Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη πανηγύρισε το Σάββατο 25 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της πόλεως της Σητείας.
Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 24 Μαρτίου,
τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού της εορτής και της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατά την οποία χοροστάστησε και μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο και στις αρετές της Θεομήτορος, επισημαίνοντας ότι είναι ό,τι εκλεκτότερο είχε να παρουσιάσει η ανθρωπότητα, γι’ αυτό επελέγη από τον Θεό να γίνει η «νέα Εύα», η οποία υπηρέτησε πιστά το μυστήριο της σωτηρίας όλων των ανθρώπων και έγινε η κλίμακα και η γέφυρα από την οποία κατέβηκε ο Θεός από τον ουρανό στη γη και μπορεί να ανεβεί ο άνθρωπος στον ουρανό.
Στο τέλος της Ακολουθίας, στην οποία παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης και ο Βουλευτής Λασιθίου και πρ. Υπουργός κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος χειροθέτησε σε Αναγνώστες τους κ. Ιωάννη Μπουρμπουράκη του Εμμανουήλ, συνταξιούχο φιλόλογο, και κ. Εμμανουήλ Μανωλίδη του Κων/νου, οι οποίοι είναι συνεργάτες και πρόθυμοι διακονητές της Ενορίας.
Ανήμερα της εορτής, το Σάββατο 25 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως.
Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο στο εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα Ναό, τονίζοντας ότι η φανέρωση του  «χρόνοις αιωνίοις σεσιγημένου μυστηρίου» της Θείας Οικονομίας με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου σηματοδοτεί τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Επίσης, αναφέρθηκε στην εορτή της εθνικής παλιγγενεσίας από την πολυχρόνια τουρκική σκλαβιά και ευχήθηκε αυτή την πολυπόθητη ελευθερία να μπορούμε να ζούμε και να χαιρόμαστε στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως Γένος έχοντας τη σκέπη και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, της υπέρμαχου στρατηγού και προστάτιδος τους έθνους μας.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας