Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Θα "βουλιάξει" και φέτος η Κρήτη με "έκρηξη" στις αφίξεις

Κνωσός - τουρίστεςΓια τουριστική "έκρηξη", με τις αφίξεις να φτάνουν τα 28 εκατομμύρια και τα έσοδα τα 14,5 δισ., κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν.
Στο νησί μας, την Κρήτη, το τσάρτερ με τους πρώτους επισκέπτες της τουριστικής σεζόν αναμένεται στις 17 Μαρτίου, με τη Γερμανία και την Αγγλία να εμφανίζουν ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και τις κρατήσεις να κινούνται ανοδικά όλη τη σεζόν.

Ισχυρή ζήτηση επίσης αναμένεται μεταξύ άλλων από Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, ΗΠΑ, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία και Σουηδία, ενώ το δεδομένο ότι το Πάσχα των ορθοδόξων συμπίπτει με αυτό των καθολικών δημιουργεί όλες τις καλές προοπτικές για ένα δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής επισκεψιμότητας, με τα ξενοδοχεία και τα κατά τόπους καταλύματα να είναι σχεδόν έτοιμα προκειμένου να υποδεχτούν τους φετινούς ξένους επισκέπτες.

Ανοδική τάση και το Μάιο
Αρκετά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει, εμφανίζουν και οι μήνες Απρίλιος-Μάιος, οι οποίοι πέρυσι είχαν "χαθεί". Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση για το πώς θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν στο νησί μας, «η μεγάλη κάθοδος ξένων επισκεπτών στο νησί μας, αλλά και γενικότερα στη χώρα μας, αναμένεται από την πρώτη βδομάδα του Απριλίου. Συνεπώς αρκετά θα είναι τα ξενοδοχεία εκείνα που θα ανοίξουν τις πύλες τους την περίοδο εκείνη, λόγω των κρατήσεων που έχουν γίνει για το Πάσχα. Τα υπόλοιπα, ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν από την τελευταία βδομάδα του Απριλίου».
Ο ίδιος μάλιστα, συνεχίζοντας, σημείωσε ότι στο νησί μας αναμένονται επισκέπτες κάθε κατηγορίας, οπότε και επειδή τα 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία είναι διασκορπισμένα παντού στο νησί μας αναμένεται να σημειωθεί μια ομοιόμορφη κατανομή των επισκεπτών και στους τέσσερις νομούς του νησιού. Μάλιστα, ο κ. Πελεκανάκης έδωσε και ένα άλλο αρκετά σημαντικό στοιχείο για την πορεία του φετινού τουρισμού στο νησί μας, υπογραμμίζοντας πως, με βάση τα πακέτα που έχουν ήδη κλειστεί, ο τουρισμός δε θα κάνει τη λεγόμενη "κοιλιά" μετά το Πάσχα, μιας και σημειώνεται ανοδική πορεία της ζήτησης, με τις πληρότητες - ειδικά από τις 15 Μαΐου και μετά - να είναι αρκετά υψηλές. Δεν παρέλειψε, όμως, να επισημάνει πως, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, οι ξενοδόχοι είναι πανέτοιμοι να υποδεχτούν τους ξένους επισκέπτες, ωστόσο θερμοπαρακαλούν τις αρμόδιες Αρχές στους τουριστικούς Δήμους του νησιού μας να φάνουν συνεπείς ούτως ώστε να αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές υπάρχουν στα τουριστικά θέρετρα, να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο οδικό δίκτυο, να τοποθετηθούν σημάνσεις και φωτισμός όπου δεν υπάρχει, ώστε και από άποψη υποδομών να είμαστε σε θέση να παρέχουμε υψηλού επιπέδου φιλοξενία σε όσους επιλέξουν το νησί μας για τις διακοπές τους.

«Αύξηση 10% επισκεψιμότητας»
Τα ευχάριστα νέα για τη φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος μας έδωσε μια εικόνα από τη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες. Υπογραμμίζοντας πως το ελληνικό περίπτερο συγκεντρώνει τα βλέμματα σε αντίθεση με το τουρκικό, όπου επικρατεί "νέκρα", ο κ. Βλατάκης επισήμανε πως από την πρώτη κιόλας ημέρα της έκθεσης επιβεβαιώνεται η θετική τάση που έχουν δείξει οι προκρατήσεις. Ο ίδιος σημείωσε πως, «εάν όλα πάνε καλά, με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι ευμετάβλητος, θα έχουμε μια καλή σεζόν. Μια καλή συγκυρία είναι ότι, λόγω του Πάσχα, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν γύρω στις 10 Απριλίου, οπότε η σεζόν αρχίζει νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, θα έχουμε μια καλή πληρότητα και τους υπόλοιπους μήνες, και η διαίσθησή μου λέει ότι η σεζόν θα επεκταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο». Καταλήγοντας ο κ. Βλατάκης λέει πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει, η αύξηση της επισκεψιμότητας στη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι θα κυμανθεί στο 10%, ωστόσο τα έσοδα θα πρέπει να τα δούμε, όπως είπε, στο τέλος της σεζόν.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Ενθαρρυντικά μηνύματα από την έκθεση του Βερολίνου
Προβλέψεις σχετικά με την τουριστική κίνηση το 2017 έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, με δηλώσεις του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ΙΤΒ), που άνοιξε τις πύλες της χθες στο Βερολίνο.
Όπως τόνισε ο κ. Ανδρεάδης, «συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό για 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις το 2017 (500 χιλιάδες σε Αθήνα και 1 εκατ. σε υπόλοιπους προορισμούς), τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές, και τη διαχρονική πληρότητα των αεροπλάνων, που φέτος προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2017 είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις μπορεί να ανέλθουν περίπου στα 26 εκατ., από 24,8 εκατ. το 2016. Συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας αναμένεται πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν περί τα 28 εκατομμύρια, υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές. Παράλληλα, εφόσον η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερβούν τα μεγέθη εκείνης της χρονιάς, δηλαδή να κινηθούν μεταξύ 14,2 δισ. και 14,5 δισ. ευρώ. Εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, τότε ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει - τουλάχιστον φέτος - μία επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας».
Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, «η χώρα μας έχει όλα τα εφόδια να γίνει μια παγκόσμια δύναμη στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Δεσμευόμαστε για ακόμα μια χρονιά, και σε αντίξοες συνθήκες, ότι με όραμα και σκληρή δουλειά σύσσωμος ο τουριστικός τομέας θα διαφυλάξει ό,τι με κόπο όλοι οι Έλληνες έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια μέσω του τουρισμού μας».
Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας