Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Γέμισαν αρουραίους οι Διονυσάδες στη Σητεία

ΠΟΝΤΙΚΙΚατάληψη από αρουραίους! Μπορεί τα νησάκια, μικρά ή μεγαλύτερα, που υπάρχουν διάσπαρτα περιφερειακά της Κρήτης, να αποτελούν μαγευτικές ατραξιόν για τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, η επισκεψιμότητα όμως αυτή φέρνει μεγάλους και συχνά απρόβλεπτους περιβαλλοντικούς μπελάδες!

Όχι, δεν αναφερόμαστε στα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι επισκέπτες, είτε εκδρομείς, είτε ψαράδες, είτε κυνηγοί. Αναφερόμαστε στους απρόσκλητους "ταξιδώτες", στους αρουραίους, που εισβάλλουν με τα σκάφη και "πλημμυρίζουν" τα νησάκια, απειλώντας ως... θηρευτές το τοπικό οικοσύστημα!
Χαρακτηριστική περίπτωση οι Διονυσάδες στη Σητεία, όπου, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ElClimA, είναι σε εξέλιξη ειδική, έκτακτη δράση εξάλειψης των αρουραίων, που απειλούν, πέρα από τη χλωρίδα, τα πουλιά, κατά βάση το μαυροπετρίτη ή βαρβάκι, όπως είναι ευρέως γνωστό το συγκεκριμένο πουλί.
Στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα νησίδων, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και κηρυγμένο καταφύγιο άγριας ζωής, ο μαυροπετρίτης γεννά τα αβγά του. Αβγά και νεοσσοί γίνονται όμως εύκολη λεία για τους "εισβολείς" αρουραίους, που παράλληλα προκαλούν μεγάλες ζημιές και στη φυσική βλάστηση των νησίδων.
Για τις μεγάλες διαστάσεις που πήρε η "αποικία" των αρουραίων στις Διονυσάδες, τη μεγάλη περιβαλλοντική απειλή, τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν στο πλαίσιο της ειδικής δράσης, αλλά και την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου μίλησε αναλυτικά στη "Νέα Κρήτη" η περιβαλλοντολόγος από την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, που υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κ. Μαργαρίτα Τζάλη.
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, υλοποιεί το πρόγραμμα "LIFE Φύση - Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco Eleonorae στην κλιματική αλλαγή" (LIFE ElClimA).
Στο πλαίσιο ακριβώς του προγράμματος LIFE ElClimΑ, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προσαρμογής του μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, στις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε και τη στιγμή αυτή βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της δράση εξάλειψης αρουραίων στις νησίδες Διονυσάδες. Δράση φυσικά που γίνεται με τη συνεργασία και τη στήριξη του Δήμου Σητείας.
«Οι Διονυσάδες αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, Καταφύγιο Άγριας Ζωής, σημαντική σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο αποικία του μαυροπετρίτη (βαρβάκι).
»Ένας από τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο μαυροπετρίτης στις νησίδες προέρχεται από την παρουσία αρουραίων σε αυτές, οι οποίοι θηρεύουν αβγά και νεοσσούς, ενώ υποβαθμίζουν σημαντικά τη βλάστηση.
»Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντίστοιχη δράση που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα, καλύπτοντας μια έκταση πάνω από 6.000 στρέμματα.
»Μια έκταση τεράστια, που τα μέλη της ομάδας χρειάστηκε να περπατήσουν με τα πόδια, ώστε να τοποθετήσουν τις ειδικές δολωματικές παγίδες. Δεν ήταν και τόσο εύκολο. Δεν υπήρχε όμως άλλος τρόπος», ανέφερε στη "Ν.Κ." η κ. Τζάλη.
Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο οι μαγευτικές Διονυσάδες στη Σητεία να τελούν υπό κατάληψη από χιλιάδες αρουραίους;
Εδώ, δυστυχώς, έβαλε το χεράκι του, έστω και άθελά του, ο ανθρώπινος παράγοντας.
«Στις Διονυσάδες, οι αρουραίοι φτάνουν τρυπώνοντας στα σκάφη. Φτάνοντας ένα καΐκι, ένα σκάφος, μια βάρκα στα νησάκια αυτά, όταν δέσει εκεί, οι αρουραίοι μετακινούνται στη στεριά προς αναζήτηση τροφής.
»Από εκεί και πέρα προσαρμόζονται, διαβιούν και αναπαράγονται στα νησιά, με μεγάλους αριθμούς.
»Βεβαίως οι αρουραίοι είναι και δεινοί κολυμβητές από τη φύση τους. Ακόμα και σε απόσταση 2 ή 3 χιλιομέτρων να είναι το σκάφος, τα τρωκτικά αυτά μπορούν άνετα να κολυμπήσουν και να πάνε εκεί!
Οι αρουραίοι λοιπόν θηρεύουν τόσο τα αβγά όσο και τους νεοσσούς. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα πουλιά, οι μαυροπετρίτες, δεν έχουν συνηθίσει στην ύπαρξη θηρευτών. Δεν αντιδρούν, δεν αμύνονται. Γι' αυτό και γίνεται μεγάλη ζημιά, που εκτιμάται στο 30%», μας είπε η μηχανικός περιβάλλοντος.

Οι παγίδες: Πώς θα γίνει η εξάλειψη
Πώς γίνεται η εξάλειψη των αρουραίων στις Διονυσάδες;
«Η δράση περιλαμβάνει τη χρήση επιλεκτικής μεθόδου τοποθέτησης δολωματικών σταθμών σε ένα πλέγμα θέσεων σε ολόκληρη την έκταση των νησίδων, μέσα στους οποίους έχουν δολώματα με μια ειδική δραστική ουσία. Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε εκατοντάδες νησιά και νησίδες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και 37 νησίδες στο Αιγαίο.
Η δράση και οι δολωματικές παγίδες δεν εμπεριέχουν κινδύνους για τον άνθρωπο ή για άλλα είδη της τοπικής πανίδας. Οι παγίδες τοποθετήθηκαν το χειμώνα για συγκεκριμένα λόγο, επειδή την περίοδο αυτή οι αρουραίοι δεν μπορούν να βρουν τροφή στα φυτά.
Πώς δουλεύουν τα δολώματα; Οι αρουραίοι μπαίνουν στους σωλήνες των παγίδων. Εκεί η δραστική ουσία, που περνά μέσα τους, δεν επιτρέπει την πήξη του αίματος. Οι αρουραίοι νιώθουν μια έντονη δυσφορία και πηγαίνουν να κρυφτούν στις φωλιές τους, όπου και μουμοποιούνται», εξήγησε η περιβαλλοντολόγος της δράσης.
«Στο πλαίσιο της δράσης, στα σημεία αποβίβασης τοποθετούνται ενημερωτικές πινακίδες για τους πιθανούς επισκέπτες των νησίδων. Εδώ χρειαζόμαστε τη βοήθεια των επισκεπτών, που θα πρέπει να λαμβάνουν κάποια απλά, προληπτικά μέτρα:
Να ελέγχουν τις βάρκες και τα σκάφη για αρουραίους. Να χρησιμοποιούν ποντικοπαγίδες. Να μην έχουν τροφές-φαγητά που προσελκύουν τα τρωκτικά χύμα, ανοιγμένα. Να ελέγχουν, επίσης, τον εξοπλισμό, δίχτυα κ.τ.λ. Νομίζω μια προσοχή αν δείχνουν όλοι, θα μπορέσουμε μελλοντικά να κρατήσουμε το οικοσύστημα στις Διονυσάδες προστατευμένο», κατέληξε, στέλνοντας το δικό της μήνυμα μέσω της "Ν.Κ." στους εκδρομείς και τους ψαράδες, η κ. Τζάλη.


Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας