Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Ιεράπετρα: Το κοτσύφι έφτιαξε φωλιά στις...τομάτες!

KOTSIFIAΒροχερός ο καιρός στην Ιεράπετρα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, του τρίτου μήνα του χρόνου, του μήνα της αναπαραγωγής των κοτσυφιών, όπου το θηλυκό φτιάχνει τη φωλιά του στη φύση προκειμένου να γεννήσει τα αυγά του.

Ένα θηλυκό κοτσύφι που δεν μπορούσε να περιμένει να περάσει η κακοκαιρία για να γεννήσει τα αυγά του, σε κάποιο δέντρο η σε κάποιο θάμνο, βρήκε το παράθυρο ενός θερμοκηπίου ανοικτό, τρύπωσε μέσα, έχοντας νιώσει και τη ζεστασιά της μονάδας, διάλεξε μια μεγάλη τοματιά, έφτιαξε τη φωλιά του, σε ένα κλωνάρι της, γέννησε τα αυγά του και άφησε άναυδο τον παραγωγό που πίστευε ότι δεν ήταν ποτέ δυνατό ένα κοτσύφι να επιλέξει ένα τέτοιο χώρο για να αναπαράξει το είδος του.
Το πουλί αυτό έδειξε με την επιλογή του ότι, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Ιεράπετρας, με τη χρήση των ωφέλιμων εντόμων και τη μείωση της χρήσης των επιτρεπόμενων φυτοπροστατευτικών, παράγουν τα πιο υγιεινά και τα πιο αγνά κηπευτικά που μπορούν να τα καταναλώνουν άφοβα οι καταναλωτές αφού διαπιστώνουν ότι είναι επώνυμα και πιστοποιημένα

Τσίφι - τσίφι το κοτσύφι...  
Το αρσενικό κοτσύφι είναι ολόμαυρο, με εξαίρεση το κίτρινο ράμφος και τον κίτρινο δακτύλιο γύρω από τα μάτια, ενώ το ενήλικο θηλυκό και τα νεαρά πουλιά έχουν σκούρο καφέ φτέρωμα.
Αυτό το είδος αναπαράγεται στους κήπους ή στα δάση, κατασκευάζοντας μία τακτοποιημένη, καλυμμένη με λάσπη και με σχήμα μπολ φωλιά. Είναι παμφάγο, τρώγοντας μία μεγάλη ποικιλία από έντομα, γεωσκώληκες, καρπούς και φρούτα.
Έχει μήκος 23 με 29 εκατοστά, μακριά ουρά και βάρος 80 με 120 γραμμάρια. Το αρσενικό έχει πολλά διαφορετικά μελωδικά καλέσματα.
Και τα δύο φύλα έχουν περιοχές όσον αφορά την περιοχή αναπαραγωγής, με χαρακτηριστικές επιδείξεις απειλών, αλλά είναι πιο αγελαία κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης και στις περιοχές διαχείμασης.
Τα ζευγάρια θα μείνουν στην περιοχή τους όλο το χρόνο αν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Υπάρχουν πολλές λογοτεχνικές και πολιτιστικές αναφορές σχετικά με το είδος, συχνά σχετιζόμενες με το τραγούδι του.
Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας