Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Σε άπορους τα κηπευτικά που δε θα ταξιδέψουν λόγω απεργίας

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Αμέσως μετά τη σύσταση της Επιτροπής Καταγραφής των αδιάθετων κηπευτικών της Ιεράπετρας, θα ξεκινήσει η διαδικασία της ζύγισης στην ΕΑΣΙ, της δωρεάν διανομής ή της απόσυρσης και της καταστροφής ευπαθών αγροτικών προϊόντων, που λόγω της προχωρημένης σήψης τους θα πρέπει να οδηγηθούν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Ήδη από χθες το πρωί έχουν ξεκινήσει οι επαφές με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και άλλες κοινωνικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν να πάρουν μέρος των κηπευτικών που είναι σε καλή κατάσταση, για να τα διανείμουν σε εξυπηρετούμενους οικονομικά αδυνάτους σε όλη την Κρήτη.
«Στη συνάντησή μας με τον κ. Αρναουτάκη την περασμένη εβδομάδα, αποφασίστηκε να συγκροτήσουμε για πρώτη φορά τις επιτροπές καταγραφής, για να καταμετρήσουμε, να ζυγίσουμε και να καταγράψουμε όλα τα αγροτικά προϊόντα που θα πεταχτούν στις χωματερές ή θα διανεμηθούν δωρεάν.
Όσα προϊόντα αποσυρθούν θα πρέπει να πάνε σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Στην Ιεράπετρα θα πάνε στον περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο χώρο προσωρινής εναπόθεσης φυτικών υπολειμμάτων. Ήδη από τη Δευτέρα (σ.σ. χθες) το πρωί, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, γίνονται κάποια δρομολόγια με κηπευτικά προς το Ηράκλειο, προκειμένου αυτά τα προϊόντα να διανεμηθούν σε συσσίτια. Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει δείξει και η Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, αλλά και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις», μας είπε ο αντιδήμαρχος Αγροτικών Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής.
«Τα επίσημα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από τις επιτροπές καταγραφής θα σταλούν στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, για να πιστοποιηθούν και να επισημοποιηθούν. Αυτά τα στοιχεία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε θέλει να κινηθεί νομικά για να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Θέλουμε με αυτήν την καταγραφή να μάθουμε ποια και πόση είναι η ζημιά στο αγροτικό μας εισόδημα σε κάθε αποκλεισμό της Κρήτης από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες», καταλήγει ο κ. Πανταζής.
Σε όλα τα δημοπρατήρια από την ημέρα της εξαγγελίας της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών 16 και 17 του Μάη, οι τιμές των κηπευτικών έχουν πιάσει πάτο, και πάρα πολλές ποσότητες κυρίως ντομάτας δόθηκαν σε κτηνοτρόφους ως ζωοτροφή.
«Σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί, από το δημοπρατήριό μας φορτώθηκαν από κάποιον κτηνοτρόφο 600 κλούβες ντομάτες, που δεν έκαναν για την κατανάλωση. Μετά την ανακοίνωση της απεργίας της ΠΝΟ κυρίως, οι ντομάτες είναι στα αζήτητα. Αντί να πηγαίνουν αυτά τα πιστοποιημένα κηπευτικά στην αγορά, καταλήγουν στα αιγοπρόβατα. Δίνουμε συνεχώς κηπευτικά όχι μόνο στην Εκκλησία, αλλά και στα νοσοκομεία, στις φυλακές της Νεάπολης, στους τρίτεκνους, στους πολύτεκνους και σε όποιον θέλει και μπορεί να έρθει να πάρει δωρεάν προϊόντα να τα μοιράσει στον κόσμο, γιατί δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον δεν υπάρχει ούτε και από την Πολιτεία και από κανέναν πολιτικό για να βρεθεί κάποια μόνιμη λύση στην ομηρία της Κρήτης. Ας αναλογιστεί ο κόσμος ποιους ψηφίζουμε και ποιες λύσεις δίνουνε στα προβλήματά μας», προσθέτει ο κ. Γιώργος Επιτροπάκης, υπεύθυνος στο Δημοπρατήριο "Αγροδίκτυο".
Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί, που μόλις ξεκίνησαν να συγκομίζουν ντομάτες και άλλα κηπευτικά από τις νέες καλοκαιρινές καλλιέργειες, που έχουν πολύ μεγάλο ρίσκο.
«Μόλις ξεκίνησα να κόβω ντομάτες από την καλοκαιρινή μου καλλιέργεια. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν ξέρω πώς θα βγάλω τα έξοδά μου, τα ενοίκιά μου και το κόστος της καλλιέργειας με 20 λεπτά το κιλό», μας είπε ο οικονομικός μετανάστης και επαγγελματίας αγρότης κ. Γιάννης (Άρμπεν Τέρα).
«Κάθε χρόνο εμείς οι αγρότες έχουμε αυτά τα προβλήματα με τον αποκλεισμό της Κρήτης λόγω της απεργίας των ναυτεργατών. Είμαστε σε απόγνωση και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από κανέναν για να μας βρει κάποια λύση», μας είπε ο αγρότης κ. Γιώργος Βιδάκης.

Δωρεάν σε κτηνοτρόφους: Ζωοτροφές τα... χαλασμένα
Στη Δημοπρατήριο "Golden Farm" στη Γρα Λυγιά, άλλα και σε όλα τα άλλα δημοπρατήρια, έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες κλούβες με κηπευτικά, ενώ μια ακόμη μεγάλη ποσότητα ντομάτας έχει αποσυρθεί ως ακατάλληλη για κατανάλωση, με αποτέλεσμα να δοθεί ως ζωοτροφή σε κτηνοτρόφους της περιοχής.
«Στα δημοπρατήρια είχαν συγκεντρωθεί πάρα πολλά προϊόντα λόγω της καλοκαιρίας, όταν ανακοινώθηκε η απεργία της ΠΝΟ. Την ίδια περίοδο είχε ξεκινήσει η συγκομιδή από την υπόλοιπη Ελλάδα και η εισαγωγή ντομάτας από την Αλβανία και την Πολωνία, οπότε αρκετές ποσότητες έμειναν στα αζήτητα. Κάποιες από τις ποσότητες που έχουν υποβαθμιστεί θα δοθούν στους κτηνοτρόφους και κάποιες άλλες, που "κρατούν" ακόμη, σε κοινωνικά παντοπωλεία», μας είπε, τέλος, ο υπεύθυνος του Δημοπρατηρίου "Golden Farm" κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου.
Αργά χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της Επιτροπής Καταγραφής της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, όπως μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα στο Λασίθι κ. Νίκος Δασκαλάκης, επισημαίνοντας ότι η επιτροπή καταγραφής θα πιάσει δουλειά αμέσως από το πρωί της Τρίτης 16 Μαΐου. Προ... ζημίας.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας