Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Δράση καθαριότητας ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και της Γεωδιαδρομής από την Ζήρο μέχρι την Ζάκρο



http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/unnamed-9_170508_110456.jpg?mtime=20170508110456   Στα πλαίσια των δράσεων  ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσεις, συνεδρίασαν την Κυριακή 7 Μαΐου εκπρόσωποι των πολιτιστικών Συλλόγων Ζάκρου Ζήρου, Σιτάνου και Ξερόκαμπου, μαζί με εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων ,συνεταιρισμών και του Γεωπάρκου Σητείας. 
  Το Γεωπάρκο Σητείας και ο ΔΟΚΑΣ σε συνεργασία το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο για την μελέτη και διαχείριση του τοπίου, Ecole Nationale Supérieure de Paysage ,με την μερική χορηγία του Landscape Research Group της Οξφόρδης και επιστημονική υπεύθυνη την Δρ Καλλιόπη Πεδιαδίτη, έχουν ξεκινήσει μια αρκετά φιλόδοξη προσπάθεια που στόχο έχει, την δημιουργία συμμετοχικών διαδικασιών που θα υποστηρίξουν την διαχείριση του Γεωπάρκου Σητείας και θα δώσουν την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες και στις συλλογικότητες της Σητείας να έχουν ποιο ενεργή συμμετοχή στην ανάδειξη και στήριξη του Γεωπάρκου της Σητείας.
Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να συντονίσουμε μια πολύ σημαντική δράση που έχει να κάνει με το καθαρισμό ενός μεγάλου τμήματος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και της Γεωδιαδρομής από την Ζήρο μέχρι την Ζάκρο, με τη  συμμετοχή των πολιτών των τριών χωριών και των φίλων του Γεωπάρκου, αλλά και σε όποιων επιθυμεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια. Η δράση αυτή έχει και ένα άλλο πολύ σημαντικό στόχο. Να προβάλει και να αναδείξει την ιστορικότητα μια ς περιοχής, τα Σκαλιά, ενός επαναστατημένου χωριού που αφανίστηκε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και σήμερα ερειπωμένο αλλά επιβλητικό, στέκει εκεί για να μας θυμίζει τους των ανθρώπων που κατοίκισαν αυτή την σκληρή  γή, τόσο για την επιβίωση όσο και για τους  αγώνες τους για ελευθερία.
Η δράση αυτή ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Ιουλίου με ταυτόχρονη εκκίνηση για τον καθαρισμό του μονοπατιού από τρία σημεία. Ζήρος, Ζάκρος και Σίτανο. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα , μαζί με την εκδήλωση που θα γίνει στα Σκαλιά.
Επίσης έγινε ενημέρωση για την  πρόθεση που υπάρχει και πιθανόν να υλοποιηθεί αυτή την χρονιά, η θεσμοθετηθεί ένας ετήσιου αγώνα εκτός δρόμου με ονομασία ΄΄ Sitia Geopark Trail΄΄  , ο οποίος και θα ακολουθεί αυτή την ιστορική διαδρομή Ζήρος- Κάτω Ζάκρος όπου και το τέλος του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.   
Οι δράσεις αυτές θα έχουν συνέχεια, με την  συνεργασία και ενεργοποίηση όλων των τοπικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο Γεωπάρκο της Σητείας με στόχο να αναδείξει η κάθε περιοχή του Γεωπάρκου τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου και της ιστορίας της.
Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ζάκρου, Ζήρου, Σιτάνου και Ξερόκαμπου, καθώς και τους  πρόεδρους και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων , τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ζάκρου και όλους όσους παραβρέθηκαν στην συνάντηση για την έμπρακτη στήριξη των δράσεων του Γεωπάρκου Σητείας.
Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ
Αντιδήμαρχος Σητείας
Λεωνίδας Τερζής  

Συνολικες προβολες σελιδας