Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Eρώτηση Πλακιωτάκη για την υποβάθμιση των υπηρεσιών ΙΚΑ σε Ιεράπετρα και Σητεία

Eρώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου με θέμα την υποβάθμιση των Τοπικών Υποκαταστημάτων ΙΚΑ Ιεράπετρας και Σητείας κάνει ο βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Διαβάστε αναλυτικά:


«Κυρία Υπουργέ,
Η πρόθεση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωστοποιείται από την ανακοίνωση του Σχεδίου του Οργανισμού του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία στο Νομό Λασιθίου προβλέπεται η λειτουργία μίας Τοπικής Διεύθυνσης, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και δύο αποκεντρωμένων Τμημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης στις πόλεις της Ιεράπετρας και της Σητείας, χωρίς καμία αναφορά στο Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης της Νεάπολης (για το συγκεκριμένο θέμα ήδη έχω καταθέσει ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων), δημιουργεί σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα, υποβάλλει τους πολίτες του νομού Λασιθίου σε μια άνευ προηγουμένου φυσική ταλαιπωρία και βρίσκει  την τοπική κοινωνία κάθετα αντίθετη στην εφαρμογή του.
Η σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η αποτυχημένη προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης αποτελεσματικής πολιτικής, είναι πασιφανής καθώς στον όλο σχεδιασμό δεν ελήφθησαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του Νομού Λασιθίου. Όπως είναι τοις πάση γνωστό, ο Νομός Λασιθίου δεν έχει τα ίδια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με τους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης. Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του Νομού, το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Ιεράπετρα στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο κτίριο και εξυπηρετεί καθημερινά 40.000 κατοίκους, περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις και 8.500 ασφαλισμένους. Η Σητεία είναι η πιο απομακρυσμένη πόλη, η οποία απέχει 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού ενώ στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης υπάρχει ένα μητροπολιτικό κέντρο όπου εδράζει και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, εργαζομένων και συνταξιούχων της περιοχής.
Κυρία Υπουργέ,
Σύμφωνα με το σχέδιο του Οργανισμού του ΕΦΚΑ, για το νομό Λασιθίου, ο ρόλος των δύο Αποκεντρωμένων Τμημάτων στις πόλεις της Ιεράπετρας και της Σητείας, περιορίζεται στην πληροφόρηση, παραλαβή και τον έλεγχο των αιτημάτων των πολιτών, τα οποία στην συνέχεια θα πρέπει να διαβιβάζει αρμοδίως στην Τοπική Διεύθυνση του Αγίου Νικολάου. Επομένως τα δύο αποκεντρωμένα τμήματα στην Ιεράπετρα και την Σητεία αποκλείονται από τη δυνατότητα πιθανής έκδοσης οποιασδήποτε απόφασης, κατά συνέπεια υποβαθμίζονται άρδην οι υπηρεσίες που παρέχουν.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αρμοδιότητες οι οποίες αφαιρούνται από τα δύο Αποκεντρωμένα Τμήματα είναι οι παρακάτω: έκδοση αποφάσεων προαιρετικής ασφάλισης, αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης και στρατιωτικής υπηρεσίας, πράξεων για απώλεια ασφαλιστικών βιβλιαρίων, αποφάσεων επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, έκδοση πράξεων επιβολής εισφορών, η πληρωμή και ρύθμιση οφειλών, η έκδοση αποφάσεων για χορήγηση επιδομάτων ασθενείας, μητρότητας και λοιπών παροχών σε χρήμα. Το αδιανόητο δε είναι ότι οι αιτήσεις θεραπείας ασφαλισμένων και εργοδοτών θα παραλαμβάνονται από τα δύο Αποκεντρωμένα Τμήματα αλλά θα διαβιβάζονται στον Άγιο Νικόλαο, όπου θα εκδικάζονται με αποτέλεσμα την μετακίνηση των ενισταμένων και των συνηγόρων τους.
Κυρία Υπουργέ,
Επειδή η εφαρμογή του συγκεκριμένου Σχεδίου του Οργανισμού του ΕΦΚΑ στο νομό Λασιθίου, οδηγεί και υποβάλει με μαθηματική ακρίβεια, τους πολίτες του  Νομού Λασιθίου σε μια άνευ προηγουμένου φυσική αλλά και οικονομική ταλαιπωρία, αφού  θα υποχρεώνονται να μεταβαίνουν σε άλλη περιοχή, για την διεκπεραίωση ασφαλιστικών αλλά και άλλων υποθέσεων τους, θα πρέπει να αναθεωρήσετε τον σχεδιασμό του Οργανισμού του ΕΦΚΑ για το νομό Λασιθίου ώστε να λειτουργήσουν Τοπικές Διευθύνσεις του     ΕΦΚΑ στις πόλεις της Σητείας και της Ιεράπετρας και Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης στη Νεάπολη.
Επειδή εξαιτίας της εφαρμογής του συγκεκριμένου Σχεδίου του Οργανισμού του ΕΦΚΑ στο νομό Λασιθίου, υποβαθμίζεται η Κοινωνική Ασφάλιση των κατοίκων του Νομού Λασιθίου καθώς και οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες στο Νομό, πλήττοντας την άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την συνολικότερη περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου μας, που στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι μας, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία και παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης από την κυβέρνηση.
Επειδή στην τοπική κοινωνία του Νομού Λασιθίου, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια τόσο από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και από το σύνολο των πολιτών της περιοχής καθώς αισθάνονται ότι απαξιώνετε τις ανάγκες τους στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ερωτάται η Υπουργός;
Προτίθεται το υπουργείο να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό, να προβεί σε επανασχεδιασμό του Οργανισμού ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να λειτουργήσουν Τοπικές Διευθύνσεις στην Σητεία και στην Ιεράπετρα και Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης στην Νεάπολη;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Πλακιωτάκης»

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας