Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Προσπάθειες να ξεμπλοκάρει το έργο της Λιμνοδεξαμενής Ζου

Συνάντηση για τα εγγειοβελτιωτικά έργα της Κρήτης και κυρίως για τη Λιμνοδεξαμενή Ζου Σητείας πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Περιφέρειας Κρήτης.
Συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Χαράλαμπος Κασίμης,
ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μανώλης Θραψανιώτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων κ. Νίκος Ξυλούρης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρίας που είχε αναλάβει πριν αρκετά χρόνια το πολυσυζητημένο έργο της Λιμνοδεξαμενής Ζου.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε μία ιστορική αναδρομή, από το ξεκίνημα του έργου, στις δυσκολίες που συνάντησε ακολούθως μέχρι να σταματήσει λόγω προσφυγής των κατοίκων της περιοχής του ποταμού Παντέλη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
https://www.facebook.com/SitiaNea/
«Μετά έγινε μία μελέτη με σκοπό να αποκαταστήσει τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει και στην συνέχεια να ολοκληρωθεί το έργο. Δυστυχώς όλα αυτά “περπατάνε” πολύ αργά, διότι στην ΜΠΕ για την αποκατάσταση του ποταμού υπήρχε κάποιος προβληματισμός από το Δασαρχείο, ξεπεράστηκε, εμφανίστηκε η αναγκαιότητα να μετατοπιστεί η υδροληψία σε μία μεγαλύτερη απόσταση από την αρχική θέση της. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία της έκδοσης περιβαλλοντικών για τις μετατροπές που έπρεπε να γίνουν, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει αποζημίωση για την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου», ανέφερε ο κ. Πατεράκης.
Επειδή το έργο έχει «κολλήσει» συνεκλήθη η χθεσινή σύσκεψη, για να εξεταστούν όλες οι πλευρές του θέματος και η δυνατότητα υλοποίησης του έργου.
«Δύο ήταν οι προτάσεις που κατετέθησαν. Η μία να διακοπεί η εργολαβία και να ξεκινήσει εξ’ αρχής μία καινούρια μελέτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και όσον αφορά το οικονομικό σκέλος και τις καθυστερήσεις του έργου. Η άλλη πρόταση ήταν να δοθεί παράταση στον ανάδοχο, να εκδοθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που αναφέρονται στην τροποποίηση της αρχικής μελέτης και να γίνει μία συμπληρωματική σύμβαση με την οποία θα υπάρξει χρηματοδότηση του σημερινού αναδόχου για να ολοκληρωθεί το έργο.
Το έργο περιλαμβάνει την υδροληψία και την ολοκλήρωση των τοιχωμάτων της λιμνοδεξαμενής. Από την συζήτηση που έγινε διεφάνη η πολιτική βούληση όλων να ολοκληρωθεί το έργο. Να επιλεγεί το σενάριο της παράτασης και αφού ολοκληρωθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να χρηματοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί το έργο», σημείωσε ο Δήμαρχος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας