Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Απολογισμός ενεργειών του τμήματος περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας και πρασίνου του Δήμου Σητείας


Απολογισμός ενεργειών του τμήματος περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας και πρασίνου του Δήμου Σητείας κατά το έτος 2016

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

– Προμήθεια ανταλλακτικών για τις ανάγκες συντήρησης και επισκευής των οχημάτων (επιβατηγά και φορτηγά) καθώς και μηχανημάτων έργων όλων των Υπηρεσιών του Δήμου Σητείας προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία τους. (ΔΑΠΑΝΗ: 47.000 ευρώ)
– Προμήθεια ελαστικών  για τις ετήσιες ανάγκες των οχημάτων (επιβατηγά και φορτηγά) καθώς και μηχανημάτων έργων όλων των Υπηρεσιών του Δήμου Σητείας. (ΔΑΠΑΝΗ: 37.511,93 ευρώ)
– Προμήθεια 120 κάδων συλλογής στερεών αστικών αποβλήτων (των 1100lit, 770lit, 240 lit, 110lit) καθώς και ανταλλακτικών αυτών για τις ετήσιες ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας & ανακύκλωσης του Δήμου Σητείας, προκειμένου να αντικατασταθούν –επισκευαστούν υφιστάμενοι κάδοι. (ΔΑΠΑΝΗ:  27.504,03 ευρώ)
– Προμήθεια καινούργιου απορριμματοφόρου οχήματος με συμπιεστή απορριμμάτων (τύπου πρέσας) 10 κυβικών μέτρων με σύστημα ανύψωσης κάδων για τις ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Σητείας (ΔΑΠΑΝΗ: 108.011,05 ευρώ)
– Συλλογή 270 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και μεταφορά αυτών προς αξιοποίηση στον ΚΔΑΥ Ηρακλείου κατόπιν μεταφόρτωσης σε press container. Το κόστος της μεταφόρτωσης και μεταφοράς καλύφθηκε εξολοκλήρου από την επιχορήγηση της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης (12.341 ευρώ).  Τα οφέλη είναι πολλαπλά.(Μείωση δαπάνης καυσίμων για μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών 2 ημέρες την εβδομάδα στον ΚΔΑΥ Ηρακλείου, μείωση εργατοωρών και αντίστοιχων ρεπών των οδηγών, επιπλέον αποκομιδή 2 ημέρες την εβδομάδα).
– Καθημερινή εκτός Κυριακών λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας συμπεριλαμβανομένων και αρκετών αργιών για την ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων συνεπικουρούμενοι από 3 οδοκαθαριστές καθώς και των 2 σκουπών- σαρώθρων.
– Σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (Τ.Σ.Α.Δ.Α) του Δήμου Σητείας με  σκοπό τον εξορθολογισμό του κόστους των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου και την προώθηση οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων στον τομέα των αποβλήτων στην περιοχή στα πλαίσια της διασφάλιση της υψηλής προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
– Δράσεις Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης:
– Δημιουργία ενότητας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στην ιστοσελίδα του Δήμου Σητείας με σκοπό την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στην εφαρμογή των καλών πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων και εξοικονόμησης ενέργειας.
– Διανομή σακουλών ανακύκλωσης, φυλλάδια οδηγιών, σε όλα τα  Δημοτικά του Δήμου Σητείας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6/2016).
– Οργάνωσή εκπαιδευτικού σεμιναρίου ‘Οικολογικής οδήγησης’ και Διανομή ενημερωτικού υλικού (φυλλάδια, βίντεο) στα σχολεία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (13-17 Ιουνίου 2016)   για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στην υιοθέτηση καλών πρακτικών που συμβάλουν στην  ορθολογική χρήση ενέργειας.
– Ενημερωτικές δράσεις για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από 16 με 22 Σεπτεμβρίου 2016 για την ενθάρρυνση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.
– Ξεκίνησε η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΥ Σητείας δίπλα από τον ΧΥΤΑ, ενώ έχει ληφθεί ήδη η έγκριση Μ.Π.Ε για την κατασκευή του. Επίσης στον ΧΥΤΑ ολοκληρώθηκε η εσωτερική επέκταση με τη δημιουργία ενός νέου κυττάρου για αύξηση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ για 2 περίπου χρόνια μέχρι τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΥ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
