Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

tap_water (1)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Στα πλαίσια των δράσεων της Δημοτικής ομάδας της Μείζονος Αντιπολίτευσης για όλα τα σημαντικά θέματα του τόπου, προχωρήσαμε σε διερεύνηση στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Σητείας (Δ.Ε.Υ.Α.Σ.) σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι η εικόνα που προκύπτει από τις εργαστηριακές αναλύσεις για το διάστημα Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος 2016 είναι ανησυχητική και απέχει μακράν απο τα όρια ασφαλείας όπως αυτά ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.
Συγκεκριμένα για το παραπάνω διάστημα, υπήρξε σημαντική υπέρβαση των παραμετρικών τιμών με αποτέλεσμα η υγεία των πολιτών, είναι πιθανόν, να έχει εκτεθεί σε κίνδυνο.
Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα όλες εκείνες οι απαιτούμενες ενέργειες που αφορούν στη βελτίωση και στη σωστή διαχείριση των συστημάτων ύδρευσης και κατ’ επέκταση στην προστασία της δημόσιας υγείας. Επίσης πιστεύουμε ότι ο πολίτης πρέπει να ενημερώνεται επαρκώς και ανελλιπώς για όλα τα αποτελέσματα των αναλύσεων νερού (όπως η σχετική νομοθεσία επιβάλλει) κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους όσους ασκούν διοικητική εξουσία , ότι στο υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας δεν χωρανε ούτε εκπτώσεις, ούτε παραλείψεις, ούτε λανθασμένοι χειρισμοί.
Αναλογιζόμενοι λοιπόν το βάρος της ευθύνης απέναντι στους πολίτες και έχοντας ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, αποστείλαμε την παρακάτω επιστολή στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Λασιθίου και στο Συνήγορο του Πολίτη.
Μείζων Αντιπολίτευση του Δήμου Σητείας

ΠΡΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΗΘΙΟΥ
Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας
Θέμα: Διενέργεια ελέγχου σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού του Δήμου Σητείας Υπεύθυνοι για τη προστασία του πόσιμου νερού είναι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (μέσω της Δημ. Επιχείρησης Ύδρευσης) και όπως προκύπτει απο τη σχετική νομοθεσία(Αριθ.πρωτ.ΔΥΓ2/οικ42736) θα πρέπει:
-να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των πηγών -να συντηρούν τακτικά και να ελέγχουν τα συστήματα άρδευσης και
-να διενεργούν συστηματικά τους προβλεπόμενους απο τη κείμενη νομοθεσία ελέγχους.
Επίσης θα πρέπει να ”γνωστοποιούν αμέσως στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας κάθε υγειονομικό κίνδυνο που εμφανίζεται καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν για την εξουδετέρωση του, αλλά και να ενημερώνεται το κοινό και να διακόπτεται(υπό προϋποθέσεις) αμέσως η παροχή του νερού, όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν υπερβάσεις στις παραμετρικές τιμές και ως εκ τούτου τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία”.
Επειδή όπως προκύπτει απο τις εργαστηριακές αναλύσεις του πιστοποιημένου και συμβεβλημένου εργαστηρίου, οι παραμετρικές τιμές(κυρίως το μικροβιακό φορτίο,ολικά κολοβακτηριοειδή και Ε.coli) βρίσκονται εκτός ορίων σε επικίνδυνο βαθμό και άρα το πόσιμο νερό κρίνεται ακατάλληλο, επειδή η αρμόδια υπηρεσία(ΔΕΥΑΣ) δεν προέβη σε επανέλεγχο ως όφειλε( ούτε και όταν το δειγματοληπτικό σημείο ήταν δημοτικό σχολείο),επειδή δεν ενημέρωσε την υπηρεσία σας όπως προβέπει η νομοθεσία και επειδή δεν ενημέρωσε τους πολίτες(ακατανόητη αμέλεια η μη ενημέρωση της διεύθυνσης του δημοτικού σχολείου)
σας παρακαλούμε όπως εξετάσετε εάν υπάρξαν πράξεις η παραλείψεις που έθεσαν η θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Η παρούσα θα αποσταλεί και στο Συνήγορο του Πολίτη, έτσι ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να διερευνήσει το θέμα και να συμβάλλει με αυτό το τρόπο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο τη προστασία της δημόσιας υγείας.
Επισυνάπτουμε τις αναλύσεις των νερών που έχουν διενεργηθεί απο 16/9/2016
έως 16/12/2016. Η Μείζ. Αντιπολίτευση του Δήμου Σητείας

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας