Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Σητεία

Σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης τελέστηκε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας, η εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Γεωργίου Μονιού, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, με τη συμμετοχή πλειάδος Ιερέων και την παρουσία πλήθους πιστών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο του ναού π. Γεώργιο Μονιό.
Ο νέος Πρεσβύτερος της Τοπικής μας Εκκλησίας στον χειροτονητήριο λόγο του σημείωσε ότι «δέχομαι σήμερα από τα τίμια χέρια σας, Πάτερ και Δέσποτα, τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης και καθίσταμαι οικονόμος και διάκονος των μυστηρίων της χάριτος προς οικοδομή και θεραπεία των πασχόντων μελών της Εκκλησίας Χριστού».
Ο χειροτονηθείς ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του Ι. Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας π. Φιλοκτήμονα Αυγουστινάκη για την πατρική φροντίδα που επέδειξε γι’ αυτόν όλους αυτούς τους μήνες της διακονίας του και τους κόπους που κατέβαλε για την ιερατική του συγκρότηση. Μαζί με αυτόν ευχαρίστησε τους π. Μιχαήλ Θαλασσινό και π. Μηνά Κρητικό και όλους τους συνεργάτες της Ενορίας για την αγάπη και τη φροντίδα τους. Τέλος, ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο για την αγάπη και την καλοσύνη του, με την οποία τον περιέβαλε ως Πρωτοσύγκελλος αρχικά και ως Επίσκοπος σήμερα της τοπικής Εκκλησίας. Και κατέληξε: «Ευχηθείτε ιδιαιτέρως για μένα αφού, χάριτι Θεού, είμαι η πρώτη χειροτονία Σας, ώστε να σας δικαιώσω εν ημέρα κρίσεως και είστε ακατάκριτος από τις δικές μου ανθρώπινες αδυναμίες και ελλείψεις».
Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τον νέο Πρεσβύτερο εξήρε την απόφαση του να εισέλθει στις τάξεις του Ιερού Κλήρου και να  υπηρετήσει τον λαό του Θεού πλεόν από το ιερό Θυσιαστήριο. Όπως τόνισε «Η ιερωσύνη είναι ένα μέγα και συνεχές θαύμα που απεργάζεται μέσα στην Εκκλησία η φιλανθρωπία του Θεού. Ο άνθρωπος, το οστράκινο σκεύος, λαμβάνει την ιερωσύνη και γίνεται μεσίτης Θεού και ανθρώπων, λειτουργός των μυστηρίων, οικονόμος της Θείας Χάριτος, ποιμήν αθανάτων ψυχών «αίματι Χριστού εξηγορασμένων» κατά τον Μ. Βασίλειο. […] Η ιερωσύνη αποτελεί συμμετοχή στην αποστολή του Χριστού. Το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας είναι έργο αποστολικό, είναι η συνέχιση και η προέκταση του έργου του Χριστού. Ο Ιερεύς ποιμαίνει τα δικά Του λογικά πρόβατα. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο μέγας και αιώνιος αρχιερεύς της Εκκλησίας, του οποίου το αρχιερατικό αξίωμα συνεχίζεται δια μέσου του θεσμού της ιερωσύνης.
Η ιερωσύνη ως αποστολή είναι πρωτίστως έργο αγάπης προς τον Χριστό και προς το ποίμνιο του Χριστού, το οποίο οι κληρικοί καλούνται να διαποιμάνουν. Η ιερωσύνη είναι «έργον διακονίας» (Εφ. 4,12), που σημαίνει ταπεινή υπηρεσία και θυσιαστική προσφορά προς τους άλλους, τους αδελφούς μας, τους οποίους ως κληρικοί αναλαμβάνουμε να διακονήσουμε. Γι᾿ αυτό και το πνεύμα διακονίας είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του ιερατικού υπουργήματος και των διαφόρων εξουσιών και αξιωμάτων του κόσμου τούτου. Σε αυτό το διακονικό και θυσιαστικό χαρακτήρα της βρίσκεται και η αξία, η τιμή και το μεγαλείο της ιερωσύνης. Πρότυπά μας  είναι ο Κύριος Ιησούς και οι Απόστολοι Του, που υπηρέτησαν το κήρυγμα του Ευαγγελίου «εν υπομονή πολλή, εν θλίψεσιν, εν ανάγκαις, εν στενοχωρίαις, εν πληγαίς, εν φυλακαίς, εν ακαταστασίαις, εν κόποις …» (Β´ Κορ. 6, 4-5). […]
Να κρατήσεις την αγάπη σου στη Θεία Λατρεία, το πνεύμα της αυταπάρνησης, την αποστολική κακοπάθεια, το βαθύ αίσθημα ευθύνης και την ακατάβλητη εργατικότητα που χαρακτηρίζουν το γνήσιο ιερατικό ήθος. Να ενθυμείσαι και να μνημονεύεις πάντοτε στο Άγιο Θυσιαστήριο και τον μακαριστό Γέροντα και Προκάτοχό μου Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο, από τα τίμια χέρια του οποίου έλαβες τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης. Η μακαρία ψυχή του θα αγάλλεται σήμερα και θα συνευφραίνεται μαζί μας από το επουράνιο και νοερό θυσιαστήριο. […] Είμαστε βέβαιοι ότι οι αντιξοότητες ουδέποτε θα πτοήσουν τη θεοσεβή και εμπνευσμένη χριστιανική σου ψυχή στην επιτέλεση της υψηλής αποστολής σου και με τον συνεχή αγώνα και την αμετάθετη πίστη σου θα προσφέρεις την «καλή μαρτυρία». Να γίνεις παπάς, όπως ήταν ο παιδικός σου πόθος. […] Είθε, πάτερ Γεώργιε, η ιερατική σου διακονία να αποβεί κατά πάντα ευάρεστος προς τον Μεγάλο Αρχιερέα, Κύριό μας Ιησού Χριστό, ώστε κατά τη  μεγάλη εκείνη ημέρα της θείας μισθαποδοσίας, να ακούσεις της ευκταίας Αυτού φωνής: «Ευ, δούλε αγαθέ και πιστέ! Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου» (Ματθ.25,21). Αμήν».
Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος πολλοί Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων ο Πανοσ. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παϊσιος Δερμιτζάκης, εκ της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας, καθώς και ο Αιδεσιμ. π. Ιωάννης Γεροντής, Εφημέριος Ι. Ναού Τιμίου Σταυρού πόλεως Αγίου Νικολάου.
Μετά την τέλεση μνημοσύνου και την Απόλυση το αντίδωρο διένειμε ο νέος Πρεσβύτερος, ο οποίος δέχθηκε και τις ευχές για καλή ιερατική διακονία στον Αμπελώνα του Κυρίου.
Ακολούθησε καφές και μικρή δεξίωση για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα του ναού.
 
Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας