Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Η Κρήτη σε αποκλεισμό- Έρχονται "φουριόζοι" ξανά οι αγροτες -video

ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
Δυναμικές κινητοποιήσεις, με σημείο αναφοράς ένα μαζικό συλλαλητήριο σήμερα στο Ηράκλειο, αναζήτηση εταιρείας ξένων συμφερόντων για την ακτοπλοϊκή μεταφορά των προϊόντων από και προς τον Πειραιά, αλλά και νομική διεκδίκηση αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς είναι το πλέγμα των κινήσεων στις οποίες καταφεύγουν οι αγροτικοί φορείς της ανατολικής Κρήτης, ως απάντηση στη συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ.




Οι κινήσεις αυτές αποφασίστηκαν στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης αγροτικών φορέων των δήμων Ιεράπετρας, Σητείας και Βιάννου, που διεξήχθη χθες στην Ιεράπετρα.
Οι αγροτικοί φορείς συνεδρίασαν εκτάκτως, προκειμένου να χαράξουν τα επόμενα βήματά τους, ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από την κατάσταση ομηρίας, στην οποία, όπως λένε, έχουν οδηγηθεί λόγω της πολυήμερης, συνεχιζόμενης απεργίας των ναυτεργατών.

Οι κινήσεις αντίδρασης
Οι αγροτικοί φορείς αποφάσισαν τη συγκρότηση 7μελούς αντιπροσωπευτικής συντονιστικής επιτροπής, η οποία συζήτησε για το σχέδιο δράσης.
Από τη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν 5 προτάσεις για τις επόμενες κινήσεις:
1ον: Αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση για την άμεση εφαρμογή του σχετικού νόμου για το πλοίο ασφαλείας.
2ον: Πλήρης καταγραφή όλων των ποσοτήτων προϊόντων που κατέληξαν ή αναμένεται να καταλήξουν στις χωματερές.
3ον: Διεκδίκηση, με κάθε δυνατό ένδικο μέσο, αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί.
4ον: Αναζήτηση εταιρείας και οχηματαγωγού ξένων συμφερόντων για να μεταφερθούν τα φορτωμένα με προϊόντα φορτηγά από και προς τον Πειραιά.
5ον: Μαζική μεταφορά παραγωγών στο Ηράκλειο και στο συλλαλητήριο που προετοιμάζεται σήμερα στο λιμάνι. Συλλαλητήριο στο οποίο θα συμμετάσχουν μαζικά και αγρότες από το Τυμπάκι.

Στα Χανιά
Στο λιμάνι της Σούδας συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ παραγωγοί ευπαθών αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ και τη μη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας προς τον Πειραιά που θα μεταφέρει τα προϊόντα τους.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν κυρίως παραγωγοί από τις περιοχές Κουντούρας, Ελαφονησίου και Φαλασάρνων, ενώ στον ίδιο χώρο βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης.
Οι συγκεντρωμένοι παραγωγοί με δηλώσεις τους εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι δεν αλλάζει το «φορολογικό» των ναυτικών, ενώ ζήτησαν την άμεση δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας.
Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι της Σούδας παραμένουν φορτηγά αυτοκίνητα φορτωμένα με αγροτικά προϊόντα.
Νέα 48ωρη παράταση της απεργίας της αποφάσισε στις 2:30 μετά το μεσημέρι χθες η ΠΝΟ, από τις 6 το πρωί σήμερα μέχρι τις 6 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής. Έτσι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, με τους αγρότες της Κρήτης, τους μεταφορείς τους εμπόρους και τους εξαγωγείς ευπαθών αγροτικών προϊόντων να βρίσκονται σε απόγνωση.
Οι κινητοποιήσεις των ναυτικών, που διαμαρτύρονται για φορολογικά ζητήματα, ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή. Έκτοτε παραμένει αποκλεισμένη ολόκληρη η νησιωτική Ελλάδα, ενώ προχθές ένα πλοίο των "Μινωικών Γραμμών", φορτωμένο με ευπαθή αγροτικά προϊόντα, απέπλευσε από το Ηράκλειο και ξεφόρτωσε στο λιμάνι του Πειραιά.
Όλα τα νησιά αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία με βασικά καταναλωτικά αγαθά, τρόφιμα και φάρμακα.
Έκκληση Κουρουμπλή
«Καμία αύξηση της φορολογίας στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών», ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά χθες το βράδυ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Μάλιστα, έχει στείλει και σχετική επιστολή προς το γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννη Χαλά, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αύξησης της φορολογίας στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών, ενώ όπως ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωση, «για τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της ναυτοσύνης, το υπουργείο δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διάλογο, καλώντας τον κάθε φορά αρμόδιο υπουργό και την ΠΝΟ σε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει και την προτεινόμενη ημερομηνία συνάντησης με τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.
Στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη, ο υπουργός χαρακτήρισε σαν «φανταστικά» κάποια θέματα που βάζουν οι ναυτεργάτες, ενώ τόνισε ότι αποφεύγει τη δρομολόγηση του πλοίου ασφαλείας, στηριζόμενος στην κατανόηση της ΠΝΟ για να αποφευχθούν άλλου είδους προβλήματα.

Επιστολή Αρναουτάκη
Την ενεργοποίηση άμεσα όλων των νόμιμων διαδικασιών για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας από και προς την Κρήτη, στα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας Χανίων, ζητά από την κυβέρνηση με νέα επείγουσα επιστολή του, που απέστειλε χθες, ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο περιφερειάρχης στην επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που κοινοποιείται στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, καθώς και σε βουλευτές της Κρήτης, επισημαίνει ότι από τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ οξύνονται τα προβλήματα, καθώς στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια του νησιού, Ηρακλείου και Σούδας, παραμένουν δεκάδες φορτηγά με χιλιάδες τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τα οποία εγκαίρως θα πρέπει να παραδοθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μεταφερθούν και προς την Κρήτη βασικά προϊόντα.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης αναφέρει: «Αξιότιμε κ. υπουργέ, σύμφωνα με νέα απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), οι ναυτικοί συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για δύο ακόμα εικοσιτετράωρα. Από τη συνέχιση των εν λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων εντείνονται και οξύνονται τα προβλήματα αναφορικά με τη μετακίνηση των πολιτών και βεβαίως και με τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών πρώτης ανάγκης για την Κρήτη.
Σημειώνουμε ότι ήδη στην Κρήτη, στα δύο βασικά λιμάνια του νησιού (Ηράκλειο και Σούδα) παραμένουν δεκάδες φορτηγά με χιλιάδες τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τα οποία, εγκαίρως, θα πρέπει να παραδοθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μεταφερθούν και προς την Κρήτη βασικά προϊόντα.
Με σεβασμό στον αγώνα που διεξάγουν τα μέλη της ΠΝΟ, αλλά και αντιλαμβανόμενοι την αγωνία των παραγωγών του νησιού μας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αλλοίωσης των προϊόντων τους, σας ζητούμε να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ενεργοποιηθούν εγκαίρως όλες οι νόμιμες διαδικασίες, για να ξεκινήσει η δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας από και προς την Κρήτη».

Οι "Μινωικές Γραμμές"
«Οι "Μινωικές Γραμμές", κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού, μετά τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και τον "εγκλωβισμό" των αγροτικών προϊόντων στα λιμάνια του Ηρακλείου και όλης της χώρας γενικότερα, εκδηλώνουν έμπρακτα την πρόθεσή της να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους». Τη σημαντική αυτή δέσμευση ανέλαβαν έναντι του αγροτικού κόσμου της Κρήτης οι "Μινωικές Γραμμές" προχθές το απόγευμα και σε συνεννόηση με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πραγματοποίησαν έκτακτο απογευματινό δρομολόγιο από το λιμάνι του Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, το πλοίο έλυσε τους κάβους στις 6 το απόγευμα, μεταφέροντας ευπαθή αλλά και πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα, σε δεκάδες νταλίκες από την ανατολική Κρήτη και τη Μεσαρά.

Ερώτηση Κεγκέρογλου
«Η μη σύγκληση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας συνιστά ευθεία παράβαση καθήκοντος» προειδοποιεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Συγκεκριμένα, με ερώτησή του ζητά να ενεργοποιηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να συγκληθεί το ΣΑΣ, ώστε να δρομολογηθούν πλοία ασφαλείας από και προς την Κρήτη, τονίζοντας ότι η μη σύγκληση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας συνιστά ευθεία παράβαση καθήκοντος.
Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής αναφέρει: «Ευτυχώς, οι "Μινωικές Γραμμές", κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού, εκδήλωσαν έμπρακτα την πρόθεσή τους και βοήθησαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, προγραμματίζοντας την πραγματοποίηση έκτακτου απογευματινού δρομολογίου την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 από το λιμάνι του Ηρακλείου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο λιμάνι "ξέμειναν" αρκετά προϊόντα, καθώς αρκετές νταλίκες δεν κατέστη δυνατό να χωρέσουν στο πλοίο».
Αναφερόμενος στην παράταση της απεργίας τ
ης ΠΝΟ, ο κ. Κεγκέρογλου τονίζει ότι «οι εξελίξεις αυτές, αποτέλεσμα κυβερνητικών πολιτικών, πλήττουν και άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως τους αγρότες της Κρήτης, που τα προϊόντα τους κινδυνεύουν για άλλη μια φορά, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις καλλιέργειες, καθώς ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή στα θερμοκηπιακά λαχανικά.
Επιπρόσθετα, γονείς, μαθητές και ασθενείς αποκόβονται από την υπόλοιπη Ελλάδα, ζητώντας άμεσα λύσεις».
Παρακάτω αναφέρει ότι «με την υπ' αριθμ. 2018/08-12-16 επιστολή του, ο περιφερειάρχης Κρήτης τονίζει ότι στα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου παραμένουν εγκλωβισμένα δεκάδες φορτηγά με χιλιάδες τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τα οποία εγκαίρως πρέπει να παραδοθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα, ζητώντας άμεσα λύσεις και εγρήγορση από πλευράς της Πολιτείας και επειδή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραβαίνει τα καθήκοντά του, αφού δε φροντίζει για τη σύγκληση του ΣΑΣ, μετά τη δεύτερη μέρα διακοπής της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας».
Και συνεχίζει με την ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς:
«- Αντιλαμβάνεστε τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις από την κυβερνητική αδράνεια; Προτίθεστε να επανεξετάσετε τις αποφάσεις σας;
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να συγκληθεί το ΣΑΣ, ώστε να δρομολογηθούν πλοία ασφαλείας από και προς την Κρήτη;».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

«Θα χαθούν οι αγορές που με κόπο κατακτήσαμε»
Στην έκδοση ψηφίσματος, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης.
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ για άλλη μια φορά πλήττουν τον πρωτογενή τομέα της Ιεράπετρας και δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας», αναφέρει το ψήφισμα.
«Η ιδιαιτερότητα της γεωργίας και κυρίως των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, που ως κλάδος της οικονομίας χαρακτηρίζεται από ένταση κεφαλαίου και εργασίας, μεγάλα επενδυμένα κεφάλαια, υψηλό κόστος παραγωγής, σκληρό και αθέμιτο ανταγωνισμό, ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων, ανάληψη υψηλών ρίσκων και αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα, απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση από τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως από το κράτος.
Κατανοώντας πλήρως το δίκαιο των διεκδικήσεων των ναυτικών μας, τα συμφέροντα των οποίων πλήττονται, όπως και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, από τις συνεχιζόμενες μνημονιακές πολιτικές, ζητούμε από την ΠΝΟ να προσεγγίσει το ζήτημα των διεκδικήσεων του κλάδου των ναυτικών κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να μην πλήττονται η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας αφενός, και αφετέρου να εξασφαλίζεται ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς με ελληνικά προϊόντα, στηρίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο όχι μόνο την ελληνική γεωργία, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σκύψει επιτέλους πάνω από τα προβλήματα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας και εν προκειμένω, αφού εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με την ΠΝΟ, να εξασφαλίσει την υπόσταση και τη λειτουργία του αγροτικού τομέα της Ιεράπετρας και όλης της νησιωτικής Ελλάδας γενικότερα, πράττοντας το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο παρά μόνο η εφαρμογή του νόμου, που αφορά στη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τη μεταφορά των ευπαθών γεωργικών προϊόντων, εξασφαλίζοντας έτσι τη λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με ελληνικά γεωργικά προϊόντα και τη στήριξη των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων στις αγορές που με διαχρονικές και επίμονες προσπάθειες κατακτήθηκαν και κινδυνεύουν να χαθούν», αναφέρει το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας.
Στη Σητεία, ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος έχει προσφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη και στην κίνηση αυτή συμπαραστάτες είναι απ' όλη την Κρήτη οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι έμποροι και οι εξαγωγείς, οι οποίοι ζητούν αποζημιώσεις για την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με ψήφους 12 υπέρ και μία κατά, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η απεργία της ΠΝΟ, ενώ ναυτικοί που αισθάνονται τι ζημιά έχει υποστεί η Κρήτη εξέφραζαν τη λύπη τους για την καταστροφή που έχει προκληθεί στην αγροτική παραγωγή.
Ο αγροτικός κόσμος θα συνεχίσει να πιέζει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να εφαρμόσει το Νόμο 4256, δρομολογώντας πλοίο ασφαλείας στη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς ή να επιτάξει ένα πλοίο, το οποίο θα βγάζει από την ομηρία την Κρήτη.
Οι αγρότες της Ιεράπετρας, οργισμένοι για τη συνέχιση της απεργίας, συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων "Μελίνα Μερκούρη", για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να αποφασίσουν τις αντιδράσεις τους.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης -Νίκος Πετάσης

φωτογραφία :Νίκος Χαλκιαδάκης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας