Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Η Κρήτη στην "κατάψυξη", έρχονται χιονισμένα Χριστούγεννα

ΑΝΩΓΕΙΑ - ΧΙΟΝΙΑ
Μια "εξπρές" κακοκαιρία, που θα χωρίσει τη χώρα στα δύο, θα μας επισκεφτεί το σαββατοκύριακο. Στα δυτικά της χώρας, ο καιρός θα είναι ανοιχτός, με ηλιοφάνεια αλλά με τσουχτερό κρύο, ενώ ανατολικότερα και πιο νότια θα έχουμε αυξημένες συννεφιές και χιόνι ή χιονόνερο ακόμη και στη βόρεια Κρήτη!

Χαρακτηριστικό του νέου χιονιά θα είναι οι χιονοπτώσεις σε ακόμη πιο χαμηλά υψόμετρα και οι πολικές θερμοκρασίες, που το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη, που δεν είμαστε και πολύ συνηθισμένοι, μας έχουν ταλαιπωρήσει πολύ, βάζοντάς μας στην κατάψυξη. Παράλληλα θα σημειωθεί ενίσχυση των βοριάδων, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ.
Το τσουχτερό κρύο μάς έπιασε εξαπίνης, καθώς με το χειμώνα να έχει καθυστερήσει πολύ να κάνει την εμφάνισή του στα μέρη μας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, δεν είχαμε λάβει τα μέτρα μας και έτσι τα προβλήματα συνεχίζονται τόσο στις πόλεις όσο και στην ενδοχώρα. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με κατολισθήσεις, διακοπές ρεύματος, αλλά και με δυσκολίες που καταγράφονται στις μεταφορές, τόσο στους δρόμους του νησιού όσο και από θαλάσσης.




Χιονισμένα Χριστούγεννα
Αναφορικά, πάντως, με τα καιρικά φαινόμενα, αύριο Κυριακή αναμένεται να υποχωρήσουν, οπότε και θα έχουμε βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πέσουν, ενώ αντίθετα η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πιο υψηλά επίπεδα. Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από την Τρίτη, ενώ τα Χριστούγεννα φέτος αναμένεται να είναι χιονισμένα σε πολλά σημεία της Κρήτης και όλης της χώρας.
Οι περιοχές, πάντως, που σημείωσαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίας χθες το μεσημέρι στην Κρήτη ήταν οι εξής: 2oC Σαμαριά, 3oC Ανώγεια, 4oC Τζερμιάδο, 5oC Ασκύφου, 8oC Πυράθι και Μεταξοχώρι. Ωστόσο, χθες το βράδυ οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές έπεσαν κάτω από το μηδέν.
Το ίδιο σκηνικό θα έχει ο καιρός και το σαββατοκύριακο, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βόρειους ανέμους, που θα πνέουν ενισχυμένοι μέχρι 7 μποφόρ, ενώ αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και βροχοπτώσεις στα πεδινά. Σήμερα θα χιονίσει και στα ημιορεινά της Κρήτης, αλλά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν. Συγκεκριμένα, χιονιά θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης (από τα 600 μέτρα).
Αύριο Κυριακή ο καιρός βελτιώνεται, το τσουχτερό κρύο όμως παραμένει, ενώ έρχεται νέα μεταβολή από την Τρίτη της άλλης εβδομάδας και μετά, αυτή τη φορά με νοτιάδες και καταιγίδες στα πεδινά και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες για μια βόλτα στο βουνό και παιχνίδια με το χιόνι και στα κατά τόπους χιονοδρομικά κέντρα να λειτουργήσουν έστω και στοιχειωδώς για τις ημέρες των Χριστουγέννων.




ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 4 ΝΟΜΟΥΣ
Η πρόβλεψη του καιρού
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πιο αναλυτικά, σήμερα Σάββατο στο Ηράκλειο ο ουρανός θα είναι συννεφιασμένος, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 12 βαθμούς η μέγιστη. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ χιονόνερο αναμένεται στα ορεινά.
ΧΑΝΙΑ
Για σήμερα Σάββατο προβλέπεται συννεφιά στα Χανιά, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 11 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοανατολικούς ανέμους, με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με συννεφιά. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 11 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά.
ΡΕΘΥΜΝΟ
Για σήμερα προβλέπεται συννεφιά και χιόνι στα ορεινά του Ρεθύμνου, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοανατολικούς ανέμους ως 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με συννεφιασμένο ουρανό, με τη θερμοκρασία στους 12 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένηση των ανέμων, από βορειοανατολικές διευθύνσεις και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.
ΛΑΣΙΘΙ
Ο ουρανός σήμερα θα είναι συννεφιασμένος και στο Λασίθι, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα είναι μέτριοι βόρειοι ως 4 μποφόρ. Πιθανές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και σε χαμηλό υψόμετρο. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με συννεφιά, θερμοκρασία που θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βόρειες διευθύνσεις και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.

Πολίτες παγώνουν χωρίς θέρμανση
Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την αύξηση των διεθνών τιμών, έχει μετατρέψει το πετρέλαιο σε είδος πολυτελείας και έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά να μην έχουν καθόλου θέρμανση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παγώνουν από το κρύο, ενώ από την άλλη τραγικές φιγούρες ταυτόχρονα αποτελούν οι άστεγοι του νησιού, που αναγκάζονται να ζουν έξω και κάτω από αυτές τις ψυχρές καιρικές συνθήκες.
Φυσικά να υπενθυμίσουμε ότι για όλους αυτούς τους άπορους συνανθρώπους μας λειτουργούν τα Κέντρα Φιλοξενίας Αστέγων, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν για να βρουν μια ζεστή γωνιά, φαγητό, αλλά και τη θαλπωρή που θα επουλώσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, τις πληγές τους.
Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας