Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ήρθε ο κουτσοΦλέβαρος με τα δύσκολα, καλό μας μήνα

Φεβρουάριος ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ
Η αυλαία για το Φεβρουάριο ανοίγει μέσα σε ένα περίπλοκο σκηνικό για ολόκληρο τον πλανήτη, που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Και φυσικά στη γειτονιά μας.

Οι πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Τραμπ επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχαν εκφραστεί, βάζοντας κυρίως την Ευρώπη σε "αναμμένα κάρβουνα".
Ο προεκλογικός πυρετός σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει και στη μέση βρίσκεται ως συνήθως το ελληνικό πρόβλημα, με τις πιο κρίσιμες ημερομηνίες να είναι μέσα στο Φλεβάρη.
Στις 3 του μήνα ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα, με το Brexit να βρίσκεται στην πρώτη θέση της ατζέντας, μαζί φυσικά με το δημοσιονομικό "αύριο" της Ελλάδας, το οποίο θα κυριαρχήσει στο παρασκήνιο, καθώς οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα λάβουν τις αποφάσεις τους σε πολιτικό επίπεδο.
Εκείνες που θα καθοριστούν από τη δημοσιοποίηση, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου, των δύο εκθέσεών του, για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και κυρίως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τις "διαρροές" να δείχνουν ότι το ΔΝΤ θα εκτιμήσει πως είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
Αναλόγως των εξελίξεων - που δύσκολα θα μπορούσαν να προβλεφθούν ως θετικές - το Euroworking Group της 9ης Φεβρουαρίου θα δώσει το σήμα για τα όσα θα ακολουθήσουν στο κρισιμότερο Eurogroup των τελευταίων μηνών, στις 20 του μήνα, ημερομηνία που θεωρείται "σταθμός". Ο λόγος είναι απλός. Αν παρέλθει αυτό το ορόσημο χωρίς συμφωνία στην αξιολόγηση, άρα χωρίς εκταμίευση των δόσεων και ειδικά αν έχει προηγηθεί η αναμενόμενη απόφαση του ΔΝΤ για έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα θα "παγώσουν" τα πάντα, ενόψει του εκλογικού πυρετού, την αυλαία του οποίου ανοίγει η Ολλανδία το Μάρτιο.
Σε αυτήν την περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αφού χωρίς δόσεις το σενάριο μιας επανάληψης του καλοκαιριού του 2015 είναι απόλυτα ρεαλιστικό με ραγδαίες εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Η ετυμολογία
Δύσκολος λοιπόν ο Φεβρουάριος, μήνας που πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη februum (που μετεξελίχθηκε σε februarius) και παραπέμπει στον εξαγνισμό και στις τελετές καθαρμού, γνωστές ως Februa ή Februatio, που λάμβαναν χώρα στην αρχαία Ρώμη κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.
Οι τελετές αυτές ήταν αφιερωμένες και στους νεκρούς, έχοντας αφήσει το στίγμα τους στις σημερινές Απόκριες.
Η δεύτερη ονομασία του, η ελληνική, "Φλεβάρης", έχει δε τη δική της ετυμολογία, καθώς προέρχεται από τις "φλέβες" - φυσικά υπόγειου νερού - που άνοιγαν μετά τις βροχές του Δεκέμβρη και του Γενάρη.

Τα δίσεκτα
Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα έχει διάρκεια 28 ημερών - εξ ου και "κουτσοφλέβαρος" - όπως φέτος, ενώ τα λεγόμενα δίσεκτα έτη έχει 29. Αρχικά με την ημερολογιακή μεταρρύθμιση του Ιουλίου Καίσαρα το 45 π.Χ. ο Φεβρουάριος είχε 29 μέρες τα κοινά έτη και 30 μέρες στα δίσεκτα.
Όμως, το 4 π.Χ. ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος αφαίρεσε από το Φεβρουάριο μία μέρα και την πρόσθεσε στον Αύγουστο, μήνας ο οποίος ήταν αφιερωμένος στο πρόσωπό του.
Η παρέμβαση του Ιουλίου Καίσαρα θεωρήθηκε αναγκαία για τη διόρθωση του ημερολογίου χάρη στις μετρήσεις του Αλεξανδρινού Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη, ο οποίος, βασισμένος στους υπολογισμούς του πατέρα της αστρονομίας Ίππαρχου, θέσπισε ένα ημερολόγιο του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος πρόσθεταν ακόμη μία ημέρα, μετά την «έκτη προ των καλενδών του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Δηλαδή δίσεκτου.
Το δις (δηλαδή δύο φορές) παρερμηνεύτηκε σε δυς με την έννοια της δυστυχίας, εξ ου και η λαϊκή πεποίθηση ότι τα δίσεκτα έτη είναι γρουσούζικα.
Μάλιστα, στην παλιά Κρήτη και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σήμερα τα δίσεκτα έτη δε γίνονται γάμοι, ενώ αναβάλλονται σημαντικές αποφάσεις για να μην καταδικαστούν από τη "γρουσουζιά".

Το ελληνικό disaster
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δυστυχισμένο... "δυς" έχει επιβιώσει και μέσω της Αγγλικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Ελάχιστοι βέβαια είναι αυτοί που το γνωρίζουν, ότι δηλαδή η αγγλική λέξη disaster προέρχεται από το "δυς" και το "αστήρ", δηλαδή αστέρας, παραπέμποντας στην καταστροφική δράση από αστεροειδείς ή μετεωρίτες (ουσιαστικά "δυσοίωνος αστήρ").

ΚΑΙ ΤΟ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ

Τα έθιμα της Αποκριάς από την αρχαιότητα
Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που περνάει μέσα από τις Απόκριες και τα έθιμά τους, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το βασίλειο των νεκρών, όπως τα έχει διατηρήσει η λαϊκή και θρησκευτική παράδοση, με το Ψυχοσάββατο και τα κόλλυβα (βρασμένο σιτάρι από τον ιερό καρπό των αρχαίων, προς τιμήν των νεκρών, που παρέπεμπε στις χθόνιες θεότητες και σε τελετές προς τιμήν τους, όπως τα Ελευσίνια Μυστήρια και τα Ανθεστήρια).
Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι ο Φλεβάρης είναι και ο μήνας των ερωτευμένων, με τη διάσημη αν και αμφιλεγόμενη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που προκαλεί παγκόσμια φρενίτιδα, κυρίως καταναλωτική.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας