίδιες ενέργειες που προέβησαν τώρα, ή αν είχαν ξεστομίσει τα ίδια λόγια πάνω στην αγανάκτησή τους εναντίον της εταιρείας?
Ανεπιφύλακτα ΟΧΙ!! Διότι τον διακρίνει η αγάπη προς όλους, διότι ξέρει να συγχωρεί, διότι ξέρει να μάχεται και να δημιουργεί και να μην καταστρέφει ό,τι υπάρχει, διότι πάντα με καλοσύνη συμπεριφέρεται σε όλους, διότι δεν είναι τραμπούκος, διότι είναι άνθρωπος μόνο του καλού, διότι έχει γνώσεις και στηρίζεται σ’ αυτές, διότι είναι τσαμπουκάς εκεί όμως που πρέπει, διότι…, διότι…
Ε !, όλα αυτά που διακρίνουν τον παππούλη, δεν μπορεί το νέο Δ.Σ., από όποιους κι αν απαρτίζεται να του μοιάσει.
5. Αν έχει κάτι να πει το νέο Δ.Σ. εναντίον αυτού του κάποιου που «ευθύνεται», ας το πει και να μην δημιουργούνται κουτσομπολιά. Θα σταματήσουμε έτσι ο ένας να κατηγορεί το νέο και ο άλλος το παλιό Δ.Σ.
6. Ο παππούλης εδήλωσε λακωνικότατα ότι πάντοτε σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της εταιρείας ακολουθούνταν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, με γνώμονα την προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων της εταιρείας και την ανάπτυξη του τόπου μας και ότι έχει τα σχετικά στοιχεία, για κάθε νόμιμο ενδιαφερόμενο. Έχει το σθένος κάποιος ή όλο το νέο Δ.Σ. να τον διαψεύσει? Ας το κάνει για να μάθουμε κι εμείς.
7. Αυτός ο Άγιος άνθρωπος (παππούλης) είχε την ιδέα για την ίδρυση της εταιρείας και ποιός ξέρει με πόσο κόπο, με πόσα ξενύχτια και τρεξίματα την έφερε στο σημείο που ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό. Λίγο καιρό πριν έρθουν οι «σωτήρες». Ας μην τον φέρνουν ορισμένοι σε σημείο ώστε να παραιτείται από τα καθήκοντά του. Ας τον πείσουμε να συνεχίσει να τα εκτελεί όσο του δίνει δύναμη ο Θεός. Μόνο καλό θα κάνουν έτσι στον τόπο.
Μην προαλείφονται κάποιοι να καταλάβουν τη θέση του, αν δεν έχουν τα προσόντα, την καλοσύνη, την αγάπη και τη δημιουργικότητά του. Δεν θα είναι αποδεκτοί από την κοινωνία του Παλαικάστρου κυρίως, αλλά και όλης της Σητείας πιστεύουμε. Δεν θα μας τους επιβάλλει κανένας.

Τελειώνοντας και συνοψίζοντας, συνιστούμε να σταματήσουν τώρα όλα αυτά που μόνο κακό κάνουν στον τόπο μας.
Θα ήταν ευχής έργο να γίνει:

– Η άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων.
– Η παύση των ποινικών διώξεών τους.
– Η Δημόσια τοποθέτηση των Δ.Σ. (πρώην και νυν) για όλα τα τεκταινόμενα. Και
– Παρέμβαση του Σεβασμιότατου για το καλό της εταιρείας και των εργαζομένων.

Δεσμευόμαστε τέλος και είμαστε στη διάθεση όλων προς εκτόνωση της κρίσης και επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Με εκτίμηση

Χατζηνάκης Γιάννης Δημοτικός Σύμβουλος
Αγγελετόπουλος Δημήτρης Πρόεδρος Τ.Σ. Παλαικάστρου

Πηγή :  sitiafm.blogspot.

Συνολικες προβολες σελιδας