Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ψυχρό κύμα "μουσαφίρης" από τα Βόρεια- που θα το "στρώσει"

ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ - ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ - ΚΡΥΟΟ χειμώνας μετά το σύντομο διάλειμμα των νοτιάδων του ήλιου και των θερμοκρασιών, που χτύπησαν μέχρι και 20άρια, σκηνικό που ακροβατούσε μεταξύ... άνοιξης και φθινοπώρου με ολίγην από Αλκυονίδες, επιστρέφει και το ερώτημα είναι πόσο δυναμικά θα παραμείνει στην περιοχή μας από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κάτι που ως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον "αέρα" με μικρές πιθανότητες εκπλήξεων προς το... λευκότερο και πολικότερο.

Το μόνο που φαίνεται να έχει "κλειδώσει" με τα υφιστάμενα στοιχεία είναι ότι έρχεται ένα πολύ βροχερό, πολύ κρύο και αρκετά χιονισμένο στα μεγάλα υψόμετρα σαββατοκύριακο με την πρόγευση να αναμένεται αύριο Παρασκευή. Το χειμωνιάτικο σκηνικό θα εστιαστεί κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, περιλαμβάνοντας στο... μενού βροχές, καταιγίδες και χιόνια.
Επίσης, χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα πιάνουν, σύμφωνα με τη γνωστή ερασιτεχνική ομάδα των "Μετεοκρητών", στο ελάχιστο από 6-7 βαθμούς Κελσίου και στο μέγιστο από 10-12, αντίστοιχα. Θα πρόκειται για την πρώτη... "συνάντηση γνωριμίας" με το ψυχρό κύμα που μας έρχεται "μουσαφίρης" από τη βόρεια κεντρική Ευρώπη, δηλαδή την κατάβαση των παγωμένων αέριων μαζών πάνω από το νησί μας που προς το παρόν δεν έχουν αποκαλύψει πλήρως τις προθέσεις τους για τις επόμενες ημέρες. Εκπλήξεις δεν αποκλείονται, όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνει κανείς εκτιμήσεις για την εβδομάδα που έρχεται.

Πλησιάζει βαρομετρικό χαμηλό
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τις επόμενες μέρες δείχνουν ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει την περιοχή μας με... άγριες διαθέσεις. Για σήμερα δε φαίνεται ότι θα μας δείξει το πρόσωπό του, καθώς, σύμφωνα με το μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα, έχουμε σχετικά καλό καιρό με νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες, χωρίς να αποκλείεται ασθενής βροχή στα δυτικά.
Από την Παρασκευή 10/02 αρχίζει να μας προσεγγίζει το χαμηλό βαρομετρικό από τα δυτικά, απ' όπου και θα ξεκινήσει κατά το μεσημέρι η αλλαγή του καιρού.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, την ίδια στιγμή ένα βόρειο ρεύμα θα φτάσει πάνω από την Κρήτη, με αποτέλεσμα το νησί μας να αποτελέσει τη λεγόμενη "ζώνη σύγκλισης" των δύο, που θα προκαλέσει τα αρκετά και έντονα φαινόμενα, κυρίως με πολλές βροχές και κρύο. Η μεγαλύτερη ένταση της κακοκαιρίας αναμένεται το Σάββατο, ενώ το σκηνικό θα διατηρηθεί και την Κυριακή, οπότε το μεν χαμηλό θα έχει μετακινηθεί ανατολικά, αλλά ο βόρειος αντικυκλώνας θα παραμένει, διατηρώντας την ψυχρή αέρια μάζα πάνω από την Κρήτη. Αυτή θα είναι και η αιτία που πολλές περιοχές σε υψόμετρα πάνω από 1.500 μέτρα θα δουν χιόνι το Σάββατο. Ενδέχεται μάλιστα την Κυριακή να το στρώσει ακόμα χαμηλότερα ως τα 1.200 μέτρα, κάτι που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο. Το κρύο θα είναι αισθητό το σαββατοκύριακο κυρίως στα βόρεια του νησιού, με μέσο όρο θερμοκρασίας στα πεδινά από 7 η χαμηλότερη έως 12 βαθμούς Κελσίου η υψηλότερη.

Κρύο με βοριάδες ως την Τετάρτη και... βλέπουμε
Τις αξιόλογες βροχοπτώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, που δε θα φτάσουν σε ακραίες τιμές, και τα χιόνια στα ορεινά θα ακολουθήσει αρκετό κρύο, που θα γίνει ακόμα πιο έντονο λόγω των βόρειων ανέμων, οι οποίοι θα αρχίσουν να πνέουν από την Κυριακή, σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλη Δρετάκη. Όπως σημείωσε ο ίδιος, από την Κυριακή ως την Τρίτη θα έχουμε στην Κρήτη βοριάδες και κρύο, με λίγες βροχές ή χιονόνερο και χιόνια πάνω από τα 700 μέτρα. Υπάρχει πιθανότητα για λίγο περισσότερο κρύο την ερχόμενη Τετάρτη, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια εκτίμηση.
Ρεπορτάζ : Σταύρος Μουντουφάρης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας