Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

«Μια χρυσή ευκαιρία» για την συνολική διαχείριση των απορριμμάτων στο Λασίθι

Μια χρυσή ευκαιρία για ολόκληρη την Κρήτη και ειδικά για το νομό Λασιθίου χαρακτηρίζει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό απορριμμάτων ο νέος πρόεδρος του Ενιαίου Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, αντιδήμαρχος Ηρακλείου, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, με αφορμή την χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχαν μέλη της νέας διοίκησης του ΕΣΔΑΚ την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο κ. Μαμουλάκης χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης πολύ καλό και τόνισε πως η συνεργασία του ΕΣΔΑΚ με την Περιφέρεια που ήταν ήδη πολύ καλή, φαίνεται πως θα γίνει ακόμα καλύτερη.

Στόχος και ζητούμενου του Περιφερειακού Σχεδιασμού για όλη την Κρήτη είναι να γίνεται μια πιο σωστή αξιοποίηση των απορριμμάτων κάτι που φέρει έσοδα στους Δήμους όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Για το Λασίθι έχει ήδη υποβληθεί πρόταση για νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σητεία, που αναμένεται και φιλοδοξεί να εξυπηρετεί του 60-70% των απορριμμάτων όλου του Νομού με ένα τρόπο περιβαλλοντικά φιλικό σε ένα νομό ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο από τους ΧΑΔΑ ενώ στις αρχές του έτους αναμένεται το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της πρότασης που έχει κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας μέσω του ΕΣΔΑΚ για την δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων. Ο κ. Μαμουλάκης χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση του Δήμου Ιεράπετρας  αφού το κόστος της είναι σχετικά μικρό κόστος αλλά με πολύ μεγάλο αναμενόμενο όφελος, μικρά περιβαλλοντικά αποτυπώματα, στοιχεία που θα εκτιμηθούν θετικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης και με δεδομένο ότι η Ιεράπετρα είναι γνωστό ότι έχει ανάγκες διαχείρισης των πολλών φυτικών της υπολειμμάτων.
Αν αυτά τα έργα προχωρήσουν και σε συνδυασμό με την  προσπάθεια που κάνει ήδη ο Δήμος Αγίου Νικολάου με τον ΧΥΤΑ αλλά και την επικείμενη μονάδα που θα δημιουργηθεί στη Χερσόνησο και θα βοηθά τόσο τον Άγιο Νικόλαο όσο και το Οροπέδιο, ο νόμος Λασιθίου, συνολικά, αποκτά τις συνθήκες ώστε να μπορεί να έχει μια πλήρη και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
Ο κ. Μαμουλάκης τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν πράξη τα σχέδια του ΕΣΔΑΚ είναι και η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και χρειάζεται και εκεί σχεδιασμός και συγκεκριμένες δράσεις για την ευαισθητοποίηση και καλύτερη γνώση των πραγματικών συνθηκών της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως είπε ο ίδιος έχει καλέσει τα σχολεία από όλο το Λασίθι να προγραμματίζουν μια επίσκεψη των μαθητών στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο ώστε να βλέπουν και να μαθαίνουν από πρώτο χέρι που καταλήγουν όσα πετούν στους μπλε κάδους, δράσεις που γίνονται ήδη από σχολεία του Ηρακλείου.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας