Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Κρήτη: Απάτη με επιδοτήσεις,εισπράττουν χωρίς να δικαιούνται

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Μπορεί να είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης, όμως εξακολούθησαν να λαμβάνουν χωρίς να έχουν το δικαίωμα αυτό κανονικά τις ενισχύσεις τους, που υποτίθεται ότι ως αγρότες τις έχουν μεταβιβάσει στους νέους δικαιούχους για να μπορούν να λάβουν πρόωρη σύνταξη.
Ο λόγος για αγρότες που έπεσαν στην "τσιμπίδα" του ελέγχου της Τράπεζας Πειραιώς, που συνεχίζει να διερευνά τους δικαιούχους του προγράμματος της πρόωρης συνταξιοδότησης σε ολόκληρη την Κρήτη, με φορέα υλοποίησης του προγράμματος την πρώην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος.
Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χθες ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Λαμπράκης, δήλωσε πως μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του ελέγχου που διεξάγει η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν βρεθεί περισσότερες από δέκα περιπτώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, αλλά επειδή ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη κανείς δεν μπορεί να μιλήσει προς το παρόν για λίγο κόσμο ή για περισσότερο που είχε παρανομήσει.
«Η Τράπεζα Πειραιώς μετά από έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος και πληρώνει αυτές τις ενισχύσεις, άρχισε να κάνει ελέγχους σε όσους έχουν πάρει πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ή είναι διάδοχοι γεωργοί κ.λπ. Σε αυτούς τους ελέγχους διαπιστώθηκαν κάποιες παρατυπίες. Και είναι παρατυπία κάποιος που είναι σε αυτό το πρόγραμμα να εισπράττει και ενιαία ενίσχυση, διότι, αφού υποτίθεται πως δεν καλλιεργεί, πώς θα εισπράττει επιδότηση; Άλλο ο συνταξιούχος και άλλο ο πρόωρα συνταξιούχος. Ο πρόωρα συνταξιούχος, δηλαδή, για να γίνει πρόωρα συνταξιούχος θα πρέπει να μεταβιβάσει το σύνολο της περιουσίας του σε κάποιον άλλο. Υποτίθεται ότι αυτά μεταφέρονται στο διάδοχο γεωργό»...
Στο σημείο αυτό, ο κ. Λαμπράκης λέει ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος της πρόωρης συνταξιοδότησης στην Κρήτη είναι γύρω στους 3.000. Επομένως δεν είναι πολλοί οι περίπου 10 που εντοπίστηκαν να κάνουν αυτές τις παρατυπίες.

Ο έλεγχος συνεχίζεται...
Και μπορεί να μην είναι πολλές οι περίπου 10 περιπτώσεις, ωστόσο ο κ. Λαμπράκης εκτιμά ότι ο έλεγχος της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζεται «διότι κάθε τόσο μας κοινοποιείται και από μία νέα περίπτωση»...
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση αυτή; Ποια είναι η επίπτωση που έχουν οι εν λόγω πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι αγρότες; Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο αρμόδιος υπάλληλος, για τις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται, σε πρώτη φάση, διακοπή της πρόωρης σύνταξης για 12 μήνες.
Στο ερώτημά μας αν πρόκειται για συνταξιούχους που ελάμβαναν επί σειρά ετών παράνομα την επιδότηση, ο ίδιος εκτιμά πως δεν πρόκειται για παλιές περιπτώσεις. «Σε τέτοιες περιπτώσεις ζητούνται από τους συνταξιούχους να επιστρέψουν τα χρήματα ως "αχρεωστήτως καταβληθέντα". Και κάτι τέτοιο δε βλέπουμε στην παρούσα φάση να αναφέρεται από τα έγγραφα της Τράπεζας Πειραιώς», καταλήγει ο αρμόδιος υπάλληλος.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας