Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

"Ο δρόμος είχε τη δική του υστερία"

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/dromos_170203_180517.jpg?mtime=20170203180517"Ο αρμόδιος Υπουργός μετά από επιστολές του δημάρχου (μία το ΄15 και μία πρόσφατα) υποσχέθηκε νομοθετική ρύθμιση αλλά χρειάζεται χρόνος."

Μέσα από ένα εκτενές κείμενο ο αντιδήμαρχος Σητείας Νίκος Λαντζάνάκης  αναφέρεται στην αποκατάσταση του δρόμου που πέρασε....40 κύματα.
Αναλυτικά  


"Η αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου πέρασε από σαράντα κύματα, αναδεικνύοντας όλες τις παθογένειες που έχουμε σαν δημόσια διοίκηση, σαν πολιτικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα αλλά και σαν κοινωνία.

Δε θα σταθώ στη γραφειοκρατία, την πολυνομία και την ευθυνοφοβία. Αυτά είναι γνωστά και δεδομένα και τα υφιστάμεθα όλοι. Θα σταθώ για μία ακόμη φορά στο λαϊκισμό, το ψέμα και τη διαστρέβλωση που είναι πάγια τακτική της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου μας.

Μόλις φάνηκε κάποιο φως στον ορίζοντα για τη λύση του προβλήματος μετά από επίπονες προσπάθειες ενός χρόνου που κατέβαλαν καμιά δεκαριά εμπλεκόμενοι φορείς, βγήκαν στα Μ.Μ.Ε. και είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι χάρη σε αυτούς τα πράγματα πήραν θετική τροπή.

Δοξάστε μας!

Ε όχι κύριοι (και κυρίες)! Το μόνο που καταφέρατε τόσο καιρό ήταν να καθυστερήσετε την αποκατάσταση και να μας σπάσετε τα νεύρα. Και καλά τα δικά μας καταλάβαμε από την αρχή ότι αυτή είναι η τακτική σας. Τα νεύρα των δημοτών; κυρίως των ανατολικών χωριών που δεν τους έφτανε η απομόνωσή τους, έβλεπαν και τον κίνδυνο να αποκοπούν εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο τα υπολογίσατε ; Όχι βέβαια. Και όσες φορές αποφάσισαν να κινητοποιηθούν, λοιδορήσατε την κινητοποίησή τους. Γιατί μόνο εσείς πρέπει να προτρέπετε τον κόσμο σε κινητοποιήσεις. Και σαν κόσμο θεωρείτε τους συνήθεις ακτιβιστές που ανταποκρίνονται συνήθως και τορπίλισαν κάθε αναπτυξιακή πρόταση διαχρονικά αυτού του δύσμοιρου τόπου, που τώρα φτωχοποιείται και φθίνει πληθυσμιακά (157 γεννήσεις-267 θάνατοι το 2016).

Δυστυχώς για αυτούς υπάρχουν όλα τα ντοκουμέντα από τις κατά καιρούς ενέργειες τους και είναι στη διάθεση όποιου τα ζητήσει.

Πάμε πάλι

1. Η δημοτική αρχή εγκαίρως εντόπισε το πρόβλημα από το 2012 και παρήγγειλε τη μελέτη του ΙΤΕ. Αφορούσε τη διάβρωση της ακτής. Δεν είχε ακόμη υποσκαφτεί ο δρόμος αλλά εννοείται ότι αυτά είναι αλληλένδετα.

2. Η μελέτη του ΙΤΕ κράτησε πάνω από δύο χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν οι πιο προηγμένες επιστημονικές μέθοδοι (δορυφόροι, αισθητήρες, αεροφωτογραφίες, προσομοιώσεις). ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.

3. Όταν κατέρρευσε ένα μέρος του δρόμου μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις των μηχανικών της Περιφέρειας και των επιστημόνων του ΙΤΕ, αποφασίστηκε η περίφημη παρέμβαση με λιθορριπή.

4. Η μείζονα αντιπολίτευση βρήκε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να κατηγορήσει, να λαϊκίσει και να μπερδέψει τα πράγματα.

5. Οι προτάσεις που έφερε στο τραπέζι ήταν πρόχειρες και δεν ήταν μελέτες. Ήταν απλά απαντήσεις στην ερώτηση : Υπάρχει άλλος τρόπος στήριξης ενός παραλιακού δρόμου ; Για μία μελέτη χρειάζεται χρόνος και αυτός που θα βάλει την υπογραφή του έχει ευθύνη. Μόνο το ΙΤΕ είχε σοβαρά στοιχεία για τον κόλπο της Σητείας μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση.

6. Ο κύριος Καραμπάς που ρωτήθηκε από την αντιπολίτευση για τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, είπε κάποια πράγματα όντας μακριά. Όταν ήρθε στη Σητεία μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, είπε ότι το έργο πρέπει να γίνει χθες και δεν αποφεύγεται η λιθορριπή.

7. Τον Αύγουστο του 2016 η αντιπολίτευση στο ΊΤΑΝΟΣ κάλεσε τον κόσμο στην παρουσίαση – γράφει η πρόσκληση – μελέτης αντιπρότασης με ομιλητή τον κο Αναγνώστου του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας. Αντιπρόταση ήταν γιατί πρέπει να πουν πάντα κάτι διαφορετικό και να πάνε κόντρα. Μελέτη πάντως δεν ήταν.

8. Γι’αυτό ο κος Καραμπάς που οι ίδιοι αρχικά είχαν επικαλεστεί, διαχώρισε αμέσως τη θέση του.

9. Από την παρουσίαση στο ΙΤΑΝΟΣ αρκετοί παραπλανήθηκαν γιατί νόμισαν ότι δε χρειάζεται να μπουν ογκώδεις πέτρες αλλά αρκούσαν «πετραδάκια» αμμοχάλικο από τον ποταμό κλπ.

10. Άρχισαν διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις και απειλές ενώ συστάθηκε στην πόλη ομάδα κατά της λιθορριπής.

11. Με πρωτοβουλία του δημάρχου έγινε σύσκεψη στον Άγ. Νικόλαο προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και επελέγη η πρόταση του κου Καραμπά, ο οποίος αρχικά είχε προσεγγισθεί από την αντιπολίτευση.

12. Η πρόταση του κου Καραμπά περιελάμβανε λιθορριπή. Μικρότερη σε ύψος, μεγαλύτερη σε πλάτος που προέκυψε από άλλη εκτίμηση του ύψους του χειμερίου κύματος (μείωση κατά 1 μέτρο σε σχέση με τη μελέτη του ΙΤΕ που όμως έγινε αποδεκτή).

13. Τότε αποφασίσθηκε και η προσθήκη άμμου πάνω στις πέτρες. Οι προδιαγραφές της άμμου στηρίζονται στη μελέτη του ΙΤΕ. Κανείς άλλος δεν είχε κάνει τέτοια πρόταση.

14. Η αντιπολίτευση πανηγύρισε ότι αυτή τα κατάφερε όλα αυτά. Ο κόσμος αφέθηκε να πιστεύει ότι δε θα μπουν μεγάλες πέτρες. Λες και αν οι πέτρες είναι 1,5 τόνος και όχι 4 τόνοι δεν είναι λιθορριπή. Επίσης δεν κατάλαβε ότι η αντιπρόταση ήταν αντίθετη με τη μελέτη του ΙΤΕ.

15. Κάποιοι δεν κατάπιαν το δούλεμα και όταν άρχισε η υλοποίηση του έργου έκαναν την καταγγελία στο λιμεναρχείο και σταμάτησαν το έργο. Αυτό έγινε μόλις έπεσαν οι πρώτες πέτρες με παρόντα τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης που έδινε συνεντεύξεις με φόντο την παρέμβαση και απειλούσε με σταμάτημα του έργου, αν δεν έπεφτε ταυτόχρονα και η άμμος.

Αρχίσαμε όλοι να τρέχουμε. Δήμος, Περιφέρεια, Κτηματική, Λιμεναρχείο, Βουλευτές (επερωτήσεις Πλακιωτάκη και Κεγκέρογλου στη Βουλή, παρεμβάσεις του κου Θραψανιώτη στα Υπουργεία και αλλού), Υπουργεία, Εισαγγελείς, γραμματείς, Φαρισαίοι (οι μόνιμοι υποκριτές περίμεναν που θα κάτσει η μπίλια για να κατηγορήσουν ή να οικειοποιηθούν την εξέλιξη ανάλογα με την έκβασή της).

Ο αρμόδιος Υπουργός μετά από επιστολές του δημάρχου (μία το ΄15 και μία πρόσφατα) υποσχέθηκε νομοθετική ρύθμιση αλλά χρειάζεται χρόνος.

16. Η τελευταία εξέλιξη είναι η απάντηση του Εισαγγελέα σε ερώτηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη το Νοέμβριο κου Κουκιαδάκη. Βάζει τη λογική ότι αν υλοποιηθεί το έργο παρανόμως οι υπεύθυνοι δε θα τιμωρηθούν γιατί η παράνομη ενέργεια επιφέρει μικρότερη βλάβη από την επερχόμενη καταστροφή. Καταστροφή που μπορεί να συμβεί, όπως διαπίστωσαν μηχανικοί της Περιφέρειας μετά από αυτοψία και σκέφτηκαν να εξετάσουν και το κλείσιμο του δρόμου.

17. Τι χάσαμε από την όλη ιστορία ; Πήγαν ένα χρόνο πίσω οι εφαρμοστικές μελέτες του ΙΤΕ γιατί δεν μπορεί να γίνει  π.χ. ΜΠΕ αν δεν κατασταλάξει η κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο. Άρα καθυστέρηση σε τυχόν πρόσκληση του ΕΣΠΑ. Διέτρεξαν και διατρέχουν κίνδυνο  όσοι περνούν από αυτό το σημείο. Να μην ξαναλέμε για την αγανάκτηση των ανατολικών χωριών, τη ζημιά στον τουρισμό κλπ. Χάθηκαν επίσης ατελείωτες εργατοώρες των εμπλεκόμενων τεχνικών, διοικητικών οικονομικών παραγόντων των εμπλεκόμενων φορέων που έχουν και άλλα θέματα να ασχοληθούν.

18. Τι κερδίσαμε ; Την άμμο που θα καλύψει τη λιθορριπή, που θα την παίρνει η θάλασσα (γι’αυτό προτείνεται αναπλήρωσή της σε ποσοστό 30% ετησίως!).

19. Μόνο όταν υλοποιηθεί η μελέτη του ΙΤΕ με τους τρεις υποθαλάσσιους κυματοθραύστες (που σημειωτέον είχε προβλεφθεί να γίνει με τις πιο μεγάλες πέτρες που τελικά δε θα μπουν, άρα τότε θα πρέπει να απομακρύνουμε τις μικρότερες και να γυρεύουμε άλλες) θα γίνει μία παραλία πλάτους 30 μέτρων με άμμο που δε θα φεύγει.

20. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος την αμφισβητεί υπάρχουν τα ντοκουμέντα και τα γραπτά κείμενα για όλα τα παραπάνω.

ΝΙΚΟΣ ΛΑΝΤΖΑΝΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ        

Πηγή : Creta live

Συνολικες προβολες σελιδας