Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Φτηνά τουρκικά κηπευτικά "απειλούν" την Κρήτη

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Ο Μάης και ο Ιούνης σε κάποιες περιπτώσεις, είναι οι μήνες κατά τους οποίους στο παρελθόν, οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης, άρχιζαν να κάνουν ταμείο για την καλλιεργητική περίοδο που έφτανε στο τέλος της, βάζοντας στην άκρη τα όποια κέρδη.

Κι ενώ η τρέχουσα περίοδος, φαινόταν μέχρι το Πάσχα, ότι θα έδινε θετικό πρόσημο στο αποτέλεσμα των περισσότερων καλλιεργειών κηπευτικών υπό κάλυψη, μετά την Πρωτομαγιά, η αγορά άρχισε να πιέζεται αφόρητα από την εισαγωγή κηπευτικών από την Πολωνία, τα Σκόπια, και κυρίως από την Αλβανία, παρότι η Αλβανοί παραγωγοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την καλοκαιρινή συγκομιδή.
«Οι τιμές στα κηπευτικά της Ιεράπετρας έχουν κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της φετινής περιόδου και από το πρωί της Πέμπτης χιλιάδες τόνοι προϊόντων κάθε λογής είναι στα αζήτητα. Τα δημοπρατήρια έχουν φρακάρει από προϊόντα, ο όγκος παραγωγής λόγω του καλού καιρού και της ζέστης είναι μεγάλος και οι έμποροι αγοράζουν με το σταγονόμετρο σε εξευτελιστικές τιμές. Οι πληροφορίες που έχουμε, εντοπίζουν την αιτία του κακού στις μεγάλες ποσότητες ύποπτων εισαγόμενων κηπευτικών χαμηλού κόστους, που έχουν μπεί από την Αλβανία, οι οποίες δεν αποκλείεται να έχουν Τουρκική προέλευση, γιατί η Αλβανική παραγωγή δεν είναι ακόμη έτοιμη», μας λέει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πρωτογενή τομέα Ν. Λασιθίου και πρόεδρος της ΕΑΣΙ κ. Νίκος Δασκαλάκης.
«Σε ότι αφορά την κατάρρευση της τιμής της εξαγώγιμης πιπεριάς εκτιμώ ότι εδώ υπήρξε μεθόδευση για να πέσει τεχνικά η τιμή της,για να εξυπηρετηθούν εμπορικά συμφέροντα. Στο μεταξύ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε ζητήσει από τον ΕΦΕΤ να ενεργήσει αυστηρούς ελέγχους στα εισαγόμενα κηπευτικά, για να διαπιστωθεί η ιχνηλασιμότητα τους σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, καθώς και σε όλα όσα θα πρέπει να εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων», προσθέτει ο κ. Νίκος Δασκαλάκης.
Σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, είτε λόγω της κατάρρευσης της αγοράς, είτε λόγω της αδυναμίας των πλοίων των ακτοπλοϊκών εταιρειών της Κρήτης να μεταφέρουν τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα, αφού οι απεργοί ναυτεργάτες, θα δέσουν κάβους από τις 16 Μαίου, κάθε κιλό προϊόντος που θα αποσύρεται η θα καταστρέφεται σάπιο, θα καταγράφεται, για να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από τον οποιονδήποτε θεωρηθεί ότι έχει ευθύνη η συνέτεινε στο να καταστραφεί η αγροτική παραγωγή.
«Η επιτροπή καταγραφής που συγκροτούμε με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, του Δήμου, των Αγροτικών Συλλόγων και της Ένωσης  Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας, θα στοιχειοθετεί και θα διασφαλίζει την ποσότητα και την ποιότητα ανα κατηγορία των κηπευτικών η των φρούτων που θα καταστραφούν η θα αποσυρθούν. Οι ομάδες παραγωγών θα μπορούν μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα να πάρουν τις αποζημιώσεις που ορίζει η Ε.Ε. όχι όμως και οι μεμονωμένοι αγρότες. Για το λόγο αυτό όσοι έχουν έννομο συμφέρον θα μπορούν, χρησιμοποιώντας τα επίσημα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η επιτροπή καταγραφής, να διεκδικήσουν αποζημιώσεις που δικαιούνται, η και από τον οποιονδήποτε θεωρήσουν ότι έπληξε με οιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα τους, είτε με παράβαση καθήκοντος, είτε διακινώντας παράνομα κηπευτικά χωρίς ταυτότητα με την ανοχή των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών», προσθέτει ο κ. Νίκος Δασκαλάκης, επισημαίνοντας ότι ανάλογη επιτροπή καταγραφής θα συγκροτηθεί και στο Τυμπάκι.
Στο Δημοπρατήριο της ΕΑΣΙ το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Μαίου οι πιπεριές Φλωρίνης ενδεικτικά, πουλήθηκαν 1,05 ενώ στις 27 Απριλίου 2,27. Οι δε ντομάτες, πουλήθηκαν από 0,18 έως 0,29 ενώ στις 27 Απριλίου από 0,80 έως 1,24.
Παρόμοια είναι η εικόνα σε όλα τα πρώιμα κηπευτικά της Ιεράπετρας, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση, χωρίς να έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν το κόστος της καλλιέργειας τους.
Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας