Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Κρήτη: Κακοκαιρία "εξπρές" σήμερα με καταιγίδες και χαλάζι

Βροχή, καταιγίδα, νεροποντήΚακοκαιρία... εξπρές αναμένεται να έχουμε σήμερα στην Κρήτη. Η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων ξεκίνησε ήδη από χθες, ωστόσο σήμερα περιμένουμε περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και εντονότερες βροχοπτώσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, δεν αποκλείεται η εκδήλωση καταιγίδων αλλά και χαλαζόπτωσης στο νησί.
Ενδεικτικό του καιρικού σκηνικού που αναμένεται σήμερα στο νησί μας είναι το έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας που εξέδωσε η ΕΜΥ και αφορά στις περιοχές της νότιας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης. Σύμφωνα λοιπόν με το έκτακτο καιρικό δελτίο, τα χαρακτηριστικά των φαινομένων θα περιλαμβάνουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείονται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων δε θα διαρκέσει παρά μερικές ώρες.
Όπως ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, η βελτίωση του καιρού θα ξεκινήσει σταδιακά από τις απογευματινές ώρες σήμερα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, σήμερα θα υπάρξουν νεφώσεις και βροχές, οι οποίες θα ενταθούν προς το μεσημέρι. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η εκδήλωση καταιγίδων, αλλά και χαλαζόπτωσης, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εντάσεως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, ενώ αισθητή θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας: Η ελάχιστη τιμή της θα είναι 9 βαθμοί, ενώ η μέγιστη αναμένεται στους 15 στα βόρεια και στους 17 βαθμούς στα νότια. Η σταδιακή βελτίωση του καιρού θα ξεκινήσει το απόγευμα από τις δυτικές περιοχές της Κρήτης και θα εξαπλωθεί στα ανατολικά.
Αύριο Κυριακή, σύμφωνα πάντα με τον Μανόλη Λέκκα, το σκηνικό του καιρού αναμένεται καλό. Ειδικότερα, θα υπάρξει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά της Κρήτης. Όσον αφορά στους ανέμους, θα πνέουν ως επί το πλείστον από δυτικές και ελαφρώς βορειοδυτικές διευθύνσεις, ενώ η έντασή τους θα κυμαίνεται από 3 έως 4 μποφόρ. Εξαίρεση, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, αποτελούν οι βόρειες περιοχές της ανατολικής Κρήτης, όπου η ένταση των ανέμων θα φτάσει μέχρι και τα 5 μποφόρ. Τέλος, αύριο αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας: Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10 έως 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.
Η καλοκαιρία, πάντως, θα συνεχιστεί και την εβδομάδα που μας έρχεται. Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Λέκκας, οι καλές καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, παρά τους βοριάδες που αναμένεται να επικρατούν. Από την Τετάρτη, πάντως, ο καιρός θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, το θερμόμετρο θα "σκαρφαλώσει", αγγίζοντας τους 22 και τους 23 βαθμούς.

Λιμεναρχείο
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ενημερώνει ότι, «σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων σε ισχύ», σήμερα Σάββατο προβλέπεται «πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στη νότια χώρα». Η πρόβλεψη αφορά στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και πιθανόν την ανατολική Στερεά Ελλάδα. «Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος των δελτίων της ΕΜΥ και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.
Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας