Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Σοκάρει η βία και η κακομεταχείριση για τους 113 μετανάστες

Αποκαλύψεις που σοκάρουν για τη βία και την κακομεταχείριση που υπέστησαν  οι 113 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους ανασύρθηκαν από ένα «υγρό τάφο» φέρνει στο προσκήνιο η δικογραφία που βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα για τη δράση του διεθνούς κυκλώματος δουλεμπόρων.

70 από τους μετανάστες, ανάμεσα τους οι γυναίκες και τα 20 παιδάκια, το μικρότερο μόλις τριών μηνών, ανασύρθηκαν από τους άνδρες του Τμήματος Ειδικών Αποστολών ουσιαστικά από ένα υπόγειο τούνελ. Με τσιμεντένια είσοδο και οροφή αλλά χωμάτινους υγρούς τοίχους. Μόνο ο αεραγωγός που εξασφάλιζε την επιβίωση των ανθρώπων αυτών ξεχώριζε το χώρο όπου είχαν στοιβαχτεί δεκάδες άνθρωποι, από ένα πραγματικό τάφο.
Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που κατάφεραν μέσα σε τρία λεπτά από τη στιγμή που δόθηκε το πράσινο φως για την επέμβαση να ακινητοποιήσουν τον 20χρονο ένοπλο Αφγανό φύλακα, κάλεσαν εσπευσμένα τις υποστηρικτικές δυνάμεις να απομακρύνουν τους μετανάστες από εκεί.
Η διαδικασία ήταν δύσκολη και χρονοβόρα με οχήματα ικανά να περάσουν από τους δαιδαλώδεις χωματόδρομους γι’ αυτό και οι περισσότεροι μετανάστες έμειναν έξω στο τσουχτερό κρύο περιμένοντας τη σειρά τους επί ώρες, αλλά αποφασισμένοι να μην ξαναμπούν μέσα στον «υγρό τάφο».
Όπως εξηγούσαν στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους πείσουν να προστατέψουν τα μωρά από το κρύο, προτιμούσαν να πεθάνουν.
Στο σημείο αυτό της επιχείρησης εκτυλίχθηκε και η πιο συγκλονιστική ίσως σκηνή αυτής της ιστορίας καθώς όταν ακόμη και τα μωρά παιδιά κατάλαβαν πως οι αστυνομικοί ήταν εκεί για να τους σώσουν, έτρεξαν να μοιραστούν με τους επικεφαλής το μοναδικό φαγητό που είχαν. Πίτες που έφτιαχναν με το αλεύρι και το νερό, τις μόνες προμήθειες που είχαν και έψηναν στο πετρογκάζ.
Ο χώρος αυτός, το αυτοσχέδιο ποιμνιοστάσιο, ανήκει σε δυο νεαρούς κτηνοτρόφους και τον πατέρα τους οι οποίοι συγκαταλέγονται στους συλληφθέντες και φέρονται να συμμετείχαν στις μεταφορές των μεταναστών με αυτοκίνητα στα ορεινά, ενώ εξασφάλιζαν το νερό και το αλεύρι για τους κρατούμενους μετανάστες.
Οι συνθήκες ήταν καλύτερες στη Σπηλιά πάνω από τον Τσούτσουρα όπου μετέφεραν μετανάστες για να κερδίσουν χρόνο, λέγοντας τους ότι τους μετακινούσαν κοντά στη θάλασσα, καθώς ερχόταν το πλοίο που θα τους παραλάμβανε.
Εκεί οι δράστες μετέφεραν και όσους τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες στο Δεμάτι, παρά το γεγονός πως οι συνέπειες ήταν οδυνηρές. Αυτό ήταν και το στοιχείο που σηματοδότησε την έναρξη της επιχείρησης.
Παρά το γεγονός ότι στόχος ήταν να εντοπιστεί και το πλοίο που επρόκειτο να τους παραλάβει, όταν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που είχαν ακροβολιστεί γύρω από τα δυο σημεία και τα σάρωναν με θερμικές κάμερες, αντιλήφθηκαν πως οι δυο Αφγανοί χτυπούσαν τους μετανάστες, αποφάσισαν να δράσουν ακαριαία.
Εκεί συνελήφθη ο επίσης οπλισμένος και αδίστακτος 28χρονος Αφγανός που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά βίαιος και σκληρός.
Οι δυο Αφγανοί είναι κεντρικά πρόσωπα στη δικογραφία μαζί με τους δυο Σύριους, τον 29 αρχηγό και τον 31 υπαρχηγό του πυρήνα της Κρήτης που δεν είχαν ποτέ ενεργή συμμετοχή στη μεταφορά των μεταναστών με βάση τις εντολές που έπαιρναν από τον Αιγύπτιο εγκέφαλο του κυκλώματος.
Μάλιστα ενώ συμμετείχαν μόνο σε προπαρασκευαστικές πράξεις, λάμβαναν ιδιαίτερα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας και αντιπαρακολούθησης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο 29χρονος δεν κυκλοφορούσε ποτέ με αυτοκίνητο αν δεν ήταν εκεί και ο υπαρχηγός του, λειτουργώντας ως προπομπός με άλλο αυτοκίνητο, εφαρμόζοντας κάθε πρακτική που θα έκανε αδύνατη την  παρακολούθηση του.
Και οι δύο άλλαζαν συνεχώς σπίτια και αυτοκίνητα. Είναι χαρακτηριστικό πως αν ο 29χρονος χρειαζόταν να πάει μέχρι τη Σητεία, στην Ιεράπετρα, τον περίμενε άλλο ΙΧ για να μετακινηθεί  μέχρι το σημείο όπου είχε κλείσει το τελικό ραντεβού με τους συνεργούς του.
Πηγή : neakriti.gr

Συνολικες προβολες σελιδας