Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Η κρητική διατροφή προφυλάσσει και από ψυχικές παθήσεις

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/kritiki-diatrofi.jpg?mtime=20160812122419Η κρητική διατροφή προφυλάσσει και από ψυχικές παθήσειςΟ σύγχρονος τρόπος διατροφής εκτός των άλλων πλήττει σημαντικά και τον ψυχικό κόσμο μας.

H Μεσογειακή και η Κρητική διατροφή που ειδικά η τελευταία έχει εγκαταλειφθεί από τη δεκαετία του ΄50, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στο να μην αναπτυχθούν ψυχικά νοσήματα.

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο ψυχίατρος Αντώνης Λιοδάκης σε εκδήλωση με θέμα “Διατροφή και Ψυχική Υγεία” που οργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο το βράδυ της Δευτέρας η Εταιρεία Εθελοντικής Προσφοράς Εκπαιδευτικών και Φίλων “Πολυδράση”.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου ο κ. Λιοδάκης αναφέρθηκε στη σημασία της αναβίωσης της διατροφής των προγόνων μας καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο σύγχρονος τρόπος διατροφής εκτός των άλλων πλήττει σημαντικά και τον ψυχικό κόσμο μας.
«Η ιατρική κοινότητα όλο και περισσότερο αναγνωρίζει τη σημασία της διατροφής και αρχίζουν να εμφανίζονται συσχετίσεις για το πως η διατροφή διαμέσου των βιταμινών, αμινοξέων και ιχνοστοιχείων διαμορφώνει σωστούς και υγιείς ιστούς. Είναι γνωστό ότι στις τελευταίες δεκαετίες καταναλώνουμε σκουπίδια χωρίς θρεπτική αξία, επεξεργασμένες τροφές με συντηρητικά ενώ πολλά προϊόντα έχουν παραχθεί με φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Όλα αυτά διαμορφώνουν μια διατροφή χαμηλής θερμιδικής αξίας, γεμάτη τοξίνες που ξέρουμε πόσο επηρεάζουν τη λειτουργιά των οργάνων μας (συκώτι, νεφρά, πνεύμονες και αδένες) και κατά συνέπεια διαμορφώνουν μια αίσθηση βλάβης στον οργανισμό που έχει συνέπειες στη συμπεριφορά τη ψυχολογία και την επικοινωνία μας» είπε ο κ. Λιοδάκης.


Παράλληλα αναφέρθηκε στις έρευνες και στις μελέτες σύγχρονες αλλά και παλαιότερες από τη δεκαετία του ΄60 κιόλας όπου επιστήμονες όπως ο Λάινους Πόλινγκ είχαν διατυπώσει ξεκάθαρα τη συσχέτιση των ψυχικών παθήσεων με τη διατροφή. «Η νιασίνη είναι μια βιταμίνη που παίζει ενεργητικό ρόλο στην κατάθλιψη και στην παρανοϊκού τύπου σχιζοφρένεια. Οι μεγάλες δόσεις νιασίνης είχαν θετικά αποτελέσματα στις ασθένειες αυτές» είπε ο ψυχίατρος.


Πηγή : goodnet.gr

Συνολικες προβολες σελιδας