Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Το “τσικνίζει” απόψε η Κρήτη

Τσικνοπέμπτη ψησταριάΤσικνοπέμπτη σήμερα και ένα απέραντο πέπλο τσίκνας, συνδυασμένο με νότες μουσικής, χαράς και κεφιού, αναμένεται να καλύψει ολόκληρη την Κρήτη.
Οι ψησταριές από νωρίς το πρωί θα πάρουν φωτιά, πλούσιοι μεζέδες θα σιγοψήνονται, ενώ το κρασί θα ρέει άφθονο στις δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει σε κάθε γωνιά του νησιού Δήμοι και Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Το βράδυ μικροί και μεγάλοι μασκαράδες θα ξεχυθούν στους δρόμους και το πάρτι με τα ρόπαλα και τους αφρούς θα κρατήσει μέχρι το πρωί.
Στο Ηράκλειο ένα μεγάλο πάρτι θα στηθεί στο κέντρο της πόλης, και συγκεκριμένα στη Λότζια, από τις 8 το βράδυ. Το ρυθμό του χορού και του κεφιού θα μεταφέρουν στους μεταμφιεσμένους που θα πλημμυρίσουν το κέντρο της πόλης dj και ομάδες χορού, παρουσιάζοντας χορευτικά δρώμενα και happenings.

"Τσικνίσματα" στο Αρκαλοχώρι
Τηρώντας την παράδοση των τελευταίων έξι ετών, στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας θα πραγματοποιηθούν και φέτος τα "Τσικνίσματα". Οι ψησταριές θα στηθούν στους δρόμους, ενώ κέφι, διάθεση και κρασί θα περιμένουν δημότες και επισκέπτες στο Αρκαλοχώρι.
Μικροί και μεγάλοι θα ξεφαντώσουν με μουσική, χορό και θεατρικά δρώμενα, ενώ η σημερινή ημέρα, η Τσικνοπέμπτη, θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Όλοι όσοι βρεθούν σήμερα στο Αρκαλοχώρι, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να αποδράσουν για λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα.
«Εφοδιαστείτε με αποκριάτικη διάθεση, χαμόγελο και πολλή τρέλα. Φορέστε τα αποκριάτικά σας και ελάτε να τσικνίσουμε παρέα», αναφέρει στο κάλεσμά του ο Δήμος Μινώα.

"Κρητικός γάμος" στο Τσαλικάκι
Η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του κρητικού γάμου, με συνοδεία λύρας και πλήθους καλεσμένων, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τσικνοπέμπτη στις γειτονιές της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι.
Το "μυστήριο του γάμου" θα τελεστεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας στις 5 το απόγευμα, και οι διοργανωτές προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα ξέφρενο γλέντι με πολλά ευτράπελα και παραδοσιακά εδέσματα.
Το γαμπρό και τη νύφη θα μεταφέρει άμαξα στις γειτονιές της Αγίας Μαρίνας με τη συνοδεία λύρας από το συγκρότημα του Μιχάλη Ρεθεμνιωτάκη, ενώ θα χορέψουν τα μέλη του συγκροτήματος του Βασίλη Πιλάλη και τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας.
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Μαλεβιζίου, έχει ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Μαλεβιζίου "Μαλβαζία", οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και των Νηπιαγωγείων της Αγίας Μαρίνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας.

Καντάδες στα σοκάκια των Μαλίων
Με όμορφες μελωδίες, που θα φέρουν στο νου νοσταλγικές εικόνες παλαιότερων εποχών, θα πλημμυρίσουν τα πλακόστρωτα σοκάκια των Μαλίων απόψε.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Μαλιώτικου Καρναβαλιού, η Χορωδία Μαλίων με μαέστρο τον κ. Νίκο Αντωνακάκη, ο Σύλλογος Γυναικών "Εστία", ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι "Σαρπηδονίστας", αλλά και μουσικοί και κανταδόροι του τόπου, με λύρες, λαούτα, μαντολίνα και κιθάρες, θα αναβιώσουν για 3η συνεχή χρονιά το έθιμο της παλιάς καντάδας.
«Σας περιμένουμε να σιγοτραγουδήσουμε όλοι μαζί σε μια διαφορετική μουσική παρέλαση με ακούσματα από τα παλιά, που αφετηρία θα έχει το πρώην Δημαρχείο Μαλίων στις 6 το απόγευμα» αναφέρει στην πρόσκλησή του ο Σύλλογος Γυναικών "Εστία".

Ψησταριές στη Σητεία
Με "τσικνίσματα", μουσική, χορό και γρίφο θα εορταστεί στη Σητεία η Τσικνοπέμπτη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5:30 σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό Κήπο, με τη διοργάνωση της ομάδας "Αγκιναροκουκκορακάκηδες". Η βραδιά θα κλείσει με μουσική από τον dj Θεόδουλο Λαγουδάκη.

Κινητές ψησταριές στα Χανιά
Με πρωτότυπο τρόπο θα "τσικνίσουν" όσοι σήμερα το απόγευμα βρεθούν στην Κίσσαμο. Θέλοντας να δώσουν ένα διαφορετικό τόνο στο έθιμο του τσικνίσματος, ο Δήμος Κισσάμου, η Πολιτιστική Επιχείρηση του Δήμου και η καρναβαλική Επιτροπή ετοιμάζουν πολλές εκπλήξεις.
Το ξεκίνημα θα γίνει από το Δημαρχείο στις 5:30 το απόγευμα, με δύο "κινητές" ψησταριές να "τσικνίζουν" στους δρόμους του Καστελίου μέσω των κεντρικών εμπορικών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Αναγνώστη Σκαλίδη.
Η μεγάλη συνάντηση θα γίνει στην πλατεία Ελευθέριου Βενιζέλου με πολλές τσικνοαποκριάτικες εκπλήξεις, ενώ θα συμμετέχουν οι κισσαμίτικες σχολές χορού.
Χορηγοί της εκδήλωσης θα είναι τα κρεοπωλεία της πόλης.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας