Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Τι έδειξε έρευνα για τις επιπτώσεις του κουνουπιού τίγρης στην Κρήτη

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/kounoupi_tigris.jpg?mtime=20170516010200Τι έδειξε έρευνα για τις επιπτώσεις του κουνουπιού τίγρης στην ΚρήτηΟι απαντήσεις των πολιτών και τα συμπεράσματα των ερευνητών

Η εμφάνιση στην περιοχή των Χανίων ενός νέου είδους κουνουπιού, του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης, είναι ένα γεγονός.
Αποτελεί ένα χωροκατακτητικό είδος κουνουπιού, το οποίο διαφοροποιείται σε κάποιο βαθμό από το κοινό κουνούπι ως προς τη βιολογία του και την οικολογία του.
H διερεύνηση των συνεπειών στην ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μιας περιοχής όπου εγκαταστάθηκε πρόσφατα το κουνούπι τίγρης, καθώς και η αποτίμηση της οικονομικής επιβάρυνσης για την αποφυγή αυτών των συνεπειών παρουσιάζει ενδιαφέρον και αναμένεται να συμβάλει στην ορθολογική λήψη κατάλληλων μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών από την πολιτεία.

Οι επιπτώσεις, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές, της δραστηριοποίησης του κουνουπιού τίγρης κατά τα τελευταία έτη ήδη αποτελούν αντικείμενο ερευνητικών προγραμμάτων, όπως του έργου LIFE CONOPS, στο πλαίσιο του οποίου αποτυπώθηκε η σχετική άποψη της κοινής γνώμης μέσω έρευνας που διενεργήθηκε στην περιοχή των Χανίων. Στην έρευνα αυτή έλαβε μέρος δείγμα πληθυσμού 223 ατόμων, τα οποία εκπροσωπούν νοικοκυριά που αριθμούν από 1 έως 7 μέλη με μέσο όρο ηλικιών τα 42,5 έτη.

Τα αποτελέσματα


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που παρουσιάζουν τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ,  η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, σε ποσοστό 88%, γνωρίζει το ασιατικό κουνούπι τίγρης και μάλιστα την ύπαρξη του στην περιοχή των Χανίων (σε ποσοστό 70%), ενώ σε ίδιο ποσοστό οι κάτοικοι θεωρούν ότι έχει ενταθεί το πρόβλημα των κουνουπιών σε σχέση με πέρυσι.
Όσον αφορά στην όχληση από τα κουνούπια τα 2/3 περίπου των ερωτηθέντων τη χαρακτηρίζουν  από μεγάλη έως ανυπόφορη.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα παραπονιούνται για την ημερήσια όχληση που προκαλούν τα κουνούπια με την ίδια ένταση που παραπονιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που επιβεβαιώνει την παρουσία του κουνουπιού τίγρης, το οποίο δραστηριοποιείται στο μέγιστο νωρίς το πρωί (6.00 έως 8.00) και το απόγευμα (16.00 με 18.00).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα που αναφέρεται στους μήνες έναρξης και λήξης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες εξαιτίας των κουνουπιών, διάστημα κατά το οποίο και λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας (π.χ. αντικουνουπικά σπρέυ, εντομοαπωθητικά, αντικουνουπικές σήτες κ.λ.π.). Η επικρατέστερη απάντηση (ποσοστό 28,7%) που αναφέρεται στην έναρξη του προβλήματος είναι ο μήνας Μάιος, ενώ η επικρατέστερη επιλογή μήνα λήξης του προβλήματος (ποσοστό 33,6%) αφορά στο μήνα Νοέμβρη .
Μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι η περίοδος έντονης όχλησης επεκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα από εκείνη του καλοκαιριού. Μάλιστα, μικρά ποσοστά πληθυσμού ξεκινούν τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας πολύ νωρίτερα, από τον Ιανουάριο ή το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, και δεν τη διακόπτουν πριν τον Οκτώβριο (30%) ή τον Νοέμβριο (33,6%), αλλά και σε ένα μικρό ποσοστό τον Δεκέμβριο (18,8%).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η παρατεταμένη περίοδος όχλησης συνεπάγεται και την οικονομική επιβάρυνση των ατόμων που κρίνουν απαραίτητη τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας, η οποία βάσει των απαντήσεων μηνιαίως κυμαίνεται από 0 έως 250 ευρώ. Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες ξοδεύουν 19,5 ευρώ μηνιαίως.
Η πλειοψηφία αυτών (70,5%) αναφέρουν ως κύριο λόγο για τον οποίο λαμβάνουν μέτρα προστασίας τη μείωση της καθημερινής όχλησης από τα κουνούπια, ενώ ένα ποσοστό 29% προβάλλει ως λόγο τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης κάποιας ασθένειας που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών και ένα 0,5% αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της δραστηριότητας της επιχείρησής του (π.χ. ξενοδοχείου, ταβέρνας, καφετέριας κ.λ.π.).


Πηγή : ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Συνολικες προβολες σελιδας