– Εργασίες προληπτικού καθαρισμού βλάστησης για πυροπροστασία.
Στο πλαίσιο του Σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2016 υλοποιήθηκαν εργασίες προληπτικού καθαρισμού βλάστησης με χορτοκοφτικά και αλυσοπρίονα για τη μείωση του κινδύνου πρόσκλησης πυρκαγιάς:
Σε δημοτικές οδούς, περιμετρικά των οικισμών στη ζώνη μίξης των αγροτοδασικών εκτάσεων σε συνεργασία και με την πυροσβεστική υπηρεσία.
Σε ελεύθερους κοινοχρήστους χώρους και στην περίμετρο υποδομών και κτηρίων αρμοδιότητας του Δήμου και
Σε Οικοπεδικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους.
Σε φαράγγια και ρέματα του Δήμου η δαπάνη (13.838,40 ευρώ) καλύφθηκε από Πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για πυροπροστασία .
– Βελτίωση Δημοτικών & Αγροτικών δρόμων για τη διευκόλυνση πρόσβασης πυροσβεστικών & λοιπών οχημάτων.
Στο πλαίσιο του Σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας υλοποιήθηκαν εργασίες με χρήση πέντε χωματουργικών μηχανημάτων για τη  βελτίωση αγροτικών και δημοτικών δρόμων προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση οχημάτων σε δύσβατες περιοχές σε όλες τις Τοπικές  Κοινότητες του Δήμου Σητείας.
Η δαπάνη (64.042,28 ευρώ) καλύφθηκε από Πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για πυροπροστασία.
– Προμήθεια καταστροφέα κλαδιών για ανάγκες πυροπροστασίας.
Ο Δήμος προμηθεύτηκε  κινητή μονάδα κλαδοθρυμματιστή για τον θρυμματισμό και τεμαχισμό κλαδιών ή κορμών δέντρων και την παραγωγή αξιοποιήσιμου θρυμματιζόμενου οργανικού υλικού, στα πλαίσια της κάλυψης δράσεων πυροπροστασίας (διάνοιξη αγροτικών δρόμων – απομάκρυνση κλαδιών – δημιουργία αντιπυρικών ζωνών). Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του όγκου των προϊόντων της κοπής/κλαδέματος θάμνων και δέντρων, με το τελικό θρυμματισμένο προϊόν να μπορεί να μεταφερθεί ευκολότερα στο χώρο απόρριψης. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητά χρήσης ως φυσικό λίπασμα ή ως πρώτη ύλη για κομπόστ, αντί να καταλαμβάνει χώρο στον τοπικό ΧΥΤΑ.
Η δαπάνη (35.340,00 ευρώ) καλύφθηκε από Πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για πυροπροστασία
– Προμήθεια ενός καινούργιου εκσκαφέα-φορτωτή
Δήμος προμηθεύτηκε ένα καινούργιο εκσκαφέα-φορτωτή 75HP αφού το ήδη υπάρχον αντίστοιχο μηχάνημα που διαθέτει ο Δήμος είναι προβληματικό, μιας και λόγω της χρήσης του για άνω των 25 ετών δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία του, βγάζοντας συνεχώς βλάβες και παράλληλα πολύ κοστοβόρο σε επιδιορθώσεις. Το νέο μηχάνημα έργου θα συμβάλει καθοριστικά στην  υλοποίηση νέων τεχνικών έργων καθώς και τη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών του Δήμου αναβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Δήμου.
Η δαπάνη (82.460 ευρώ) καλύφθηκε από Πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για πυροπροστασία.
– Επιχορήγηση 5.000 ευρώ στην εθελοντική ομάδα Ε.Δ.Ε.Α.Κ για την αγορά απαραίτητων συσκευών, εργαλείων και μηχανημάτων. Η δαπάνη καλύφθηκε από Πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων
για πυροπροστασία.
– Έχει ήδη δεσμευτεί η πίστωση για την επέκταση του δικτύου του Ρίχτη η οποία ανέρχεται στο ποσό των 12.000€ από πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για πυροπροστασία.
– Για εξοπλισμό πυροπροστασίας δαπανήθηκε το ποσό των 500€ από πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για πυροπροστασία.
– Έχει ήδη δεσμευτεί η πίστωση για την αγορά ενός ημιφορτηγού με σύστημα αρπάγης ποσού 50.000€ ενώ έχει ολοκληρωθεί και η αντίστοιχη μελέτη. Η δαπάνη θα καλυφθεί από πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για πυροπροστασία.
– Έχει ήδη δεσμευτεί η πίστωση για την αγορά αυτόνομου πυροσβεστικού συγκροτήματος ποσού 5.700 €. Η δαπάνη θα καλυφθεί από πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για πυροπροστασία.

ΠΡΑΣΙΝΟ
– Φροντίδα, συντήρηση υπαρχόντων χώρων πράσινου. Νέες φυτεύσεις.
– Κλαδέματα δένδρων σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Σητείας
– Κοπές δέντρων σε εκτέλεση αποφάσεων Δ.Σ.
– Ψεκασμοί φοινικοειδών  προς καταπολέμηση του Κόκκινου Ρυγχωτού Κάνθαρου, στην πόλη της  Σητείας και στα περίχωρα ανά μήνα (12 ψεκασμοί ετησίως – περί των 80 δένδρων)
– Φροντίδα φοινικόδεντρων που έχουν πληγεί από το σκαθάρι και κοπή των νεκρωμένων (περί των 50- 60 σε όλη την περιφέρεια)
– Φυτεύσεις στα πλαίσια της «Προμήθειας μεγάλων ενδημικών  δέντρων για δενδροφύτευση στον ιστό της πόλης με στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής»: προϋπολογισμού 66.667,74. (Οδοί:  Νικ. Νικητάκη, Δαουράκη, Μαστροπαύλου, Ζερβάκη, Ρεθύμνου, Αρχιεπ. Σεραφείμ, Ν. Ξυλούρη, Νοσοκομείο Σητείας, Νεομαρτύρων, Γεροντογιάννη, Κ. Παπαδάκη, κ.α.). Έχουν ολοκληρωθεί 650 φυτεύσεις σε σύνολο 1179 δέντρων.
– Προμήθειες 2016:
  1. i) «Προμήθεια σπόρων, φυτών, δενδρυλλίων» Συνολικής Δαπάνης 356,50€
  2. ii) «Προμήθεια φυτοπαθολογικού υλικού, λιπασμάτων και βελτιωτικών εδάφους» Συνολικής Δαπάνης 926,53€
iii) «Προμήθεια υλικών άρδευσης χώρων πρασίνου» Συνολικής Δαπάνης  2.283,34€
  1. iv) «Προμήθεια εργαλείων & εξοπλισμού για το συνεργείο Πρασίνου» Συνολικής Δαπάνης 271,00€
  2. v) «Μίσθωση ανυψωτικού μηχανήματος για κλάδευση και κοπή πολύ ψηλών δέντρων», Συνολικής Δαπάνης 558,00€
–  Πραγματοποιήθηκε η αλληλοστήριξη των 4 φοινίκων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην κεντρική πλατεία Σητείας για την μείωση της επικινδυνότητας και πρόκληση ατυχήματος με την πιθανή πτώση κάποιων από αυτούς. Το ποσό που δαπανήθηκε ήταν της τάξης των 7.000€.
Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Χαράλαμπος   Λεβεντέρης

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας