Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Παραμένουν δεμένα τα πλοία, συνεδριάζει η ΠΝΟ

απεργία πνοΣυνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων της, ενώ στις 11:00 τα 13 συνδικαλιστικά της σωματεία θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον Άγιο Διονύσιο και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας όπου αντιπροσωπεία θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό.


Την ίδια στιγμή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με γραπτή του δήλωση τονίζει ότι «δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα αλλαγής και εξομοίωσης του καθεστώτος φορολογίας των ναυτικών». «Το έγγραφο που κυκλοφόρησε ως "έγγραφο διαπραγμάτευσης" με τους θεσμούς αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα την "κατάργηση/αύξηση του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών". Για την κυβέρνηση, όμως, δεν τέθηκε ποτέ θέμα κατάργησης του φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς. Η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του ναυτικού επαγγέλματος και της συμβολής των ναυτικών στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και οικονομίας, αποτελούν προγραμματική θέση της Κυβέρνησης. Η στήριξη του επαγγέλματος του ναυτικού αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.
Η δέσμευση και η προσπάθεια της Κυβέρνησης στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης είναι η αδιαπραγμάτευτη διατήρηση του ισχύοντος σήμερα φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς και η αποφυγή κάθε περαιτέρω αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η αύξηση που έχουν υποστεί από τις Κυβερνήσεις της περασμένης πενταετίας έχει οδηγήσει στον τριπλασιασμό της φορολογίας των ναυτικών», σημειώνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Προβλήματα από την απεργία
Η απεργία της ΠΝΟ ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, με τους ναυτικούς να διαμαρτύρονται, όπως λένε, για τη δυσμενή φορολόγηση που φέρεται να δρομολογεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, η Ομοσπονδία έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, αυτήν τη φορά 24ωρη.
Οι κινητοποιήσεις των ναυτικών όμως φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα κυρίως στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων οι οποίοι είχαν ζητήσει ειδικό δρομολόγιο. Με επιστολή τους μάλιστα οι Κρητική παραγωγοί είχαν ζητήσει τη μεταφορά των προϊόντων τους με ειδικό δρομολόγιο. Από την άλλη στο νησί της Κρήτης έχουν εγκλωβιστεί λόγω της απεργίας και μαθητές λυκείων της Αθήνας που βρέθηκαν εκεί στο πλαίσιο πενθήμερης εκδρομής.

ΝΔ: Η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στους ανθρώπους της θάλασσας
Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών είχε τοποθετηθεί και ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης:
«Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της Κυβέρνησής του συνεχίζουν τον εμπαιγμό στους ναυτικούς μας. Παρά τις κούφιες εξαγγελίες και υποσχέσεις τους για προστασία των κοινωνικά αδυνάτων και του εισοδήματος των Ελλήνων ναυτικών, προχωρούν σε μία ακόμη αλόγιστη αύξηση της φορολογίας τους. Η Κυβέρνηση αγνοώντας το υψηλό ποσοστό ανεργίας, την ιδιομορφία και τις ιδιαίτερα σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες του ναυτικού επαγγέλματος δίνει τη χαριστική βολή στους ανθρώπους της θάλασσας, αυξάνοντας την φορολογία τους στο 45%.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησής του, παραβλέπουν το γεγονός ότι με την υιοθέτηση τέτοιων ρυθμίσεων θα προκαλέσουν ακόμη πιο αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και, τελικά, στον αφελληνισμού των πληρωμάτων της. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί απαράδεκτη την υπερφορολόγηση των Ελλήνων ναυτικών, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η φορολογία των ναυτικών επιδοτείται από το ίδιο το Κράτος ή είναι πολύ μικρή.
Οι κινήσεις αυτές, αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση που βρίσκεται ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του. Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε για τον Έλληνα ναυτικό και τη ναυτιλία μας».
Πηγή:  iefimerida.gr

Συνολικες προβολες σελιδας