Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Τροπική καταιγίδα και καταρρακτώδης βροχή στην Κρήτη

Βροχή - Καταιγίδα - Κακοκαιρία - Ηράκλειο-ΚούλεςΑυτές τις ημέρες θα έπρεπε να αρχίσουν να γεμίζουν οι παραλίες, να ανοίγουν τα παράθυρα και να γεμίζουν τα εξοχικά κέντρα. Αντίθετα, οι ομπρέλες παραμένουν βασικό αξεσουάρ και οι κουβέρτες... δε λένε να φύγουν από τα κρεβάτια, αφού ο καιρός, παρότι κοντεύει να μπει Ιούνης, θυμίζει... κακό Φλεβάρη. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, βροχές, αλλά και καταιγίδες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη αυτό το σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το νησί μας περιλαμβάνεται στις περιοχές της χώρας πλήττονται από το κύμα κακοκαιρίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία πλήττει την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα μέχρι και σήμερα το απόγευμα, πριν επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Εξάλλου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, η ψυχρή αέρια μάζα που έχει ήδη ξεκινήσει να επηρεάζει το νησί μας αποτελεί την κύρια αιτία εκδήλωσης των πρόσκαιρων φαινομένων που θα διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αλλά και τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι καιρό θα κάνει στην Κρήτη τα επόμενα 24ωρα. Ειδικότερα, όπως μας είπε ο κ. Λέκκας, σήμερα ο καιρός είναι αρχικά καλός. Κατά τη διάρκεια, ωστόσο, της ημέρας οι νεφώσεις θα αυξηθούν, ενώ κατά τόπους σημειώνονται τοπικές βροχές. Στις περισσότερες περιοχές του νησιού, η ένταση και η διάρκεια των βροχοπτώσεων δεν είναι μεγάλη, ωστόσο δεν αποκλείεται η εκδήλωση καταιγίδων κατά τόπους. Σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, σταδιακά από το απόγευμα έως το βράδυ αναμένεται να επανέλθουν καλύτερες καιρικές συνθήκες. Εξάλλου, σήμερα οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, με την έντασή τους να κυμαίνεται από 3 έως 4 μποφόρ.
Η μεταβολή του καιρού θα γίνει αισθητή και στη θερμοκρασία: Στις βόρειες παράκτιες περιοχές της Κρήτης, η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 14 βαθμοί Κελσίου. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα, πάντως, ο υδράργυρος θα κάνει μεγαλύτερη "βουτιά", καθώς σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα τα Ανώγεια, θα πέσει και κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 20 με 21 βαθμούς, ενώ στις νότιες περιοχές του νησιού ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει μέχρι και 2 βαθμούς υψηλότερα.
Παρόμοιο αναμένεται το σκηνικό του καιρού για την Κυριακή 28 Μαϊου. Όπως μας είπε ο κ. Λέκκας, οι νεφώσεις θα αυξηθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Εξάλλου, αναμένεται να σημειωθούν τοπικές ασθενείς παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις, ωστόσο η έντασή τους αναμένεται να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, στα 3 με 4 μποφόρ. Εξάλλου, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια με σήμερα, χαμηλά για την εποχή, επίπεδα. Σύμφωνα με το γνωστό μετεωρολόγο, το ίδιο πάνω-κάτω θα είναι το καιρικό σκηνικό της Κρήτης μεθαύριο Δευτέρα και την Τρίτη. Αισθητή βελτίωση του καιρού, με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, αναμένεται από την ερχόμενη Τετάρτη.

Έκτακτα φαινόμενα

Προσοχή στους πολίτες
Επισημαίνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. Εξάλλου, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
(www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Τονίζεται, τέλος, ότι για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας