Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η Σητεία και τα φαντάσματα



Η περιοχή της Σητείας τείνει πλέον να ταυτιστεί ως περιοχή με τα  φαντάσματα, μερικά δε εκ των οποίων είναι: ο οικισμός Σ.Ο.Ε. στην περιοχή του Ανάλουκα, το Ξενοδοχείο του κ. Λελάκη, η Κοιλαδογέφυρα Χαμαιζίου κ.λ.π.. Στα παραπάνω έρχεται τώρα να προστεθεί ένα ακόμη φάντασμα, αυτό της  Παραλιακής οδού.
Αναρωτιέμαι, μήπως τελικά θα πρέπει να αρχίσουμε να τα προβάλουμε ως αξιοθέατα της περιοχής μας μήπως και έτσι αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στον τόπο μας?
Πριν δύο μήνες περίπου, διάβασα στην τοπική  Εφημερίδα ‘’Νέα Επαρχία’’ στην πρώτη της σελίδα και έμεινα πραγματικά έκπληκτος από τις ατελείωτες σειρές αποφάσεων εγκρίσεων και Διαταγμάτων (μια ολόκληρη δηλαδή σελίδα εφημερίδας), που αφορούσαν το παραπάνω έργο, εκείνο δηλαδή της Παραλιακής οδού, όπου στο τέλος έγραφε: ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ και ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ το ποσό των 164.800,00 ευρώ για να προχωρήσουν στην άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας και τη συντήρηση του έστω παράνομου επαρχιακού τμήματος του παραλιακού δρόμου Σητείας – Παλαικάστρου.
Παραβλέπω πλέον τον όρο ‘’παράνομος’’ γιατί ήταν ένα αρχικό φιάσκο προκειμένου να στηρίξουν και να στοιχειοθετήσουν την αρχική πρόταση που αφορούσε τη ρίψη ογκόλιθων κατά μήκος της παραλίας. Διαβάζοντας όλη την σελίδα της δημοσίευσης και τους τίτλους  της εργολαβίας, ήταν τόσο ασαφείς που στο τέλος δεν καταλαβαίνει κανείς για το τι πρόκειται να γίνει στο συγκεκριμένο έργο και το μόνο που συγκράτησα είναι ο τίτλος αποκατάσταση τεχνικού και οδοστρώματος. Σήμερα 30 Μαΐου, η ίδια πάλι εφημερίδα αναφέρει ότι επιτέλους βαδίζουμε σε λύση με ένα προϋπολογισμό 140,000 ευρώ πάλι με τον ίδιο τίτλο παρέμβασης, δηλαδή  αποκατάσταση τεχνικού και οδοστρώματος. Για την στήριξη του δρόμου ούτε λέξη δεν αναφέρεται, που ως γνωστό από την αρχή ήταν και το ζητούμενο. Δηλαδή για άλλη μια φορά θα χτίσουμε παλάτια στην άμμο. Τα περισσότερα τοιχία κατά μήκος του δρόμου έχουν μετατοπιστεί, πράγμα που  σημαίνει ότι βρίσκονται ένα στάδιο πριν την κατάρρευση τους και κανονικά δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση πριν την αποκατάσταση και την στήριξη τους. Ο τρόπος που προχωρά η εργολαβία με κάνει να είμαι επιφυλακτικός. Ελπίζω μόνο να μην έχουν ξεχάσει την λαϊκή βούληση, όπου ομόφωνα τονίστηκε ότι δεν επιθυμούν ογκόλιθους στην παραλία. Ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις και να είναι σίγουροι ότι αν χρειαστεί θα επανέλθει και πάλι, με ότι αυτό συνεπάγεται.
-Τώρα θέλω να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα εντός της πόλεως και συγκεκριμένα αυτό της περιβόητης ‘’Βιοκλιματικής ανάπλασης’’ της πλατείας της Σητείας. Δεν θα κάνω καμία κριτική πάνω στην πρόταση που έχει γίνει και που έχει προχωρήσει από ότι μαθαίνω. Σέβομαι απόλυτα την άποψη των συναδέλφων μου και το μόνο που θέλω να επισημάνω Κύριε Δήμαρχε είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι: παντού και πάντα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο όταν πρόκειται για τέτοιου είδους έργα ή παρεμβάσεις, μικρές ή μεγάλες, και μάλιστα όταν αυτές πραγματοποιούνται σε καίρια σημεία της πόλης, διεξάγονται διαγωνισμοί ή έστω ευρύτερες συνεργασίες για να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτελέσματα.
Δυστυχώς συνεχίζετε να επιλέγετε για άλλη μια φορά παλιές αποτυχημένες τακτικές. Πρόβλημα σας. Θέλω δε με την ευκαιρία, να επισημάνω  ότι για κάθε θέμα κυρίως τεχνικής και αισθητικής φύσεως θα πρέπει να έχει λόγο ο σύλλογος μηχανικών τον οποίο θα πρέπει να καλείτε και μάλιστα ξεχωριστά, για να εκφέρει την γνώμη του και να κάνει τυχών προτάσεις. Η τακτική του να τρέχει ο Σύλλογος μηχ/κών πίσω από τα γεγονότα και να σας παρακαλά προκειμένου να εκφέρει την άποψή του είναι εντελώς λάθος και αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει και δεν θα έπρεπε και να γίνεται. Επί αυτού ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
- Επίσης να επισημάνω ξανά το θέαμα που αντικρίζει κανείς, περπατώντας κατά μήκος της πλαζ της Σητείας, το πόσο αποκαρδιωτικό και απαράδεκτο είναι στο σύνολο του. Η πρόσβαση των λουομένων στη παραλία πόσο δύσκολη και επικίνδυνη είναι καθώς αυτές οι περιβόητες μισογκρεμισμένες τσιμεντένιες σκάλες συνεχίζουν να παραμένουν ως έχουν και να μας κλείνουν το μάτι υπενθυμίζοντας μας πόσο γρήγορα δουλεύουν τα αντανακλαστικά μας και πόσο καλά ξέρουμε να διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας. Τα ντους στο σύνολο τους δεν λειτουργούν γιατί είναι σκουριασμένα και βουλωμένα.
Οι κάδοι απορριμμάτων συνεχίζουν να κόβουν βόλτες στα κατά τα άλλα φαρδιά πεζοδρόμια που φτιάχτηκαν, ως γνωστό για τους πεζούς, όταν βλέπουμε σε όλες σχεδόν τις πόλεις το θέμα αυτό να έχει λυθεί με μόνιμες θέσεις των κάδων ενώ δε στα ευαίσθητα και επίμαχα σημεία της πόλης οι κάδοι να έχουν τοποθετηθεί σε χώρο εν ήδη φρεατίου μέσα στη Γή με τρόπο καλαίσθητο  και λειτουργικό.
Η νέα τουριστική σεζόν ξεκίνησε. Αν κάποιος σταματήσει για λίγο έξω από την Εθνική τράπεζα, θα αντιληφθεί το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί. Είναι δυστυχώς ένα πρόβλημα, που εξακολουθεί να υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια και κανείς δεν ενδιαφέρεται να δώσει μια λύση.
Έχουμε ξαναπεί ότι η μόνη σχετικά έμμεση λύση που μπορεί να δοθεί, είναι να συνεχιστεί ο περιφερειακός δρόμος που περνά από  το Σουπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη από εκεί που έχει σταματήσει σήμερα και να συνδεθεί με τον δρόμο του Ηρακλείου στο σημείο του Σουπερ μάρκετ  Lidl.
Επίσης να επισημάνω για τα περίπτερα, 6 ή 7 στον αριθμό, όπου εδώ και κάποια χρόνια έχουν κλείσει λόγω μη αδειοδότησης τους πλέον από το κράτος και άρα δεν υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης, όντας δε επιπλέον  παράνομα πολεοδομικά, τα οποία παρόλα αυτά συνεχίζουν να καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο και μάλιστα σε καίρια σημεία της πόλης. Θα ήθελα λοιπόν να μας δικαιολογήσει ο Κος Δήμαρχος γιατί συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αισθητική της πόλης και μάλιστα χωρίς κόστος.



