Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Μηδενικό ενδιαφέρον για διαμερίσματα σε πρόσφυγες στον Αγ. Νικόλαο – Ετοιμάζονται Ιεράπετρα, Σητεία

Με μικρό το ενδιαφέρον σε όλη την Κρήτη και ανύπαρκτο στον Άγιο Νικόλαο συνεχίζεται η περίοδος όπου συγκεντρώνονται αιτήσεις για μισθώσεις διαμερισμάτων σε πρόσφυγες, όπως λέει ο Χαράλαμπακος Αντωνακάκης, διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι.



Δυο μέρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν στην Κρήτη από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μουζάλα, σε όλο το νησί έχουν γίνει πολύ λίγες αιτήσεις, η πλειοψηφία των οποίων στο Ηράκλειο, ενώ τα σπίτια αυτά δεν έχουν ελεγχθεί για να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προυποθέσεις που ορίζονται.
Στον Άγιο Νικόλαο η διαδικασία ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου με στόχο να βρεθούν 10 διαμερίσματα τα οποία θα φιλοξενούν 4 με 6 άτομα, όμως προς το παρόν το ενδιαφέρον είναι μικρό και δεν έχει γίνει καμία αίτηση.
Όπως προβλέπεται στη σύμβαση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των αναπτυξιακών της Κρήτης, την οποία συντονίζει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, σε περίπτωση που δεν βρεθούν διαμερίσματα σε μια πόλη, ανάλογη διαδικασία θα γίνει σε κοντινούς Δήμους, ενώ αν για την περίπτωση του Λασιθίου δεν βρεθούν διαμερίσματα ούτε στην Ιεράπετρα, ούτε στη Σητεία, τότε μετά από συνεννόηση θα αποφασιστεί ποιος νομός της Κρήτης είναι σε θέση να αναλάβει την διαδικασία.
Ο κ. Αντωνακάκης αναφέρει πως πιθανόν να είναι πρόβλημα για τον Άγιο Νικόλαο το ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα διαμερίσματα που να μπορούν να φιλοξενήσουν 4-6 άτομα ή το γεγονός ότι μπορεί να φαίνεται μικρή η διάρκεια μίσθωσης στους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με την προκύρηξη τα διαμερίσματα μισθώνονται και τα ενοίκια προπληρώνονται μέχρι το τέλος του 2017, με δυνατότητα ανανέωσης για ένα ακόμα χρόνο. Προθεσμία για την όλη διαδικασία δεν υπάρχει, όμως όπως λέει ο κ. Αντωνακάκης, εκ των πραγμάτων πρέπει να κινηθούν γρήγορα.
Η επιλογή των προσφύγων που θα έρθουν στην Κρήτη γίνεται από το Υπουργείο και την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ όπως λέει ο κ. Αντωνακάκης η διστακτικότητα που μπορεί να παρουσιάζεται δεν οφείλεται σε φοβικότητα απέναντι στους πρόσφυγες, είδικα σε μια περιοχή όπως η Κρήτη που εδώ και χρόνια φιλοξενεί και δίνει τα σπίτια του σε ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών από πολλές χώρες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, προβλέπεται η σταδιακή φιλοξενία 750 προσφύγων σε 125 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Κρήτη. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί μέσα στον Μάιο, με τους ωφελούμενους να είναι κυρίως οικογένειες, ενώ θα υπάρξουν και 45 θέσεις εργασίας σε όλο το νησί. Σύμφωνα με όσα δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στόχος είναι να μην επηρεαστεί η τουριστική σεζόν στην Κρήτη για αυτό και η διαδικασία μετά τον Μάιο θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο, ενώ από την 1η Μαΐου σε όλους τους αιτούντες άσυλο θα πιστώνονται χρήματα σε κάρτα και συγκεκριμένα 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας