Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Αγωνία προκαλούν στους αγρότες τα δεμένα καράβια

ΠΛΟΙΟ - ΑΠΟΠΛΟΥ
Φωτιές ανάβει για μια ακόμη φορά στους αγρότες της Κρήτης, η εξαγγελία της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών, στις 16 και 17 του Μάη, με προοπτική κλιμάκωσης της επ' αόριστο, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην επίλυση κανενός από τα αιτήματα για τα οποία οι ναυτεργάτες είχαν ξαναδέσει κάβους τον περασμένο χειμώνα.

Οι αγρότες της Σητείας, της Ιεράπετρας, του Τυμπακίου, του Ρεθύμνου και των Χανίων, που καλλιεργούν ευπαθή φρούτα και κηπευτικά, τρέμουν στην ιδέα, ότι τα καράβια θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια της Κρήτης για περισσότερες από 48 ώρες, καθώς θα υποχρεωθούν να πετάξουν στα σκουπίδια, μέρος της παραγωγής τους, που λόγω ζέστης θα σαπίσει στα χωράφια και στις αποθήκες.
«Εμείς στο Τυμπάκι, είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τρόπο να ταξιδέψουν τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα μας προς τις αγορές. Έχουμε επικοινωνήσει με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας, με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών φορέων, των αρμόδιων Αρχών και του εισαγγελέα, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση που θα αποτρέπει τη σύγκρουση», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Γιώργος Ντισπυράκης.
«Εμείς στον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, περιμέναμε ότι αυτές τις μέρες οι ναυτεργάτες θα ξαναδέσουν τα καράβια στα λιμάνια, αφού η κυβέρνηση δείχνει πραγματική αδιαλλαξία στα αιτήματα τους. Είμαστε προετοιμασμένοι και θα συμμετάσχουμε στην παγκρήτια σύσκεψη που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο. Εκεί θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί πως θα διαχειριστούμε αυτή τη νέα κρίση, που είναι προ των πυλών και θα δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης.
Από την πλευρά των παραγωγών της Σητείας ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου κ Γιώργος Τσιφετάκης, δεν φαίνεται διατεθιμένος να δείξει ανοχή σε μια ακόμη πολυήμερη ομηρεία της Κρήτης, με ευθύνη της κυβέρνησης, που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην τοπική αγροτική οικονομία.
«Εμείς δεν είμαστε διατεθιμένοι να υποστούμε και αυτή τη φορά τις συνέπειες μιας πολυήμερης ομηρείας. Η απεργία αυτή στην ουσία, δεν προσφέρει τίποτα στους απεργούς, όπως έγινε τον περασμένο χειμώνα, αλλά δημιουργεί απίστευτα οικονομικά προβλήματα στους αγρότες μας, που παράγουν ευπαθή αγροτικά προϊόντα. Αν επιμείνουν να κλείσουν για πολλές μέρες τα λιμάνια, δεν ξέρω με ποιο τρόπο θα συγκρατήσουμε τους παραγωγούς μας, που αγωνίζονται να ξεχρεώσουν, γιατί τους κυνηγούν οι Τράπεζες και οι πιστωτές τους.
Αυτή την περίοδο τα οπωροκηπευτικά που παράγει η Κρήτη είναι πάρα πολλά, και λόγω ζέστης δεν μπορούν να παραμείνουν πάνω από 48 ώρες στις αποθήκες», καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.
Αυτή την περίοδο τα προϊόντα της Νότιας Κρήτης ταξιδεύουν καθημερινά με φορτηγά - ψυγεία, προς όλες τις αγορές της Ευρώπης.
«Φοβούμαι ότι αν επιμείνουν στην κλιμάκωση της απεργίας τους οι ναυτεργάτες, πέραν του 48ωρου, θα χαθούν πολλές αγορές του εξωτερικού που έχουν κερδηθεί με πολύ αγώνα. Έχουν υπογραφεί συμβόλαια και υπάρχουν ποινικές ρήτρες, που πρέπει να πληρωθούν, αν δεν γίνουν οι παραδώσεις των κηπευτικών όπως πρέπει και στην ώρα τους.
Ελπίζω ότι, αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα πράξει αυτό που οφείλει, έναντι των απεργών και έναντι των ομήρων - αγροτών της Κρήτης και δεν θα αφήσει την τοπική αγροτική Οικονομία να μαραζώσει, προσθέτοντας και άλλες ζημιές στις αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν καταγράψει και άλλες ζημιές μεγαλύτερες από τις απεργίες της ΠΝΟ τον περασμένο χειμώνα», συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής.

Η θέση της ΠΝΟ
H Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 16/05/2017 και την Τετάρτη 17/05/2017.
Η απεργιακή κινητοποίηση αρχίζει τα ξημερώματα της Τρίτης 16 Μαΐου και τελειώνει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17 Μαΐου.
Ορισμένα από τα βασικότερα αιτήματα που θέτει η ΠΝΟ είναι η επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτικών στο προ των τριών μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών Νόμων, η αυτοτέλεια του ΝΑΤ, η αντιμετώπιση της ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών, η ριζική επανεξέταση των διατάξεων και των Υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες μειώθηκαν οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας στις διεθνείς γραμμές και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις κατηγορίες πλοίων που εκκρεμούν.
«Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποχωρώντας για άλλη μια φορά κατά κράτος στις απαιτήσεις των δανειστών και στις ξεφτισμένες πλέον κόκκινες γραμμές, συνομολόγησε, συμφώνησε, υπέγραψε και σε λίγες μέρες θα φέρει στο Κοινοβούλιο το νέο αντιλαϊκό και αντεργατικό πακέτο μέτρων, με το οποίο κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στα εναπομείναντα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων της χώρας μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.
Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας