Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

25 γιατροί της γειτονιάς για 250.000 ασθενείς στην Κρήτη

γιατρός - ασθενης
"Ανάσα" στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας αναμένεται να δώσει ο θεσμός του "γιατρού της γειτονιάς", που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Όπως έγινε γνωστό μέσω της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, το νέο σύστημα εξωνοσοκομειακής φροντίδας, που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, προβλέπει τη λειτουργία συνολικά 25 τοπικών μονάδων στα αστικά κέντρα όλης της Κρήτης.
Την ώρα που τα νοσοκομεία του νησιού ασφυκτιούν λόγω του τεράστιου προβλήματος υποστελέχωσης προσωπικού, η εν λόγω εξέλιξη μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΣΥ του νησιού, εγείρεται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα για το πώς θα επανδρωθούν οι νέες πρωτοβάθμιες δομές υγείας, την ώρα που η Πολιτεία αδυνατεί να πράξει το ίδιο με τα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα ισχυρίστηκε στη "Νέα Κρήτη" ο υποδιοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος, η χρηματοδότηση για τους "γιατρούς της γειτονιάς" είναι ήδη εξασφαλισμένη από κοινοτικά κονδύλια.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Σε όλη την επικράτεια της χώρας αναμένεται να λειτουργήσουν συνολικά 240 τοπικές μονάδες υγείας.
Οι συγκεκριμένες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφορούν σε 60 αστικές περιοχές της Ελλάδας. Στις περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται και 25 μονάδες για την Κρήτη:
Οι 14 εξ αυτών θα βρίσκονται στο νομό Ηρακλείου, οι 5 στο νομό Χανίων, ενώ από τρεις δομές θα έχουν ο νομός Ρεθύμνου και ο νομός Λασιθίου.
Κάθε μονάδα θα στελεχώνεται από μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας συνολικά δέκα ατόμων. Η 10μελής αυτή ομάδα θα περιλαμβάνει οικογενειακό γιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, κοινωνικό λειτουργό, αλλά και διοικητικό προσωπικό.
Εξάλλου, απ' όλες τις τοπικές μονάδες που θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα αναμένεται να καλυφθούν οι ανάγκες για πρωτοβάθμια περίθαλψη συνολικά 2 εκατομμυρίων πολιτών σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε επίπεδο Κρήτης, οι 25 μονάδες Υγείας αναμένεται να εξυπηρετήσουν 250.000 ασθενείς.

«Ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση»
«Για πρώτη φορά υπάρχει από την Πολιτεία σχέδιο για ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στο κενό που παρατηρείται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας», ανέφερε αρχικά στη "Νέα Κρήτη" ο υποδιοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Στέλιος Δημητρακόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν πρόκειται απλά «για ένα ακόμη σχέδιο στα χαρτιά, καθώς υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».
Ωστόσο, ο κ. Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για κάλπικες εξαγγελίες των προηγούμενων κυβερνήσεων αναφορικά με το θέμα της Δημόσιας Υγείας.
«Με αυτό το εγχείρημα έρχεται να καλυφθεί ένα τεράστιο κενό που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, μετά από εξαγγελίες πάρα πολλών κυβερνήσεων διαφόρων αποχρώσεων αναφορικά με τον περίφημο οικογενειακό γιατρό και τα κέντρα υγείας χρηστικού τύπου», δήλωσε με νόημα ο υποδιοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Ναι μεν, αλλά από τους εργαζόμενους
«Είναι ένα καλό βήμα για αρχή», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Γιώργος Χονδροζουμάκης, ο οποίος, ωστόσο, αναρωτιέται για το πώς θα στελεχωθούν οι εν λόγω μονάδες. «Είναι ένα ζήτημα αυτό, αφού βλέπουμε ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού», επισήμανε.
Επιφυλακτικός παρουσιάστηκε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης. «Περιμένουμε να δούμε τι θα είναι. Αλλά, επειδή κάθε φορά άλλα λένε και στο τέλος άλλα βλέπουμε να γίνονται, είμαστε επιφυλακτικοί», επισήμανε ο κ. Μανουσάκης.
«Ο "γιατρός της γειτονιάς" θα αποσυμφορήσει την κατάσταση», μας είπε η πρόεδρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Αφροδίτη Νικητάκη, η οποία πρόσθεσε ότι «εάν κάθε οικογένεια έχει το γιατρό της, δε θα χρειάζεται να πηγαίνει για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νοσοκομείο».
Παρά το ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εμφανίζονται ικανοποιημένοι για το θεσμό του "γιατρού της γειτονιάς", κάποιοι εξ αυτών δε δίστασαν να εκφράσουν την επιφύλαξή τους για το αν τελικά το σχέδιο της Πολιτείας πάρει "σάρκα και οστά" και δεν έχει την τύχη αντίστοιχων εξαγγελιών από το παρελθόν.
Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος, Φωτεινή Μαυροματάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας