Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Κατέρριψαν όλα τα ρεκόρ καθυστερήσεων στις επιδοτήσεις

αγρότες επιδοτήσειςΈχουν καταρρίψει όλα τα ρεκόρ καθυστερήσεων σε νόμιμες επιδοτήσεις και αποζημιώσεις των αγροτών οι σημερινοί κυβερνώντες, εξακολουθώντας για τη φόρμα 6 να... περιμένουν το "πράσινο φως" των Βρυξελλών για να δώσουν πίσω τις επιδοτήσεις που "χάθηκαν" λόγω γραφειοκρατίας, ενώ ένα σωρό άλλα χρήματα παραμένουν στις "καλένδες".
Οι παραγωγοί έχουν κουραστεί να περιμένουν να πάρουν χρήματα που τους ανήκουν και κατηγορούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για πρωτοφανή κοροϊδία!
Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", το μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης διερωτήθηκε για ποια «έγκριση» των Βρυξελλών μιλάνε οι αρμόδιοι παράγοντες κυβέρνησης και ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν ο ίδιος ο επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φιλ Χόγκαν, εδώ και μήνες, είχε δώσει την εξής εντολή: «Πληρώστε τους παραγωγούς. Έπρεπε να τους είχατε ήδη πληρώσει»!
Ο συνδικαλιστής στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι το πρόβλημα των χαμένων δικαιωμάτων της φόρμας 6 δε θα έπρεπε καθόλου να είχε δημιουργηθεί.
«Ήταν πανεύκολο να λυθεί από την αρχή. Δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Στην αρχή μας είπαν ότι στείλανε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποτίθεται ότι εκείνη το αρνήθηκε. Ούτε το αίτημα είδαμε, αλλά ούτε και την άρνηση. Εγώ πιστεύω ότι δεν έκαναν τίποτα. Ο Χόγκαν, από 'δω που ήρθε (τον Οκτώβριο), είπε ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να πάρουν κανονικά τα χρήματά τους. Και μάλιστα ο άνθρωπος είπε ότι θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί ήδη»...
Μάλιστα, όταν είχαν έρθει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αποστόλου στη Μεσαρά και οι εκπρόσωποι των αγροτών τούς έθεσαν το ζήτημα, η απάντησή τους ήταν ότι οι πληρωμές θα γίνουν με την αναθεώρηση του 2017.
«Παρότι αντιδράσαμε, μας είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, γιατί τα χρήματα έχουν μοιραστεί στα νέα δικαιώματα»!
Με λίγα λόγια, τα δικαιώματα που μεταβιβάστηκαν μέσω της φόρμας 6 από γονείς σε παιδιά και χάθηκαν ως διά μαγείας μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Απόθεμα και από 'κει κατέληξαν σε νέους δικαιούχους...
«Ανοργάνωτα αυξήθηκε το Εθνικό Απόθεμα. Γιατί αυτά τα λεφτά ήταν κάποια εκατομμυριάκια δικαιούχων. Και ήταν πραγματικά χρήματα, δικαιώματα που τους ανήκαν και μαζεύτηκαν τα χρήματα αυτά στο Απόθεμα. Αντί να κάνουν πρόβλεψη για τους ανθρώπους αυτούς, τα έδωσαν μέσα από το Εθνικό Απόθεμα σε άλλους δικαιούχους», επισημαίνει ο Μιχάλης Καμπιτάκης.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι άνθρωποι λοιπόν που είχαν χάσει τα χρήματά τους μέσα από τη φόρμα 6 είναι μέχρι και σήμερα απλήρωτοι. Και μπορεί στη Μεσαρά να μας είπαν ότι στο τέλος δε θα χαθούν τα λεφτά, στη συνέχεια όμως μας είπαν ότι θα χαθούν τα δικαιώματα του 2015»!
Στο μεταξύ, έχουν μείνει ακόμα απλήρωτες ενισχύσεις από το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας του 2013 και 2014. Ταυτόχρονα όμως εκατοντάδες αγρότες που βρίσκονται στον έλεγχο για την περυσινή χρονιά δεν έχουν λάβει ακόμα την ενιαία ενίσχυση της συγκεκριμένης περιόδου.
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ
Περιμένουν το υπόλοιπο των αποζημιώσεων
Την ίδια ώρα, οι αμπελουργοί που αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ για τις περυσινές ζημιές στα αμπέλια τους περιμένουν μέχρι σήμερα να λάβουν το υπόλοιπο 20%, που θεωρητικά έχει απομείνει. Επειδή όμως ο ΕΛΓΑ τους αποζημιώνει πάνω από το 25% της συνολικής ζημιάς, αμέσως τους αφαιρείται και ένα 5% και άρα το 80% είναι... 75%. Και από αυτό, τους έχουν αφαιρέσει ένα 20%, που δεν το έχουν πάρει μέχρι σήμερα και δεν ξέρουν και πότε θα το πάρουν...
«Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει μάλλον χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ και ο ΕΛΓΑ πέρυσι αποζημίωσε τους παραγωγούς για ζημιές σε αμπέλια και σε ελιές με το 80%. Αλλά ούτε αυτό ισχύει. Δηλαδή, εάν κάποιος ήταν να πάρει 1.000 ευρώ, του αφαιρούν το 25% και από το 75% που απομένει, πάλι του έκοψαν ένα 20%»...
Στο μεταξύ, ο Μιχάλης Καμπιτάκης εκτιμά ότι για να πληρωθεί αυτό το 20% μάλλον θα πάει προς το τέλος του 2017 και να δούμε. Αλλά δεν αποκλείεται στο τέλος να μην πληρωθεί και καθόλου. «Ούτε εκεί υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση», επισημαίνει...

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας