Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Σοκ! Ο ΕΦΚΑ δεκαπλασίασε τις εισφορές των αγροτών

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ - ΕΥΡΩ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με το στόμα ανοικτό μένουν οι αγρότες, που παραλαμβάνουν από τους λογιστές τους, τις ειδοποιήσεις, για να πληρώσουν τις νέες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΦΚΑ μετά την κατάργηση του ΟΓΑ.

Ειδικά στην Ιεράπετρα, όπου οι δυναμικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ανεβάζουν τους τζίρους των παραγωγών κηπευτικών σε υψηλά επίπεδα, εκείνοι που πληρώνουν το «μάρμαρο» είναι, όσοι νοικοκύρηδες δήλωσαν όλα τα εισοδήματα τους το 2015 και οι πιο ευνοημένοι όσοι διακινούσαν τότε τα προϊόντα τους «μαύρα», δηλαδή χωρίς παραστατικά.

«Με το καινούργιο σύστημα προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, πέφτει βαρύς ο πέλεκυς, σε εκείνους που ήταν φορολογικά συνεπείς και τώρα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες εισφορές έως και 15.000 το χρόνο, ενώ μέχρι χθες πλήρωναν από 954 έως 1.500 ευρώ το χρόνο σε δυο εξάμηνα. Οι ασφαλιστικές τους εισφορές δηλαδή δεκαπλασιάστηκαν», μας είπε ο φοροτεχνικός και περιφερειακός σύμβουλος νομού Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης, ενώ ο ασφαλιστικός νόμος προστατεύει εκείνους τους μεγαλοτσιφλικάδες που κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αφού 15.000 ευρώ εισφορές πληρώνει και αυτός που έχει εισόδημα 70.000 ευρώ αλλά και αυτός που έχει εισόδημα 700.000 ευρώ.

Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 γίνεται με βάση τα καθαρά εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015. Από αυτά το ύψος της εισφοράς προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε με το 21,2%.
«Κόντρα στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και την ευημερία των αγροτών αλλά και κόντρα στη δυνατότητα τους να προσφέρουν και να τρέφουν εκατομμύρια στόματα, μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες εργασίας, η ηγεσία της χώρας μας αποφάσισε να εξαφανίσει την αγροτική παραγωγή και όσους εργάζονται τίμια σε αυτήν», υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης, παραθέτοντας 14 επιχειρήματα στις εσπερίδες, όπου καλείται τις τελευταίες μέρες, για να ενημερώσει τους παραπληροφορημένους αγρότες.
1) Η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τον φορολογικό συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 45%
2) Δεκαπλασίασε τη μεγαλύτερη κλίμακα του ΟΓΑ από 1500 ευρώ το 2016 σε 15.000 το χρόνο για το 2017. Ανώτατο όριο εισφορών ΟΓΑ υπέρ ΕΦΚΑ 1242,83 ευρώ το μήνα απο 01/01/2017.
3) Ανέβασε άπαντα τα γεωργικά εφόδια σε ΦΠΑ 24% απο το 13% το καλοκαίρι του 2015.
4) Στερεί το δικαίωμα εκείνου που θα ζητήσει σύνταξη να κρατήσει ένα μικρό μέρος της παραγωγής του, αλλιώς θα του κόβει το 60% της σύνταξης του. Άρθρο 20/ ν. 4387/2016.
5) Δέσμευσε τον λογαριασμό του αγρότη που δεν μπόρεσε να ξεπληρώσει τα περυσινά του χρέη προς τον ΟΓΑ το Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
6) Απαγορεύει να απασχολήσει ο αγρότης έκτακτο προσωπικό καταργώντας του το εργόσημο
7) Τον θεωρεί εργοδότη στεγασμένης επιχείρησης και υπόχρεο καταβολής δώρου Πάσχα, δώρου Χριστουγέννων, και επιδόματος άδειας, ενώ εκείνος δουλεύει καθημερινά και δε γνωρίζει ούτε Κυριακές ούτε σχόλες .
8) Τον κοροϊδεύει με το παραμύθι για το αφορολόγητο του, καθώς δεν έχει καταργήσει τα τεκμήρια του. Στα 20.000 ευρώ καθαρά πλήρωσε πέρυσι 2600 ευρώ. Φέτος πληρώνει 2500. Για ποιο αφορολόγητο μας λένε λοιπόν.
9) Τον αναγκάζει να μεταβιβάσει τα δικαιώματα των οικονομικών ενισχύσεων του ( ΟΣΔΕ) αν θέλει να παίρνει ολόκληρη τη σύνταξη του.
10) Αν θέλει να κάνει διακοπή δραστηριότητος η Εφορία θα ελέγξει τυχόν απαλλαγές ΦΠΑ ,επιδοτήσεις και επιστροφές φόρων, αλλά θα τον αφήσει και χωρίς αγροτικό αυτοκίνητο το οποίο υποχρεούται να μεταβιβάσει η να καταθέσει τις πινακίδες του.
11) Περιορίζει δραστικά την ατομική επιχειρηματική τους ελευθερία και οδηγεί τους αγρότες σε νομικά σχήματα, ομάδες παραγωγών εταιρείες κ.λ.π. που όσο κι αν φαίνονται αποδοτικά, δεν τους επιτρέπουν να έχουν τον έλεγχο της ατομικής τους περιουσίας.
12) Δεν ικανοποίησε κανένα ουσιώδες αίτημα δεκαετιών , για τις παράνομες εισαγωγές για τα λιπάσματα, φάρμακα σκευάσματα, σπόρους και φυτώρια, διατηρώντας ένα πλαίσιο όπου ο καθένας κάνει του κεφαλιού του.
13) Δωρίζει εισφορές στους πλουσιότερους αφού είτε 70.000 βγάλεις είτε ένα εκατομμύριο ευρώ καθαρό κέρδος, πληρώνεις το ίδιο ανώτατο ποσόν των 15.000 ευρώ για τον πρώην ΟΓΑ.
14) Εμπαίζει τον κόσμο, όταν υπόσχεται ανταποδοτικότητα στη σύνταξη του αγρότη, γιατί ακόμα και αν πληρώνει τη μεγαλύτερη εισφορά 1242 ευρώ το μήνα ξέρουμε ότι το εθνικό επίδομα (σύνταξη) θα είναι 385 ευρώ και δύσκολα θα δίνει κάτι ακόμα, με μικρότερο ΑΕΠ, υπογεννητικότητα, και ανάπτυξη στα όρια του τραγικού.
«Οι αγρότες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να μπουν μπροστά και να αφήσουν τους «χαρτογιακάδες» στο περιθώριο. Μόνο αυτοί μπορούν να αφυπνίσουν το σύνολο της κοινωνίας με ένα μοναδικό εργαλείο. Την παραγωγή τους . Όλοι πάνω στους αγρότες χτίζουν τις καριέρες τους», καταλήγει ο Οικονομολόγος κ. Γιάννης Γουλιδάκης.
Την ίδια ώρα οι αγροτικοί φορείς του Ν. Λασιθίου, προετοιμάζονται για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από το 20μελές Παγκρήτιο Συντονιστικό όργανο των αγροτών, το οποίο συγκροτήθηκε στο Ηράκλειο το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.
Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας