Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Πεπραγμένα της χρονιας για το Κρητικό Κουαρτέτο

quartet-vespa


Το έτος που σιγά σιγά φέύγει, όπως αποδείχτηκε ήταν η πλέον δημιουργική και παραγωγική χρονιά για το Κρητικό Κουαρτέτο και το Στέλιο Πετράκη ειδικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Ιανουαρίου επελέγησαν να συμμετάσχουν στο Κορυφαίο φετιβάλ globalFEST 2016 όπου 12 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο μοιράστηκαν τις τρεις σκηνές του θρυλικού Webster Hall στη συνοικία Chelsea του Μανχάταν. Σε μια sold out εμφάνιση συνεπήραν το κοινό των δύο χιλιάδων ακροατών και επαγγελματιών της μουσικής βιομηχανίας της Αμερικής, που είχε ελεύθερη πρόσβαση στις 3 σκηνές του κτιρίου.
Τον Φεβρουάριο το Κρητικό Κουαρτέτο ταξίδεψε στην άλλη άκρη, στο Ρατζαστάν της Ινδίας, όπου συμμετείχε στο φεστιβάλ «μουσικής ιερού πνεύματος» και έδωσε παραστάσεις σε δύο πόλεις στην Nagaur και στο επιβλητικό κάστρο Mehrangarh της πόλης Jodhpur, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μπροστά σε ένα υψηλοτάτου επιπέδου διεθνές ακροατήριο, που είχε ταξιδέψει από κάθε γωνιά του πλανήτη στις πόλεις αυτές για το σκοπό αυτό.
Τον Απρίλιο, μία μόλις εβδομάδα μετα τα θλιβερά γεγονότα στις Βρυξέλλες συμμετείχε στο κεντρικό φεστιβάλ εκεί, το «Balkan Trafik! Festival 2016», στο πολιτιστικό κτίριο των Βρυξελλών το “Bozar” παίζοντας ένα ακουστικό πρόγραμμα, με τον κόσμο των Βρυξελλών να περικυκλώνει το σχήμα και να χειροκροτεί και να το ευχαριστεί για την καλλιτεχνική και ηθική συμπαράσταση στις δύσκολες εκείνες στιγμές.
To Μάιο ο Στέλιος Πετράκης ταξίδεψε στο Παρίσι, στο “Maison de la Radio” (σσ. το κρατικό Ραδιομέγαρο) για να παραλάβει από το διευθυντή της Γαλλικής Ραδιοφωνίας “France Musique” Marc Voinchet το βραβείο του δίσκου της χρονιάς για το cd «η τέχνη της Λύρας», και να δώσει μια solo συναυλία στην κατάμεστη αίθουσα του studio 105 του Γαλλικού Ραδιομεγάρου. Εν τω μεταξύ, λίγο πιο νότια, στη Μασσαλία, μια εβδομάδα νωρίτερα, του είχαν απονεμηθεί τα δυο βραβεία “Coup de Coeur” από την Ακαδημία «Charles Cros» για τα cd «Η Τέχνη της λύρας» και «Αυγή τσ’ αυγής». Η ακαδημία Charles Cros είναι ένας σημαντικότατος θεσμός στη Γαλλία, και αποφασίζει κάθε χρόνο να βραβεύσει τις πλέον ποιοτικές εκδόσεις (Βιβλία - cd DVD) προκειμένου να ενθαρρύνει τους παραγωγούς για ανάλογης ποιότητας εκδόσεις στο μέλλον, αλλά και το κοινό για να τις επιλέξει.  
Τον Ιούλιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο μουσικών πράξεων στους εκθεσιακούς του χώρους, που αποσκοπούν στην ανάδειξη εκθεμάτων και εκθεσιακών συνόλων με τη συνοδεία μουσικής, τιμά με την πρόσκλησή του το Στέλιο Πετράκη για μια solo συναυλία, μπροστά στο εμβληματικό έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, τη λίθινη σαρκοφάγο από την Αγία Τριάδα της Μεσαράς, η οποία χρονολογείται γύρω στο 1400 π.Χ.
Τον Αύγουστο μετά και από ορισμένες εμφανίσεις εντός Κρήτης,  το Κουαρτέτο πραγματοποίησε ένα ακόμη υπερατλαντικό ταξίδι, αυτή τη φορά στη Μαλαισία, στο γραφικό χωριό Saraswak συμμετέχοντας σε ένα από τα 20 κορφαία φεστιβάλ του κόσμου - σύμφωνα με το Βρεττανικό περιοδικό Songlines - το “Rainforest World Music festival”, όπου μήν έχοντας καλά καλά κοπάσει η ισχυρή τροπική βροχή, έκανε τους τρεις και πλέον χιλιάδες διψασμένους για μουσική ακροατές να χορεύουν όπως οι ίδιοι ένιωθαν τις Κρητικές μελωδίες.
quartet-indiaΤο Σεπτέμβριο βρέθηκε ξανά στο Βέλγιο, αυτή τη φορά στη γραφική πρωτεύουσα της Ανατολικής Φλάνδρας Γάνδη, προσκεκλημένο από το ODE GAND Festival, που λαμβάνει χώρα σε όλη την πόλη γεμίζοντας τη με μουσική τέχνες και θεάματα. Εκεί έδωσε τρείς παραστάσεις την ίδια ημέρα, προκειμένου να χωρέσει το μεγάλο και ζεστό ακροατήριο του φεστιβάλ στην πεντακοσίων θέσεων αίθουσα.
Τέλος το Κουαρτέτο έκλεισε πρόσφατα τις εμφανίσεις του στο Παρίσι, προσκεκλημένο από το  Theatre de la Ville” (Θεατρο της πόλης) στο «Theatre des Abesses» της Μονμάρτρης, με μία sold out εμφάνιση, μοιράζοντας τον ενθουσιασμό στο φιλόμουσο Γαλλικό κοινό που εδώ και πολλά χρόνια αγαπά και υποστηρίζει και τον Ελληνικό πολιτισμό γενικά αλλά και το Στέλιο Πετράκη ειδικότερα. Το Theatre de la Ville, έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως η «Μέκκα» των μουσικών του Κόσμου, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια προσκαλέσει για συναυλίες όλα τα «Ιερά Τέρατα» της παγκόσμιας μουσικής και συνεπώς μια παράσταση εκεί αποτελεί ύψιστη τιμή και επιβράβευση για κάθε καλλιτέχνη.
Ο Στέλιος Πετράκης και οι συνεργάτες του Θανάσης Μαυρόκωστας (χορός, ασκομαντούρα, λύρα - τσέλο) Αντώνης Σταυρακάκης (Τραγούδι, μαντολίνο, λαγούτο) , Γιώργος Σταυρακάκης (λαγούτο, τραγούδι), Δημήτρης Χατζάκης (ήχος), Χαράλαμπος Κακεπάκης (χορός, ασκομαντούρα, Λύρα - τσέλο) και Νικόλας Καράτζης (τραγούδι - μαντολίνο) δεν κρύβουν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την επιτυχημένη αυτή πορεία, καθώς και για το γεγονός πως η καλοδουλεμένη Κρητική μουσική ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση που της αξίζει στη σημερινό παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι. Ευχαριστούν από καρδιάς την Περιφέρεια Κρήτης και τους χορηγούς τους, τα  Σ/Μ Χαλκιαδάκη, τα Οπτικά Μαρκάκη και το Οινοποιείο Λυραράκη για την αμέριστη συμπαράσταση όλα αυτά τα χρόνια.
Η νέα χρονιά τους βρίσκει με νέα σχέδια και νέες προκλήσεις. Στις 26 Απριλίου θα δούμε το Κρητικό Κουαρτέτο στη Λωζάννη της Ελβετίας, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 16 Μαΐου, στο Fes στο Μαρόκο, συμμετέχοντας και πάλι στο παγκοσμίως γνωστό φεστιβάλ Ιερής Μουσικής του κόσμου. Τέλος εντός του 2017 επίκειται και η έκδοση του νέου οργανικού cd «ΤΑΩΣ» του Στέλιου Πετράκη σε συνεργασία με τον Ισπανό μουσικό Efren Lopez και τον Γαλλο - Περσικής καταγωγής μουσικό Bijan Chemirani.   

Σύνδεσμοι:

Αμερική : 


Ινδία




Βέλγιο - Bozar.



Παρίσι απονομή και solo συναυλία



Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου solo


Μαλαισία  


Βέλγιο - Γάνδη


Παρίσι “Theatre de la Ville”


Trio Petrakis Lopez Chemirani




Συνολικες προβολες σελιδας