Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

"Μαλλιά κουβάρια" δήμαρχοι και βουλευτές για Μουσικό Σχολείο

μουσικό σχολείοΆλλοτε "φουντώνουν", άλλοτε φαίνονται να "ξεθυμαίνουν"... Όσο όμως κι αν περνούν τα χρόνια, οι παραδοσιακές έριδες, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις στο νομό Λασιθίου καλά κρατούν! Στο συγκεκριμένο νομό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, δεκαετίες, μια ιδιότυπη κόντρα... ανταγωνισμού μεταξύ των τριών μεγάλων αστικών κέντρων και κατ' επέκταση των τριών μεγάλων Δήμων, που δε λέει να σβηστεί!

Συχνά-πυκνά ξυπνούν τα... πάθη στους αυτοδιοικητικούς, που με τη μια ή την άλλη αφορμή ή ερέθισμα σπεύδουν να ακονίσουν τα... ξίφη τους.
Το ίδιο "εμφυλιοπολεμικό" σκηνικό καταγράφεται και τις τελευταίες ημέρες, καθώς η υπόθεση της έδρας του Μουσικού Σχολείου, την οποία ο Δήμος Ιεράπετρας θέλει στο Καβούσι και ο Δήμος Αγίου Νικολάου στον Άγιο Νικόλαο, προκάλεσε νέες έριδες, συγκρούσεις και έναν... "χαρτοπόλεμο" ανακοινώσεων μεταξύ των δημάρχων Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού και Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη.
Στο "μάτι του κυκλώνα" της νέας σύγκρουσης βρέθηκαν και οι τοπικοί βουλευτές Μανόλης Θραψανιώτης και Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο δήμαρχος Ιεράπετρας "κατήγγειλε" πολιτικά τη στάση των δύο βουλευτών, με φόντο συνάντηση που έγινε στην Αθήνα με τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι, κάνοντας λόγο για καλλιέργεια κλίματος αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου απάντησε στο δήμαρχο Ιεράπετρας να μη δυναμιτίζει το κλίμα, "χρεώνοντας" κατά φαντασία ενέργειες στους βουλευτές, με το δήμαρχο Ιεράπετρας να ανταπαντά καυστικά πως «οι δήμαρχοι δεν υπάρχουν για να εκτελούν χρέη γραμματειακής υποστήριξης προς τους βουλευτές»...
Ας δούμε όμως αναλυτικά το σκηνικό της σφοδρής κόντρας μεταξύ των δύο δημάρχων. Ο δήμαρχος Ιεράπετρας εξαπέλυσε βαριές αιχμές κατά των δύο βουλευτών του νομού Λασιθίου, τους οποίους κάλεσε να αφήσουν, όπως ανέφερε, τους τακτικισμούς, που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού!
«Η στάση και των δύο βουλευτών του νομού μας, κ. Θραψανιώτη και κ. Πλακιωτάκη, για το θέμα του Μουσικού Σχολείου αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το μείζον πρόβλημα του Λασιθίου, που δεν είναι άλλο από την καλλιέργεια κλίματος αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των πόλεων και των δήμων του νομού, που αυτή τη φορά καλλιεργείται από τους ίδιους τους βουλευτές του. Ως δήμαρχος Ιεράπετρας, θεωρώ προκλητική και επιζήμια μια τέτοια τακτική και συμπεριφορά, που το μόνο που φέρνει στο Λασίθι είναι αντιπαλότητες και διενέξεις.
Θεωρώ σε κάθε περίπτωση υπεύθυνους για κάτι τέτοιο και τους δύο κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, οι οποίοι οφείλουν να δημιουργούν συνθήκες γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου σε επίπεδο νομού και όχι να προκαλούν βλαβερές αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις.
Όσον αφορά στο χαρακτηρισμό της πρότασης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το Καβούσι, από τον αγαπητό συνάδελφο δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό, ως "πέρα από κάθε λογική", αφού προτείνει την ίδρυση του εν λόγω σχολείου σε ένα χωριό, όπως το Καβούσι, δεν έχω παρά να τον καλέσω να αναλογιστεί το παράδειγμα του Δήμου του με τη στέγαση του παραρτήματος του ΤΕΙ Κρήτης σε ένα χωριό, όπως τα Λακώνια», ήταν οι αρχικές δηλώσεις του δημάρχου Ιεράπετρας.

Η απάντηση Ζερβού
Απαντώντας στο δήμαρχο Ιεράπετρας, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου έκανε λόγο για δημιουργία λάθος εντυπώσεων και για "πολεμικές" ανακοινώσεις που δε χρειάζονται.
«Στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι βουλευτές Λασιθίου δεν πήραν θέση και σε καμία περίπτωση η παρουσία τους δε σχετίζεται με τη στήριξη του συγκεκριμένου αιτήματος από πλευράς Δήμου.
Εκ προοιμίου, θεωρώ λάθος την τακτική να χρεώνουμε σε ανθρώπους ενέργειες οι οποίες δεν υφίστανται, με τη λογική ότι δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις που ουσιαστικά εντείνουν ένα "εμφυλιοπολεμικό" κλίμα, το οποίο, όσο κι αν κάποιοι επιθυμούν να διατηρήσουν, θα πρέπει να πάψει να υπάρχει στο εξής.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της δημοτικής Αρχής Αγίου Νικολάου, που εν πολλοίς απηχούν τις απόψεις της ίδιας της κοινωνίας, θα ήθελα να επαναλάβω πως δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο σχολείο, όπως το Μουσικό Γυμνάσιο - το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη έκταση και υποδομές (αίθουσες για το ημερήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μικρές αίθουσες για την εκμάθηση μουσικών οργάνων, ολιγομελή τμήματα, ολοήμερη λειτουργία, αίθουσα για το διάλειμμα και την ανάπαυση των μαθητών) - να στεγαστεί σ' ένα σχολείο το οποίο δε λειτουργεί πια, όπως είναι το παλιό Δημοτικό Σχολείο Καβουσίου.
Έχω κατ' επανάληψη δηλώσει ότι το Μουσικό Γυμνάσιο θα πρέπει να φιλοξενηθεί σ' ένα από τ' αστικά κέντρα του νομού.
Υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει στον Άγιο Νικόλαο, πρόταση την οποία στοιχειοθετούμε με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, υπενθυμίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψει να χρησιμοποιείται η "καραμέλα" για το κέντρο του νομού Λασιθίου, είτε πρόκειται για το νοσοκομείο, είτε για το Μουσικό Σχολείο», ήταν η απάντηση του Αντώνη Ζερβού στον Θεοδόση Καλαντζάκη.

Η ανταπάντηση Καλαντζάκη
Ο δήμαρχος Ιεράπετρας δεν άφησε έτσι την απάντηση του δημάρχου Αγίου Νικολάου και έσπευσε να του ανταπαντήσει σε άκρως δηκτικό ύφος: «Δεν υπάρχει καμία πολεμική ανακοίνωση, όπως επικαλείται ο κ. Ζερβός, από το Δήμο Ιεράπετρας για το Δήμο Αγίου Νικολάου. Αυτό που θα έλεγα λοιπόν στον αγαπητό συνάδελφο είναι ότι ο ρόλος των δημάρχων δεν είναι να εκτελούν χρέη γραμματειακής υποστήριξης των βουλευτών, δικαιολογώντας άκριτα την όποια στάση τους. Η τακτική τού "διαίρει και βασίλευε" που ακολουθούν - και υπενθυμίζω ότι η Ιεράπετρα τη βίωσε και τη βιώνει - δεν υποστηρίζει το νομό και όφελός μας είναι να τη σταματήσουμε...».
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφία αρχείου

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας