Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το πόσιμο νερό

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας μας κοινοποίησε το με αρ.πρωτ. :42916 έγγραφο το οποίο αποστέλλει επίσης στη ΔΕΥΑΣ , στο Δήμο Σητείας και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου. Αφορά τη διενέργεια ελέγχου για το πόσιμο νερό του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Σητείας που ως Αντιπολίτευση ζητήσαμε να γίνει. Με στόχο την ενημέρωση των πολιτών μεταφέρουμε τα πλέον κρίσιμα σημεία σχεδόν αυτούσια:


1)''Το σύστημα ύδρευσης ήταν αποικισμένο απο μικροοργανισμούς βλαβερούς για τη Δημόσια Υγεία'' (οι αναλύσεις που αποστείλαμε αφορούν το διάστημα Σεπτέμβριος/2016-Δεκέμβριος 2016).
 

2) ''Βάσει Νομοθεσίας η ΔΕΥΑΣ μόλις ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα, όφειλε να τα γνωστοποιήσει στην υπηρεσία μας και να λάβει οδηγίες τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος όσο και στην ενημέρωση του πληθυσμού το οποίο δεν έπραξε''.
 

3) Οι δικαιολογίες της ΔΕΥΑΣ (έντονες βροχοπτώσεις, λειψυδρία, χλώριο που είχε χάσει τη δραστικότητά του(;;;), αυθαίρετες επεμβάσεις προσώπων με πρόσβαση στο δίκτυο) δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.'' Όφειλε η Υπηρεσία να έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες όπως έγκαιρη προμήθεια χλωρίου, νομικές κυρώσεις σε τρίτους που επεμβαίνουν κακόβουλα ή μη στο δίκτυο ύδρευσης κ.α.''
 

4) ''Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων που λήφθηκαν (από τη Δ/νση Υγείας) είναι μεν μηδενικά στο μεγαλύτερο μέρος τους αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικά της πραγματικής κατάστασης του δικτύου ύδρευσης διότι τα ποσοστά του ελεύθερου χλωρίου κατα την δειγματοληψία υπερέβαιναν πολλαπλάσια(!!!) τα αποδεκτά απο τη Νομοθεσία όρια''.
 

5) Δυστυχώς ανιχνεύτηκαν νοσογόνοι μικροοργανισμοί σε κοινόχρηστη βρύση ( το πρόβλημα ήταν γνωστό στην Υπηρεσία εδώ και 2-3 χρόνια και για αυτό υπάρχουν τεράστιες ευθύνες) και πρέπει ο Δήμος ''να τοποθετήσει άμεσα την απαραίτητη σήμανση διότι το νερό αυτό δεν πληροί τις προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται στη κείμενη Νομοθεσία''.
 

6) Δίνονται οδηγίες για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του προβλήματος και ''για τη λήψη κάθε μέτρου που να διασφαλίζει την κανονική παροχή υγιεινού νερού σε μόνιμη βάση'' και ζητείται η συμμόρφωση της ΔΕΥΑΣ. Τέλος, γνωστοποιούμε ότι θα επανέλθουμε με αναλυτική ενημέρωση και επιπρόσθετα στοιχεία βάση των εξελίξεων, ενώ δηλώνουμε για ακόμα μία φορά παρών στο ρόλο που μας έχουν αναθέσει οι πολίτες του Δήμου Σητείας.
 

Σητεία 8/3/2017
 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Συνολικες προβολες σελιδας