Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Πώς θα «δροσερέψει» η πλατεία της Σητείας

Η αρχιτεκτονική πρόταση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σητείας για την ανάπλαση – βιοκλιματική αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας της Σητείας παρουσιάστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Η δημοτική αρχή», ανέφερε ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Νίκος Τσουκνάκης, «προωθεί την ένταξή της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Για την ανάπλαση εκφράστηκαν θετικά όλοι οι παριστάμενοι καταθέτοντας παράλληλα τις επιμέρους απόψεις τους σχετικά. Σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης – με πιθανή ενσωμάτωση και των προτάσεων που ενδεχομένως θα κατατεθούν – και μετά την αναλυτική δημόσια παρουσίασή της θα προωθηθεί για την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς».
«Η υλοποίηση του έργου αυτού, θα αλλάξει την όψη και θα βελτιώσει το μικροκλίμα του κέντρου της Σητείας, ενώ παράλληλα θα ενοποιήσει τους δημόσιους χώρους, που είχαν αναβαθμιστεί με προηγούμενες παρεμβάσεις καθιστώντας τους περισσότερο λειτουργικούς συνολικά», όπως σημειώνεται.
Η πρόταση για την κεντρική πλατεία της Σητείας εντάσσεται στο πλαίσιο της σύγχρονης βιοκλιματικής προσέγγισης του αστικού σχεδιασμού. Βασικό στόχο έχει την ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου και της δημόσιας ζωής της πόλης.
Βασικό επίσης δομικό στοιχείο της πρότασης θα είναι το νερό, το οποίο αποτελεί στοιχείο που ρυθμίζει το μικροκλίμα και βελτιώνει τις συνθήκες θερμικής άνεσης που επικρατούν στους υπαίθριους αστικούς χώρους κατά τη διάρκεια της θερμής καλοκαιρινής περιόδου. Η ένταξη εξάλλου των στοιχείων του νερού στην πλατεία μπορεί, όπως τονίζεται, να βελτιώσει τις μικροκλιματικές συνθήκες, να ενισχύσει τον φυσικό δροσισμό και να επεκτείνει τα όρια της θερμικής άνεσης. Τα στοιχεία αυτά είναι μικροψεκαστήρες σε στοιχεία βλάστησης, πίδακες ενσωματωμένοι σε αστικά δάπεδα, γραμμικές επιφάνειες νερού.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας