Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Στο Ν. Λασιθίου διαγράφηκαν 206 αλλά ιδρύθηκαν 170 νέες επιχειρήσεις

Για άλλη μια χρονιά οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων στο Νομό Λασιθίου υπολείπονται των διαγραφών, γεγονός που καταδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα και η επαγγελματική δραστηριότητα εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της εντεινόμενης φορομπηχτικής και εισφοροεισπρακτικής λογικής του κράτους.
Σε συνδυασμό δε με την έλλειψη κινήτρων και μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης και της περαιτέρω αφαίμαξης του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος από τα νοικοκυριά, η κατάσταση οδηγεί σε κλείσιμο καταστημάτων, επιχειρήσεων, αλλά και παύση της δραστηριότητας επαγγελματιών παροχής υπηρεσιών.
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Νομού Λασιθίου διαγράφηκαν 206 και ιδρύθηκαν 170 επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε ανάλογη είναι η εικόνα με τα προηγούμενα δυο – τρία χρόνια, με το ισοζύγιο των διαγραφών έναντι των νέων επιχειρήσεων να παραμένει αρνητικό…
Αναλυτικότερα στο Εμπορικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Λασιθίου οι ιδρύσεις ήταν 46 και  οι διαγραφές 51.
Στο Τουριστικό (το μόνο με θετικό πρόσημο), οι ιδρύσεις ήταν 21 και οι διαγραφές 17.
Στο Τμήμα Υπηρεσιών, όπου διαφαίνεται και πιο καθαρά το πρόβλημα, οι ιδρύσεις ήταν 84 και 106 οι διαγραφές.
Στο Τμήμα Μεταποίησης, οι ιδρύσεις ήταν 19 και οι διαγραφές 32.
«Κατά τη γνώμη μου η εξήγηση για τη σχετικά μεγάλη διαφορά στις διαγραφές έναντι των ιδρύσεων στο Τμήμα Υπηρεσιών, οφείλεται στην υψηλή φορολογία, αλλά και στις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις», είπε ο κ. Χαριτάκης, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή ωθεί εμφανώς προς την ένταση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, αποφέροντας αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας