Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Αυγενάκης: «Ελάχιστες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους παραγωγούς της Κρήτης»

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/avgen708.jpg?mtime=20161107130924Στα πενιχρά ποσά αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στην Κρήτη από τον ΕΛΓΑ, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία, ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους σχεδόν 18 εκατ. ευρώ σε 12.260 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα αίτια, κυρίως εντός του έτους 2016 και μέρους του έτους 2017.
Από την προσεκτικότερη ανάλυση των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων και την κατάταξη των πληρωμών προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων από ζημίες φυτικής παραγωγής συγκεντρώνει ο νομός Λάρισας με σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο νομός Πέλλας με 3,1 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, ο νομός Ηρακλείου θα εισπράξει 22 χιλ. ευρώ, ο νομός Ρεθύμνου 10 χιλ. ευρώ και ο νομός Χανίων 7,5 χιλ. ευρώ!
Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΕΛΓΑ σχετικά με τις ζημιές από το χιόνι και τον παγετό του Ιανουαρίου, «τις μεγαλύτερες ζημιές τις έχουμε στην περιοχή της Εύβοιας, στη Λέσβο, στην Κρήτη και γενικώς σε όλες τις περιοχές που είχαμε σφοδρές χιονοπτώσεις». Επίσης, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στις ζημιές του 2016 που θα πληρωθούν, περιλαμβάνονται και αποζημιώσεις για αμπέλια της Κρήτης που είχαν πληγεί από τον καύσωνα και ανεμοθύελλα του καλοκαιριού.»
Η παρέμβαση καταλήγει λέγοντας ότι: «… οι ανακοινώσεις του Προέδρου του ΕΛΓΑ για τους πληγέντες αγρότες της Κρήτης, δεν φαίνεται να συνάδουν με τα πενιχρά ποσά που δίδονται τελικά στην Κρήτη, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη δίκαιη αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Πώς δικαιολογούνται τα πενιχρά ποσά αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στην Κρήτη ενώ είναι από τις πιο σκληρά πληγείσες περιοχές της Ελλάδας;
2. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία χορηγούνται οι αποζημιώσεις;».     


Πηγή : Creta live

Συνολικες προβολες σελιδας