Ενώ λοιπόν ο Κος Δήμαρχος έχει να ασχοληθεί με όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα θέματα βέβαια, ασχολείται και προωθεί μετά μανίας την κατασκευή του Πλανητάριου, προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ και την εγκατάστασή του παρακαλώ που? στα Μέσα Μουλιανά σε ένα άσχετο σημείο, επιλέγοντας αυτή την  θέση για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει. Ενώ από την  άλλη μεριά, υπάρχει το κτίριο της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας στην θέση Τρυπητός απέναντι από το Τ.Ε.Ι., το οποίο έχουμε προτείνει εδώ και αρκετούς μήνες καθώς ως κτίριο θεωρείται κατάλληλο, όχι βέβαια από εμένα αλλά από τους κατεξοχήν αρμόδιους και σχετικούς με το αντικείμενο αυτό, και σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό ίδρυμα που είναι ακριβώς δίπλα στο κτίριο και την προσπελασιμότητα, που όπως γνωρίζουμε είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο Σητείας – Παλαικάστρου δηλαδή στον οδικό  άξονα με την μεγαλύτερη τουριστική επισκεψημότητα,  το κτίριο αυτό αποτελεί καταλληλότερη θέση για να εγκατασταθεί το Πλανητάριο. Αντί αυτού ό Δήμαρχος έχει αρνηθεί κάθε συζήτηση με το συμβούλιο της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας για δικούς του λόγους που πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε.
Παρακαλώ λοιπόν τον κ. Δήμαρχο καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους να ξαναδούν το θέμα αυτό από την αρχή με σοβαρότητα και νηφαλιότητα έτσι ώστε να πάρουν μια σωστή απόφαση, διαφορετικά σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να δώσουν πειστικές και επαρκείς εξηγήσεις στον κόσμο για τα κριτήρια αυτής της επιλογής τους, καθώς και το ότι δεν υπήρξε κάποια σκοπιμότητα.
                           
                                       Κ. Κατσικαλάκης  Αρχιτέκτονας

Συνολικες προβολες σελιδας