Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Μετά τον καύσωνα του Σαββατοκύριακου έρχεται ψυχρή εισβολή

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Βουτιές, καύσωνας και προβληματισμοί   ΦΩΤΟ
Μπορεί να μην έχουμε καν μπει - τουλάχιστον ημερολογιακά - στο καλοκαίρι, ωστόσο το πρώτο φετινό κύμα καύσωνα είναι προ των "πυλών" της Κρήτης.

Το θερινό καιρικό σκηνικό ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει και το σαββατοκύριακο, με νοτιάδες, σκόνη και τον υδράργυρο να "σκαρφαλώνει" έως και τους 34 βαθμούς Κελσίου.
Ο "εκρηκτικός" αυτός συνδυασμός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ύπαιθρο, όπου θα έχουμε σοβαρό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, η «θερμή εισβολή» από τα νοτιοδυτικά ξεκινά από σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα και το μετεωρολογικό ιστότοπο meteocrete.gr, αν και οι νοτιάδες που θα επικρατήσουν τη σημερινή μέρα δε θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι, θα ευνοήσουν τις υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στις βόρειες περιοχές του νησιού. Εξάλλου, οι νότιοι άνεμοι αναμένεται να μας φέρουν και... αρκετή ποσότητα σκόνης, κυρίως αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή.

Από Δευτέρα επιστροφή στην άνοιξη
Από την ερχόμενη εβδομάδα επανερχόμαστε σε περισσότερο... ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, από τη Δευτέρα αναμένεται υποχώρηση της «θερμής εισβολής», μετατροπή των ανέμων από νοτιάδες σε βοριάδες, και αισθητή υποχώρηση της σκόνης.
Από την Τρίτη αναμένεται σταδιακή ενίσχυση του βορείου ρεύματος, με παράλληλη «ψυχρή εισβολή» από τα βόρεια.
Αυτό θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο εκδήλωσης φαινομένων από την Τετάρτη.



Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στην Κρήτη από σήμερα μέχρι και μεθαύριο.

Παρασκευή
Όπως μας είπε ο Μανόλης Λέκκας, σήμερα οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως και νοτιοανατολικές διευθύνσεις, εκτός από τις νοτιοανατολικές περιοχές, όπου οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί. Η ένταση των νοτιάδων θα κυμανθεί, σύμφωνα με το γνωστό μετεωρολόγο, από 3 έως 4 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, η ελάχιστη τιμή της θα είναι 18 βαθμοί Κελσίου, ενώ η μέγιστη αναμένεται να φτάσει τους 28 έως και τους 30 βαθμούς Κελσίου στις βόρειες περιοχές του νησιού. Στη νότια Κρήτη, πάντως, ο υδράργυρος αναμένεται να "σκαρφαλώσει" μέχρι και τους 27 βαθμούς.
Το καλοκαιρινό σκηνικό θα συνεχιστεί και αύριο. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από νότιες διευθύνσεις, με την έντασή τους να κυμαίνεται στα 3 με 4 μποφόρ. Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσουν οι δυτικές περιοχές της Κρήτης: Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, πρόσκαιρα ενισχυμένοι κατά τις μεσημβρινές ώρες. Συγκεκριμένα, αύριο το μεσημέρι, στις εν λόγω περιοχές η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 5, τοπικά ίσως και τα 6 μποφόρ.
Όπως επισημαίνει, πάντως, ο γνωστός μετεωρολόγος, από αύριο το βράδυ οι άνεμοι θα μετατραπούν σε δυτικούς, με μικρή εξασθένηση.

Σάββατο
Αύριο Σάββατο αναμένονται οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας του τριημέρου. Συγκεκριμένα, ο υδράργυρος δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νησιού, πάντως, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 βαθμούς, ενώ δεν αποκλείεται κατά τόπους να τους ξεπεράσει... Στα νότια του νησιού, ωστόσο, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 28 βαθμούς Κελσίου.
Κυριακή
Για μεθαύριο Κυριακή προβλέπεται και πάλι καλός καιρός, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν και λίγες αραιές υψηλές νεφώσεις. Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, με την έντασή τους να κυμαίνεται στα 3 με 4 μποφόρ. Τοπικά, πάντως, στα δυτικά του νησιού η έντασή τους θα φτάσει το μεσημέρι τα 5 μποφόρ. Εξάλλου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί ξανά σε υψηλά επίπεδα, τα οποία ωστόσο θα είναι λίγο χαμηλότερα από εκείνα του Σαββάτου.
Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας