Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλος ο προβληματισμός στη Σητεία για τα γιγάντια αιολικά πάρκα της «Τέρνα»

Η «Τέρνα Ενεργειακή» έχει ζητήσει τις εγκρίσεις για τη δημιουργία δύο νέων αιολικών πάρκων στις θέσεις Φρούδια, Λυγιάς, Πλατύβολο, Τρούλα και Χαλκιάς Kορφή του Δήμου Σητείας συνολικής ισχύος 89, 1 MW. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου καλείται να μελετήσει την υποβληθείσα μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να γνωμοδοτήσει προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Κρήτης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας ομόφωνα εξέδωσε αρνητικό ψήφισμα, ενώ και όλα τα χωριά της Σητείας γύρω από τα οποία προβλέπεται η εγκατάσταση των νέων ανεμογεννητριών, Ζάκρος, Σίτανος, Κατσιδόνι, Καρύδι κά., τάσσονται κατά, καθώς η περιοχή αυτή είναι ήδη επιβαρημένη από άλλες ανεμογεννήτριες και πλήθος φωτοβολταϊκών πάρκων. Η φέρουσα ικανότητα της περιοχής εμφανίζεται σε σημαντικό βαθμό κορεσμένη, αλλά και οι εγκαταστάσεις των ανανεώσιμων πηγών ευρίσκονται μέσα στο Γεωπάρκο της Σητείας. Παράλληλα ελλείπουν κι άλλες μελέτες, όπως ορνιθολογική για την προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας.
Αν υλοποιηθεί το έργο, θα είναι η πρώτη φορά που στην Κρήτη θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες τέτοιου μεγέθους των 3.3 MW. Η κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει συνολικό ύψος 140 μ. (πύργος 85 μ. + πτερύγια 55 μ.). Θα φτάσουν στον Ανάλουκα δια θαλάσσης και θα ανοιχτεί νέος δρόμος για να φτάσουν στα 27 σημεία τοποθέτησης.
Στα αρνητικά συγκαταλέγονται και οι ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας